Κύπρος: Ένοχος για σεξουαλική παρενόχληση ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου

16/05/2023
από
Ένοχος κρίθηκε ο τέως Μητροπολίτης Κιτίου από το δικαστήριο της Λάρνακας, για σεξουαλική παρενόχληση σε γυναίκα το 1981. Η καταγγέλλουσα ήταν τότε μόλις 16 ετών.

Αναμένεται ότι η ιστορική απόφαση του δικαστηρίου για την ενοχή του τέως Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομου θα οδηγήσει στην καθαίρεσή του από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Η απόφαση δικαίωσε πλήρως την καταγγέλλουσα που βρήκε το θάρρος τέσσερις δεκαετίες μετά την επίθεση που δέχτηκε από τον τέως Μητροπολίτη, να μιλήσει ανοιχτά. Όπως η ίδια ανέφερε, αποφάσισε να καταγγείλει το περιστατικό στην Αστυνομία λόγω άλλων καταγγελιών που είδαν το φως της δημοσιότητας μέσω του κινήματος #MeToo.

Η δικαστής, Εύη Ευθυμίου, απέρριψε τη θέση της υπεράσπισης πως η καταγγέλλουσα έπρεπε να προβεί τότε σε καταγγελία αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Ποιο παιδί 16 χρόνων θα προχωρούσε στην καταγγελία αυτού του ανθρώπου; Ποια φτωχή ράφταινα (η μητέρα της) θα πήγαινε τότε στην Αστυνομία; Καμία». Στο δικαστήριο βρέθηκα και δεκάδες μέλη από το Δίκτυο Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών με σκοπό να στηρίξουν την καταγγέλλουσα.

Στη συνέχεια πρόσθεσε ότι ο κατηγορούμενος δεν ήταν ένας απλός ιεράρχης, αλλά Μητροπολίτης με όρκο αγαμίας, ο οποίος θεωρείτο, μάλιστα, σύγχρονος ήρωας λόγω της σύλληψής του από τις κατοχικές Αρχές στην πορεία των γυναικών. «Φάνηκε μέσα και από τη μαρτυρία της πως δεν την βοήθησε κανένας για να καταγγείλει και μάλιστα όταν το ανέφερε σ’ ένα ιερέα της είπε: Είσαι κατά το ήμισυ ευλογημένη».

Σημαντική ήταν και η παραδοχή της σχετικά με το πως το κίνημα #MeToo έδωσε τη δύναμη στην επιζήσασα να καταγγείλει την υπόθεση και έκρινε ως αξιόπιστες τις μαρτυρίες της μητέρας, της αδελφής της και του γιατρού Νίκου Θεμιστοκλέους, ο οποίος την εξέτασε μετά το περιστατικό.

Σύμφωνα με το φilenews, λίγο πριν ανακοινώσει την ετυμηγορία της, η δικαστής διάβασε στο δικαστήριο και τη μαρτυρία της καταγγέλλουσας, η οποία είχε επισκεφθεί τον Μητροπολίτη Κιτίου στο γραφείο του για να λάβει επίδομα ως ορφανό, επειδή είχε αποβιώσει ο πατέρας της. Συγκεκριμένα είχε αναφέρει: «Με έσπρωξε στον καναπέ, έπεσε από πάνω μου και έβαλε τα χείλη του στα δικά μου. Εγώ άρχισα να φωνάζω. Αυτός έβαλε το χέρι του στο στόμα μου, για να μην ακούγονται οι φωνές και με το άλλο του χέρι άρπαξε το πόδι μου, για να μην κλωτσήσω». Μετά την άφησε να φύγει καθώς εκείνη φώναζε.

Τέλος, η δικαστής δεν αποδέχτηκε τη γραμμή της υπεράσπισης για το ότι ο κατηγορούμενος δεν τυχαίνει δίκαιης δίκης. Συγκεκριμένα είπε ότι «η στάση του κατηγορούμενου ήταν απογοητευτική. Συμπεριφερόταν υπεροπτικά και ειρωνικά και ήταν σε εμφανή ένταση». Αρκετές φορές ο Μητροπολίτης λέγεται ότι θύμωσε με την κατηγορούσα αρχή καθώς και σε μια στιγμή χτύπησε το ευαγγέλιο που είχε μπροστά του.

Η υπόθεση ορίστηκε για τις 26 Μαΐου με σκοπό την απόφαση της ποινής του.

Πληροφορίες από την κυπριακή εφημερίδα Φιλελεύθερος. 
Δες και αυτό!