«Σοκαρισμένη» η ελληνική κοινωνία μετά τις πρόσφατες δηλώσεις της Έλενας Παπαρίζου, η οποία -μεταξύ άλλων- υποστήριξε ότι «όλα τα παιδιά γεννιούνται άφυλα». Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. 

Η γνωστή τραγουδίστρια έδωσε μια συνέντευξη στο podcast “Pop Revolution” τoυ Pride 98,6 και τον δημοσιογράφο Τάσο Μπισιμπίδη. Σε κάποιο σημείο της συνέντευξης η ίδια αναφέρθηκε και στις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες.

«Από μικρό παιδί είχα gay φίλο, ήμασταν 12-13 χρόνων. Ήξερε τι ήταν. Για εμένα είναι απόλυτα φυσιολογικό όταν κάποιος νιώθει έτσι. Θα κάτσω εγώ να κρίνω γιατί ένας άνθρωπος νιώθει και είναι αυτό που είναι; Όχι βέβαια! Όλα τα παιδιά γεννιούνται άφυλα. Ένα straight ζευγάρι ξέρουμε τι κάνει όταν κλείνουν οι πόρτες; Η κολλητή φίλη της αδελφής μου ήταν αρραβωνιασμένη με κοπέλα. Είχα και εγώ αμφιβολίες στα 13 μου για τη σεξουαλικότητά», ανέφερε η Παπαρίζου.

Αρκετοί ήταν αυτοί που στη συνέχεια έσπευσαν να σχολιάσουν την παραπάνω δήλωση και συγκεκριμένα το σημείο με τα «παιδιά που γεννιούνται άφυλα». Πρώτος και καλύτερος ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιάννης Καλλιάνος, που θέλησε να απαντήσει στην Παπαρίζου μέσω μιας ανάρτησης στο Facebook.

«Με απόλυτο σεβασμό προς την κ. Παπαρίζου, την οποία εκτιμώ αλλά και παρακολουθώ ως καλλιτέχνιδα, η δήλωση της ότι «Όλα τα παιδιά γεννιούνται άφυλα» είναι τουλάχιστον ατυχής διότι δεν έχει ουδεμία σχέση με την πραγματικότητα.

Όταν περίπου στον 4° μήνα κυήσεως οι γονείς επισκέπτονται τον ιατρό τους, τους λέει με χαρά ότι το παιδί τους είναι κοριτσάκι ή αγοράκι. Στη συνέχεια, όταν μετά τη γέννηση ενός παιδιού οι γονείς πηγαίνουν στο ληξιαρχείο, εκεί σημειώνεται : Άρρεν ή θήλυ. Άφυλο παιδί δεν υπάρχει, δεν υπήρξε και ούτε θα υπάρξει ποτέ. Άλλο το φύλο ενός παιδιού λοιπόν και άλλο οι σεξουαλικές του προτιμήσεις μόλις μεγαλώσει και καταλάβει τον εαυτό του.

Μην τρελαθούμε πια σε αυτόν τον κόσμο που ζούμε», έγραψε ο βουλευτής με αρκετό κόσμο να συμφωνεί, γεμίζοντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με τρανσφοβικά σχόλια και ειρωνικούς χαρακτηρισμούς προς το πρόσωπο της δημοφιλούς τραγουδίστριας.

Είναι σαφές πως τόσο ο γαλάζιος βουλευτής όσο και αρκετοί αγνοούν κάποιες βασικά γύρω από τα ζητήματα φύλου. Πρώτον, ότι τα παιδιά δεν γεννιούνται απαραιτήτως «άρρεν ή θήλυ», καθώς η ίντερσεξ σωματικότητα αποδεικνύει περίτρανα ότι το φύλο αποτελεί φάσμα και δεν περιορίζεται σε δίπολα. Επίσης, υπάρχει και το ζήτημα της ταυτότητας φύλου, η οποία φυσικά και δεν ταυτίζεται κατ΄ανάγκη με το φύλο που αποδίδεται κατά τη γέννηση ενός παιδιού (βλ. cis, τρανς, non-binary κλπ).

Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η έννοια του φύλου είναι πιο περίπλοκη από αυτή που σημειώνεται στο ληξιαρχείο και που αποδέχεται ο συγκεκριμένος βουλευτής (μπορεί να ενημερωθεί και από τα πρακτικά της συζήτησης της βουλής όταν ψηφίστηκε ο νόμος για την ταυτότητα φύλου). 

Αυτή την περιπλοκότητα μάλλον θέλησε να αναδείξει και η Παπαρίζου και έπεσαν κάποιοι να τη φάνε.

Υ.Γ.1. Μιλάμε για σεξουαλικό προσανατολισμό και όχι για σεξουαλικές προτιμήσεις!

Υ.Γ.2 Όταν κάποιος άνθρωπος, σταθμός, οργανισμός, περιοδικό ή ό,τι … δηλώνει περήφανο δεν σημαίνει απαραιτήτως και ΛΟΑΤΚΙ+.

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!