Κένυα: Απαγόρευση ΛΟΑΤΚΙ+ ταινίας ως «εξευτελιστικής για τον χριστιανισμό»

27/09/2021
από
I Am Samuel
I Am Samuel

Η Κένυα απαγόρευσε το ΛΟΑΤΚΙ+ ντοκιμαντέρ «I Am Samuel» επειδή η αποτελεί «προσβολή» του συντάγματος της χώρας.

Ο πίνακας ταξινόμησης ταινιών της Κένυας (KFCB) ανακοίνωσε την Πέμπτη (23 Σεπτεμβρίου) ότι απαγόρευσε ένα ντοκιμαντέρ με τίτλο «I Am Samuel», το οποίο απεικονίζει τον αγώνα ενός γκέι Κενυάτη για αποδοχή και τη σχέση του με έναν άλλον άντρα.

Σύμφωνα με το KFCB, η ταινία ήταν «απαράδεκτη και εξευτελιστική για τον Χριστιανισμό», ισχυριζόμενη ότι η ταινία είναι αντίθετη με τις αξίες της Κένυας και το σύνταγμα της χώρας.

Ο Christopher Wambua, ο προϊστάμενος του διοικητικού συμβουλίου, δήλωσε ότι η ταινία αποτελεί «προσβολή του άρθρου 45» του συντάγματος, το οποίο «αναγνωρίζει την οικογένεια ως τη βασική μονάδα της κοινωνίας και ορίζει τον γάμο ως μεταξύ δύο ατόμων του αντίθετου φύλου.»

«Επιπλέον, οι νόμοι, ο πολιτισμός και η πεποίθηση της κοινωνίας μας είναι στον ιερό θεσμό της οικογένειας», δήλωσε ο Wambua.

Πρόσθεσε ότι η ανάλυση του πίνακα ταινιών διαπίστωσε ότι το «I Am Samuel» διαδίδει αξίες που είναι σε αντίθεση με το σύνταγμα, τον πολιτισμό, τις αξίες και τις νόρμες της χώρας του. Ο Wambua ισχυρίστηκε ότι το ντοκιμαντέρ «θα μπορούσε εύκολα να εκθέσει ευάλωτες ομάδες, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, σε ακατάλληλο περιεχόμενο».

https://avmag.gr/159689/i-tainia-poy-stocheyei-na-allaxei-tin-afigisi-schetika-me-tin-omofylofilia-stin-kenya/

Η Human Rights Watch (HRW) καταδίκασε την απαγόρευση, λέγοντας ότι ο αγώνας για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Κένυα δε θα αποσιωπηθεί.

Η Neela Ghoshal, αναπληρώτρια διευθύντρια του προγράμματος λεσβιών, γκέι, αμφιφυλόφιλων και τρανς ατόμων της HRW, αμφισβήτησε πως η ταινία κινείται ενάντια στις αξίες της Κένυας. Η Ghoshal είπε ότι οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι «έχουν πάρει τη θέση τους» στην κοινωνία της Κένυας, «αμφισβητώντας τις διακρίσεις και διεκδικώντας τα δικαιώματά τους».

«Κατά τη διάρκεια των χρόνων που ζούσα στην Κένυα, οι αξίες που έβλεπα κάθε μέρα στην πράξη περιλάμβαναν φροντίδα και καλοσύνη, ανοχή και άνοιγμα στην ποικιλομορφία», δήλωσε η Ghosal. «Η Κένυα είναι ποικιλόμορφη από κάθε άποψη: γεωγραφικά, εθνοτικά, θρησκευτικά και, ναι, και όσον αφορά τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου».

Η Ghosal είπε ότι οι “εύθραυστες” προσπάθειες του KFCB για λογοκρισία του «I Am Samuel» δε θα πετύχουν επειδή «η λογοκρισία σπάνια πετυχαίνει.»

Πρόσθεσε ότι «το «I Am Samuel» θα το δουν οι κάτοικοι της Κένυας που θα αποφασίσουν μόνοι τους. Με την προσπάθεια σε εξαναγκασμό του κόσμου με παρωπίδες να αρνηθούν την ύπαρξη και τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, το KFCB βρίσκεται στη λάθος πλευρά της ιστορίας», έγραψε η Ghosal.

Ο σκηνοθέτης του «I Am Samuel» , ​​Pete Murimi, δήλωσε στο Twitter ότι η ταινία είναι σημαντική, γιατί θα επιτρέψει στους Κενυάτες να έχουν έναν «εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ στην Κένυα».

«Η ταινία δείχνει πόσα κοινό έχουμε», είπε ο Murimi. «Όλοι ερωτευόμαστε, όλοι αντιμετωπίζουμε τις οικογενειακές προσδοκίες … η μεγαλύτερη διαφορά είναι, ο Σαμουήλ, ο κύριος χαρακτήρας μας, έπρεπε επίσης να αντιμετωπίσει την ομοφοβία και τη βία.»

Ευχαρίστησε, επίσης, τον Σαμουήλ που προσκάλεσε σκηνοθέτες στη ζωή του, και τους επέτρεψε να τη «μοιραστούν με τον κόσμο».

Η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα στην Κένυα αντιμετωπίζει διώξεις και διακρίσεις. Ο νόμος της Κένυας ποινικοποίησε την ομοφυλοφιλική οικειότητα σύμφωνα με το άρθρο 162 του ποινικού κώδικα της χώρας, καθιστώντας την παράνομη και καταδικαστέα με φυλάκιση 14 ετών.

Το άρθρο 165 του ίδιου ποινικού κώδικα αναφέρει ότι «οι απρεπείς πρακτικές μεταξύ ανδρών» τιμωρούνται με τη δυνατότητα φυλάκισης πέντε ετών, σύμφωνα με το NPR.

Το 2018, το KFCB απαγόρευσε μια ταινία με τίτλο «Rafiki» που απεικονίζει μια λεσβιακή ιστορία αγάπης και ήταν η πρώτη ταινία της Κένυας που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ των Καννών, ανέφερε το AFP. Η απαγόρευση του «Rafiki» ανατράπηκε αργότερα μετά από δικαστήριο και η ταινία έλαβε συντριπτική υποστήριξη από το κοινό.




Δες και αυτό!