Κλωτσιές με δωδεκάποντα: Ένα βιβλίο για το «εμείς» που αναδύθηκε μετά τη δολοφονία της ζάκι

29/06/2023
από
Μέσα από το βιβλίο της «Κλωτσιές με δωδεκάποντα. Η ανάδυση ενός συλλογικού Εμείς μετά τη δολοφονία του Ζακ/της Ζάκι» από τις εκδόσεις «Ψηφίδες», η Μαρία Μάζη έρχεται να φωτίσει και να εξιστορήσει μια πολύ σημαντική στιγμή των ελληνικών κινηματικών διεκδικήσεων και της ορατότητας των ΛΟΑΤ(Κ)Ι ατόμων και ομάδων.

H δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου/της Ζάκι τον Σεπτέμβρη του 2018 συντάραξε ένα μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Για τις ΛΟΑΤΚΙ κοινότητες, φάνηκε να υπάρχει η ανάγκη συσπείρωσης και διαμαρτυρίας αλλά και ένας αναστοχασμός γύρω από το τι σημαίνει «ασφάλεια» και «κοινότητα», μέσω της διαχείρισης του προσωπικού και του δημόσιου πένθους».

Όπως σημειώνει και το οπισθόφυλλο του βιβλίου: «Στο σύνθημα ‘η Zάκι ζει’, η Zάκι φαίνεται να καθίσταται ένα σύμβολο διασταυρώσεων ταυτοτήτων, που είναι ευάλωτο στην ελληνική κοινωνία, και ένα σύμβολο κοινών αγώνων διεκδίκησης στο ελληνικό ΛΟΑΤΚI φαντασιακό. Παρ’ όλα αυτά, φάνηκε σε πολλά από αυτά τα γεγονότα η ανάγκη για μία αναθεώρηση των πολιτικών και για μία ανάπτυξη διαθεματικής οπτικής, που δεν θα βασίζεται σε εσφαλμένες ή βεβιασμένες αφηγήσεις περί ενωμένης και ίσης «κοινότητας». Στο εσωτερικό του Εμείς υπήρξαν πράγματι συγκρούσεις ανάμεσα σε όλους τους παραπάνω χώρους, που υπογράμμισαν την ανάγκη ξεδιπλώματος του φαντασιακού των κοινοτήτων και ίσως μιας ειλικρινά διαθεματικής προσέγγισης των αγώνων».

Η έρευνα της Μαρίας Μάζη που έγινε στον απόηχο της δολοφονίας του Ζακ Κωστόπουλου, με ενεργή συμμετοχή και της ίδιας της ερευνήτριας στις κινηματικές διαδικασίες, έρχεται να φωτίσει και να εξιστορήσει μια πολύ σημαντική στιγμή των ελληνικών κινηματικών διεκδικήσεων και της ορατότητας των ΛΟΑΤ(Κ)Ι ατόμων και ομάδων, τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στον ίδιο τον κινηματικό χώρο. Ταυτόχρονα όμως αναδεικνύει και ζητήματα κοινών(;) αγώνων, αντικρουόμενων συμφερόντων, θεσμικής εμπλοκής και κι- νηματικού ανταγωνισμού. Ποιο είναι το Εμείς που αναδύθηκε μετά τη δολοφονία της ζάκι; Πόσο ενιαίο είναι; Είναι τελικά ένα;

«Γράφοντας αυτές τις γραμμές σκέφτομαι τον καθημερινό ζόφο που υπάρχει, με την δεύτερη τετραετία της ΝΔ και τουλάχιστον τρία ακροδεξιά και φασιστικά κόμματα στην βουλή», σημειώνει η ίδια στο ΑΝΤΙVIRUS. «Ταυτόχρονα σκέφτομαι πολύ την οργή, τη φεμινιστική, την κουήρ οργή, την ταξική, την μεταναστευτική, όλη την οργή των σωμάτων που το ελλ. Κράτος επιμένει να αγνοεί. Οι “κλωτσιές με δωδεκάποντα” ξεκινούν το ταξίδι τους μέσα σε όλα αυτά και τα λέμε στους δρόμους και στις αγκαλιές μας».

Η Μαρία Μάζη είναι Κοινωνιολόγος, απόφοιτη προπτυχιακού (2011-2014) και μεταπτυχιακού (2017-2019) διπλώματος του Τμήματος του Παντείου Πανεπιστημίου. Ήταν αρθρογράφος στο ΛΟΑΤ περιοδικό ΑΝΤΙVIRUS, ενώ ποιήματα και κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στα περιοδικά Τεφλόν, yusra, Θράκα, κα. Στα ερευνητικά της ενδιαφέροντα συμπεριλαμβάνονται οι ΛΟΑΤ(Κ)Ι ταυτότητες και κινήματα και η συνομιλία του ακαδημαϊκού με τον κινηματικό χώρο.


Πληροφορίες Βιβλίου

Μαρία Μάζη
Κλωτσιές με δωδεκάποντα. Η ανάδυση ενός συλλογικού Εμείς μετά τη δολοφονία του Ζακ/της Ζάκι
Σειρά Πολιτικές Πολιτισμών
144 σελ.
Ψηφίδες 2023
€13 + ΦΠΑ

ISBN 978-618-85930-6-0

 
Δες και αυτό!