Κάποιες επισημάνσεις πριν τις (αυριανές) δηλώσεις του Πρωθυπουργού για την ισότητα στον γάμο

09/01/2024
Αύριο ο Πρωθυπουργός θα προβεί σε ανακοινώσεις, σχετικά με το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, δίνοντάς μας το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει (ελπίζω) η αναγνώριση των ΛΟΑΤΚΙ+ οικογενειών. Πριν συμβεί, όμως, θα ήθελα να κάνω κάποιες επισημάνσεις.

Η πρώτη έχει να κάνει με τον ευκαιριακό τρόπο, με τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να διαχειριστεί επικοινωνιακά το όλο θέμα. Και λέω ευκαιριακό, γιατί για αρκετούς μήνες έπρεπε να βασιστούμε σε δηλώσεις εντυπωσιασμού από πλευράς πρωθυπουργού αλλά και σε ασαφείς και περιορισμένες τοποθετήσεις κυβερνητικών εκπροσώπων. Και είναι αυτό το ασαφές κλίμα που δημιούργησε ένα τεράστιο κύμα κακοποιητικού λόγου, δίνοντας το βήμα σε δημοσιογράφους, πολιτικούς, λαϊκούς τραγουδιστές πρώην και νυν τηλεστάρ, να θέσουν ένα ανθρώπινο δικαίωμα υπό διαπραγμάτευση, στήνοντας λαϊκά δικαστήρια γύρω από το αν πρέπει ως ΛΟΑΤΚΙ+ να ζούμε ισότιμα με τον υπόλοιπο πληθυσμό. Γιατί αν η στάση του Πρωθυπουργού αλλά και της κυβέρνησης ήταν συγκεκριμένη και συμπαγής εξαρχής, ελάχιστος χώρος θα υπήρχε για όλη αυτή την κακοποιητική φαρσοκωμωδία που ζούμε.

Η δεύτερη επισήμανση έχει να κάνει με τα πραγματικά “πιστεύω” των πολιτικών μας. Γιατί μπορεί την περασμένη χρονιά να βλέπαμε (συντηρητικούς) πολιτικούς να φιγουράρουν σε φωτογραφίες με ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, προσπαθώντας να πείσουν για το ανθρωπιστικό προφίλ τους (αρκεί να θυμηθούμε τι έγινε με τον Πλεύρη), φέτος, ωστόσο, οι «μάσκες πέφτουν» και κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί. Το συντηρητικό κοινό (και η εκκλησία), βλέπετε, που συντηρεί πολλούς από αυτούς τους πολιτικούς, καταλαβαίνει καλύτερα τώρα ότι ένα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαίωμα πρόκειται να αναγνωριστεί (σ.σ. δεν είμαι σίγουρος ότι καταλάβαιναν όταν ψηφιζόταν η απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής η απαγόρευση των επεμβάσεων σε ίντερσεξ βρέφη).

Η τρίτη επισήμανση έχει να κάνει με την αποτυχία του συνόλου της αντιπολίτευσης (όταν αυτή δεν αναφέρεται σε ακροδεξιούς σχηματισμούς), να αναχαιτίσει όλη αυτή την κακοποιητική ατμόσφαιρα. Γιατί μπορεί να είχαμε κάποιες σημαντικές εξελίξεις, όπως την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη, ενός ανοιχτού γκέι άνδρα, στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, οι παρεμβάσεις, οι καταγγελίες και γενικότερα η ανάδειξη των ΛΟΑΤΚΙ+ προβλημάτων από το σύνολο της αντιπολίτευσης ήταν αρκετά περιορισμένη έως ανύπαρκτη.

Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα στις αυριανές ανακοινώσεις του πρωθυπουργού θα ακούσουμε πως δεν θα αναγνωριστεί η πρόσβαση στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Φαίνεται πως η περίοδος των εκπτώσεων επηρεάζει και τα νομοσχέδια. Αλλά ας περιμένουμε πρώτα να ακούσουμε το «τι» και το «γιατί» για να τοποθετηθούμε.

Vasilis Thanopoulos

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected]. Cu!
Δες και αυτό!