Ο Τζέιμς Μπουσέ (James Bushe) μίλησε ανοιχτά για το στάτους του, ως προς τον ιό του HIV, με σκοπό να αυξήσει την ευαισθητοποίηση γύρω από το στίγμα, που αφορά στα άτομα που ζουν με τον ιό του HIV.

Διαγνώστηκε με τον ιό του HIV πριν από πέντε χρόνια – και μέχρι πρότινος παρέμεινε ανώνυμος και χρησιμοποιούσε ψευδώνυμο στο Twitter για να γράφει για τον αγώνα του και όνειρό του να γίνει πιλότος, κόντρα στους στιγματιστικούς κανόνες, που τον απέκλειαν από την εκπαίδευση, καθώς δε μπορούσε να πάρει ιατρικό πιστοποιητικό.

Ωστόσο, η Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) ανέτρεψε την απόφασή της κι έτσι ο Μπουσέ – ο οποίος πετά από τον Νοέμβριο με τους κυβερνήτες της αεροπορικής Loganair  – αποφάσισε να μιλήσει ανοιχτά στο κοινό για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση, γύρω από το στίγμα, για όλα τα άτομα, που ζουν με τον ιό του HIV, σύμφωνα με το BBC.

Ο 31χρονος πιλότος σχεδιάζει να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, ώστε να μπορεί να πετάει από τη βάση του αεροδρομίου της Γλασκώβης, γεγονός που θα τον κάνει τον πρώτο πιλότο στην Ευρώπη που ζει με τον ιό του HIV.

Προηγουμένως, οι κανονισμοί της Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) ανέφεραν ότι οι πιλότοι, που είχαν ήδη τα προσόντα, θα μπορούσαν να συνεχίσουν να πετούν, αν είχαν εκ των υστέρων διαγνωστεί με τον ιό του HIV, ωστόσο, λόγω των περιοριστικών κανόνων της υπηρεσίας, ένα άτομο θετικό στον ιό του HIV δε μπορούσε να πάρει από την αρχή τη διαπίστευση, που απαιτείται για να ξεκινήσει την εκπαίδευση πιλότου.

Ο Μπουσέ εξήγησε: “Ο λόγος είναι ότι η CAA θεώρησε ότι υπήρχε κίνδυνος για τα θετικά στον ιό του HIV άτομα, ενδεχομένως, κατά τη διάρκεια της πτήσης, γίνουν ανίκανα.
Ο ίδιος κανόνας ίσχυε και για άλλες καταστάσεις υγείας, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης. Τα στοιχεία αφορούν σε μελέτες, που έγιναν στις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Κάποιο άτομο που βρίσκεται σε επιτυχή θεραπεία και ζει με τον ιό του HIV σήμερα, είναι μη-ανιχνεύσιμος ο ιός στον οργανισμό του. Αυτό σημαίνει ότι δε μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλα άτομα και δε συντρέχει κίνδυνος για τον εαυτό του, ή για κανένα άλλο άτομο γύρω του. Δεν είχε νόημα [ο προηγούμενος κανόνας].” 

Ο Μπουσέ συνέχισε τον αγώνα με την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας (CAA) και κέρδισε, ώστε τελικά να αλλάξουν οι κανόνες, με αποτέλεσμα να σταματήσουν να αρνούνται την χορήγηση ιατρικών αδειών σε άτομα που ζουν με τον ιό του HIV και θέλουν να περάσουν από την εκπαίδευση πιλότου.

Αντ’ αυτού, τα άτομα που είναι θετικά στον ιό του HIV θα αναγνωρίζονται πλέον ως κατάλληλα να λαμβάνουν πιστοποιητικό, που να τους επιτρέπει να περάσουν από την εκπαίδευση πιλότου, αλλά παραμένει ο περιορισμός ως προς τις επιχειρήσεις πολλαπλών χειριστών.

Ο Μπουσέ σχετικά με το στίγμα δήλωσε:

«Το κάνω για μένα σήμερα, γιατί θέλω να φέρω στο φως την ευαισθητοποίηση γύρω από αυτό το στίγμα, όμως δεν το κάνω μόνο για μένα, αλλά και για όποιο άτομο ζει με τον ιό του HIV και θέλει να γίνει πιλότος. Θέλω να μεταφέρω το μήνυμα εκεί έξω, ότι μπορούν να το κάνουν αν το θέλουν.

Το μήνυμά μου σε οποιοδήποτε άτομο ζει με τον ιό του HIV, που αντιμετωπίζει διακρίσεις είναι να τις αμφισβητήσει και να τις κερδίσει.

Ο ιός του HIV δε θα πρέπει να αποτελεί εμπόδιο σε οποιοδήποτε άτομο, όποιο κι αν είναι το όνειρό του και ό,τι κι αν θέλει να γίνει στη ζωή του”  .