Κύπρος: κατάθεση νόμου για την απαγόρευση των “θεραπειών μεταστροφής”

0
134
Το θέμα των “θεραπειών μεταστροφής” συζητήθηκε για μία ακόμη φορά στη κυπριακή Βουλή, μετά από πρόταση νόμου του κόμματος ΑΚΕΛ.

Η ολομέλεια της Βουλής αποφάσισε να στείλει την πρόταση πίσω στην Επιτροπή Νομικών με σκοπό να γίνει περαιτέρω διαβούλευση, εξαιτίας κάποιων ανησυχιών και διαφωνιών ορισμένων βουλευτών και της επιθυμίας τους να καταθέσουν τροπολογίες.

Σύμφωνα με το Φilenews, η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ στοχεύει στη δημιουργία ενός πλαισίου καταδίκης των πρακτικών ή υπηρεσιών που λειτουργούν με σκοπό την καταστολή της ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητας. Συγκεκριμένα, «αυτός ο οποίος προβαίνει στις πράξεις αυτές, να υπόκειται σε ποινή φυλάκισης ή σε χρηματική ποινή ή και στις δύο αυτές ποινές».

Το κόμμα ΕΛΑΜ, ωστόσο, δεν συμφώνησε πλήρως με την πρόταση του συγκεκριμένου νόμου και κατέθεσε τροπολογία. Η τροπολογία αυτή «αποσκοπεί στην τροποποίηση των προτεινόμενων ρυθμίσεων αναφορικά με το αδίκημα των θεραπειών μεταστροφής, ώστε η εφαρμογή τέτοιων πρακτικών ή τεχνικών ή η παροχή τέτοιων υπηρεσιών σε ενήλικα πρόσωπα να καθίσταται αδίκημα, μόνο εάν δεν έχει εξασφαλιστεί η συγκατάθεσή τους, με σκοπό την εφαρμογή των διατάξεων, που ισχύουν στα πλείστα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης», όπως διαβάζουμε στο Φilenews.

Στην ουσία, η τροπολογία του ΕΛΑΜ σημαίνει ότι οι “θεραπείες μεταστροφής” δεν θα θεωρούνται ποινικό αδίκημα εάν το ενήλικο άτομο έχει δώσει τη συναίνεση του. Επίσης, οι αλλαγές αφορούν επίσης και στην εξαίρεση των ιερέων, που υιοθετούν τέτοιες πρακτικές, από τις ποινές.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι οι “θεραπείες μεταστροφής” χρησιμοποιούνται ακόμα στην Κύπρο, είτε από μέλη της Εκκλησίας, είτε από επαγγελματίες υγείας ή και άλλους.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής στις 25 Μαΐου. Το ΑΚΕΛ που κατέθεσε τον αρχικό νόμο δήλωσε ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσει με τις τροπολογίες αυτές. Τα υπόλοιπα κόμματα της Βουλής δεν έχουν τοποθετηθεί προς το παρόν.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης συζήτησης για τον συγκεκριμένο νόμο, ο Σύνδεσμος Ψυχολόγων Κύπρου και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Ψυχοθεραπευτών εξέφρασαν τη διαφωνία τους σχετικά με τις προτεινόμενες τροπολογίες του ΕΛΑΜ, ενώ συμφωνούν με την πρόταση του ΑΚΕΛ.

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών, Φωτεινή Τσιρίδου, δήλωσε: «Είμαστε υπέρ της πρότασης. Θεωρούμε ότι όλες αυτές οι πρακτικές πρέπει να ποινικοποιηθούν, ώστε να δώσουμε ένα σαφέστατο μήνυμα στην κυπριακή κοινωνία ότι το ζήτημα του σεξουαλικού προσανατολισμού δεν αποτελεί ούτε ασθένεια, η οποία χρήζει παρέμβασης, ούτε μπορεί να αλλάξει με αυτές τις θεραπείες όπως τις ονομάζει ο Οργανισμός Ηνωμένον Εθνών. Θα δούμε πώς διαμορφώνεται η πρόταση με βάση τις τροπολογίες που έχουν κατατεθεί».

Από την άλλη, ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου μίλησε για το πολύ γενικό περιεχόμενο του νόμου που κατέθεσε το ΑΚΕΛ. Επίσης, είπε ότι η τροπολογία που προτείνει το ΕΛΑΜ, «έρχεται να θεραπεύσει την αοριστία και την αυθαίρετη ποινικοποίηση των παραδοσιακών θρησκευτικών και ιατρικών πρακτικών, όπως ισχύει και στις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που προώθησαν παρόμοιες νομοθεσίες».

Τέλος, μίλησε για την «ιδεολογία των 64 φύλων», η οποία σύμφωνα με τον βουλευτή δεν μπορεί να ξεπεράσει «τη βιολογία, τη λογική, και την ορθόδοξη παράδοση του κυπριακού ελληνισμού». Για εκείνον, οι θεραπείες μεταστροφής μπορούν να υπάρξουν και εντός ενός πλαισίου συναίνεσης.