Κέβιν Μπέικον & Κύρα Σέτζγουικ: υποστηρίζουν το drag χορεύοντας

27/04/2023
από
Ο Κέβιν Μπέικον και η Κύρα Σέτζγουικ βγήκαν να υπερασπιστούν τους καλλιτέχνες που κάνουν drag. Ο πρωταγωνιστής του Footloose και η σύζυγος του χόρευαν σε βίντεο ενώ φορούσαν μπλουζάκια με το σύνθημα «Το drag είναι τέχνη και το drag είναι δικαίωμα».

Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στους λογαριασμούς του Twitter, Instagram και TikTok του Bacon την Κυριακή, το διάσημο ζευγάρι δήλωσε την αντίθεσή του στη νομοθεσία που αποσκοπεί στην απαγόρευση των drag performances χορεύοντας το Karma της Taylor Swift.

«Οι απαγορεύσεις του drag είναι κακό κάρμα. Αυτή τη στιγμή, οι καλλιτέχνες και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα χρειάζονται τη βοήθειά μας», έγραφε η λεζάντα των αναρτήσεων μαζί με έναν σύνδεσμο για να αγοράσετε το μπλουζάκι που φοράει το ζευγάρι στο κλιπ μέσω της φιλανθρωπικής οργάνωσης του Bacon (Six Degrees).

Το βίντεο έγινε έκτοτε viral, με πάνω από 14 εκατομμύρια προβολές στο Twitter και σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια προβολές στο TikTok.

Σε ένα επόμενο βίντεο που αναρτήθηκε στο TikTok τη Δευτέρα, ο Bacon εξηγεί ότι «το drag θεωρείται τέχνη εδώ και αιώνες, είναι μια μορφή δημιουργικότητας, έκφρασης και εξερεύνησης του εαυτού σου. Είναι μια ευκαιρία για εκπαίδευση μέσω της ψυχαγωγίας και δεν είναι   επικίνδυνο. Στην Six Degrees πιστεύουμε στην ενίσχυση των φωνών όσων βιώνουν αδικίες, γι’ αυτό υποστηρίξτε μαζί μας τη χρηματοδότηση του ACLU».

Τα έσοδα από τις πωλήσεις των μπλουζών και άλλων εμπορευμάτων με την ίδια εικόνα και το ίδιο σλόγκαν που σχεδίασε ο τρανς συγγραφέας Mason Kaye θα διατεθούν υπέρ του Ταμείου υπεράσπισης του drag της Αμερικανικής Ένωσης Πολιτικών Ελευθεριών.

«Η Κύρα και εγώ έχουμε την τιμή να υποστηρίζουμε αυτό το σημαντικό ταμείο και σας προτείνουμε να κάνετε το ίδιο», συνέχισε ο Bacon, προσθέτοντας στη λεζάντα του βίντεο ότι «οι καλλιτέχνες του Drag και η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αντιμετωπίζουν αδικαιολόγητη λογοκρισία και απειλές σε όλη τη χώρα. Όπως κάθε καλλιτεχνική έκφραση, το drag προστατεύεται από την Πρώτη Τροποποίηση και πρέπει να γίνεται σεβαστό».

@kevinbacon

Drag performers and the LGBTQIA+ community are facing unwarranted censorship and threats across the country. Like all artistic expression, drag is protected by the First Amendment and should be respected. #SixDegreesOfKB is proud to support the @aclu Drag Defense Fund and the nationwide effort to protect the drag community’s right to creative expression. Tap the link in my bio to shop or make a gift. #DragIsARight

♬ original sound – Kevin Bacon

Μια συνεργασία μεταξύ του World of Wonder, του MTV και του RuPaul’s Drag Race, το Drag Defense Fund του ACLU υποστηρίζει το έργο του ACLU για την υπεράσπιση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, καθώς η νομοθεσία κατά του drag σε πολιτειακό επίπεδο συνεχίζει να προωθείται σε όλη τη χώρα. Αφού ο κυβερνήτης του Τενεσί Μπιλ Ρι (R) υπέγραψε τον πρώτο πολιτειακό νόμο στη χώρα που απαγορεύει τις παραστάσεις drag τον περασμένο μήνα, η ACLU του Τενεσί εξέδωσε δήλωση με την οποία υποσχέθηκε ότι «θα αμφισβητήσει την εφαρμογή αυτού του νόμου, αν χρησιμοποιηθεί για να τιμωρήσει έναν καλλιτέχνη ή να κλείσει μια φιλική προς την οικογένεια ΛΟΑΤΚΙ+ εκδήλωση».

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας ομοσπονδιακός δικαστής στο Τενεσί μπλόκαρε προσωρινά το νόμο, κρίνοντας ότι «το Δικαστήριο διαπιστώνει ότι το καταστατικό είναι πιθανότατα τόσο ασαφές όσο και υπερβολικά ευρύ». Στην απόφασή του, ο δικαστής Τόμας Πάρκερ έγραψε ότι ο νόμος θα εμπόδιζε τους χώρους που φιλοξενούν παραστάσεις drag «να ασκούν την προστατευόμενη από την Πρώτη Τροποποίηση έκφραση» υπό την απειλή ποινικών κυρώσεων.

Εν τω μεταξύ, οι νομοθέτες της Φλόριντα ψήφισαν πρόσφατα νομοθεσία με στόχο την απαγόρευση των drag shows και, σύμφωνα με τα λόγια ενός Ρεπουμπλικάνου της πολιτείας, τη «διαγραφή» της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας. Η ACLU καταδίκασε το νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να υπογράψει ο κυβερνήτης της Φλόριντα Ρον ΝτεΣαντις (R), χαρακτηρίζοντάς το «ακραία κυβερνητική υπέρβαση εξουσίας».




Δες και αυτό!