«Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω», έγραψε η ηθοποιός, L Morgan Lee. «Το να είμαι μια τρανς ηθοποιός στην παρέα αυτών των απίστευτων γυναικών που σέβομαι και απολαμβάνω εδώ και πολλά χρόνια… Αυτή η υποψηφιότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από εμένα».

Η L Morgan Lee έγινε η πρώτη ανοιχτά τρανς ηθοποιός που έλαβε υποψηφιότητα για βραβείο Tony. Τα θεατρικά βραβεία, τα οποία ανακοίνωσαν τις υποψηφιότητές τους το πρωί της Δευτέρας, πρότειναν την Lee για τον τίτλο της καλύτερης ηθοποιού για τον ρόλο της ως Thought 1 στο μεταφυσικό μιούζικαλ A Strange Loop.

Στο βραβευμένο με Πούλιτζερ μιούζικαλ, η Lee υποδύεται μία από τις έξι σκέψεις που περιβάλλουν τον Usher, έναν επίδοξο αλλά συγκρουσιακό μαύρο queer θεατρικό συγγραφέα, ο οποίος αφηγείται τις οικογενειακές και σεξουαλικές του εμπειρίες, ενώ εργάζεται ως ταξιθέτης σε ένα θέατρο που ανεβάζει το μιούζικαλ The Lion King. Η εμφάνιση της Lee στο A Strange Loop σηματοδότησε το ντεμπούτο της ηθοποιού στο Broadway.

«Το μυαλό μου δεν μπορεί να συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι αληθινό», δήλωσε η Lee για την υποψηφιότητά της, σύμφωνα με το Playbill. «Δεν μπορώ να σταματήσω να κλαίω. Το να είμαι μια τρανς ηθοποιός στην παρέα αυτών των απίστευτων γυναικών που σέβομαι και απολαμβάνω εδώ και πολλά χρόνια… Αυτή η υποψηφιότητα είναι πολύ μεγαλύτερη από μένα».

«Ελπίζω κάποιο μετά από αυτό να νιώσει ότι μπορεί να συνεχίσει», συνέχισε η Lee. «Ανεξάρτητα από το τι τους λέει ο κόσμος, το σχολείο ή οι άνθρωποι ότι “πρέπει” να είναι, πώς “πρέπει” να ακούγονται, ότι θα συνεχίσει να προσπαθεί να αγαπά και να αγκαλιάζει την πληρέστερη εκδοχή αυτού που είναι. Ότι μπορούν με ασφάλεια να βρουν ανάσα επιλέγοντας την αλήθεια. Ότι θα συνεχίσουν να σπουδάζουν και να εργάζονται και να ονειρεύονται».

Το A Strange Loop απέσπασε 11 υποψηφιότητες για τα βραβεία Tony, μεταξύ των οποίων για το καλύτερο μιούζικαλ, τον καλύτερο ηθοποιό, τον καλύτερο σκηνοθέτη, καθώς και για την καλύτερη σκηνογραφία, τον καλύτερο φωτισμό και τον καλύτερο σχεδιασμό ήχου.

Τα 75α ετήσια βραβεία Τόνι θα απονεμηθούν την Κυριακή 12 Ιουνίου.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι και άλλες out τρανς γυναίκες έχουν εμφανιστεί σε διάφορες παραστάσεις του Μπρόντγουεϊ στο πρόσφατο παρελθόν. Το 2018, η απόφοιτος του RuPaul’s Drag Race, Peppermint, εμφανίστηκε στο τζουκμπόξ μιούζικαλ Head Over Heels. Την ίδια χρονιά, η αυτοπροσδιοριζόμενη ως gender outlaw, Kate Bornstein και ο καλλιτέχνης Ty Defoe εμφανίστηκαν και οι δύο στο έργο Straight White Men.

Στο Δημοτικό, όταν η δασκάλα μας έβαλε "Σκέφτομαι και γράφω" να πούμε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε, απάντησα: Πρώτα γιατρός και όταν γεράσω περιπτεράς. Από μικρός μου άρεσε η ποικιλία και τη σύνταξη ούτε καν που τη σκεφτόμουνα. Στη συνέχεια ασχολήθηκα ερασιτεχνικά με σχολικές εφημερίδες και όταν πέρασα στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ άρχισα να δουλεύω κανονικά στον ειδικό τύπο σχεδόν από το πρώτο έτος. Το Αntivirus το αγαπάω όπως ο Αθηναίος το χωριό του. Ενώ είμαι αναγκασμένος να ζω από την κανονική μου δουλειά, το Antivirus είναι η πραγματική δημοσιογραφία και το ρεπορτάζ που θα ήθελα να κάνω. Από το 2007 υπάρχει αυτή η σχέση αγάπης.