Ήβη Καϊσερλή: «Στις 9 του μήνα, καλούμαι ως κατηγορούμενη, να αντιμετωπίσω τον άνθρωπο που μου επιτέθηκε»

2546

Στις 10 Ιουνίου 2016, η Ήβη δέχτηκε επίθεση λόγω της ταυτότητας φύλου της από δύο άγνωστους άνδρες κοντά στα Νεώρια, στην παλιά πόλη των Χανίων, ενώ η Έδρα του δικαστηρίου, αποφάσισε να ρίξει «στα πούπουλα» τους κατηγορούμενους.

Στις 9 Μαρτίου, μία ημέρα μετά από τη Διεθνή Ημέρα για τα δικαιώματα των γυναικών, εκδικάζεται στο Εφετείο Χανίων, η υπόθεση της τρανσφοβικής επίθεσης που είχε δεχτεί από δύο άντρες το 2016 στα Χανιά της Κρήτης.

Η αστυνομία των Χανίων είχε ταυτοποιήσει τους δράστες, με τη βοήθεια μίας εργαζόμενης στο κατάστημα όπου και έγινε η επίθεση, η οποία μπόρεσε και συγκράτησε τον αριθμό του δικύκλου με το οποίο διέφυγαν, μετά από τον άγριο ξυλοδαρμό, που κόντεψε να της στοιχίσει την ίδια της την ζωή.

Το δικαστήριο εξέδωσε απόφαση σύμφωνα με την οποία, Ο ένας εκ των δύο κρίθηκε αθώος, ενώ ο δεύτερος ένοχος μεν, με ποινή 12 μήνες με αναστολή, με αποτέλεσμα τώρα να ασκεί το δικαίωμα της έφεσης ώστε να κατέβει ή και να μηδενιστεί η ποινή του.

Η δικαστική απόφαση στην υπόθεση της Ηβης Καίσερλη, έστρωσε το «κόκκινο χαλί» για τον κάθε τρανσφοβικό αλλά και για τον κάθε ρατσιστή, που βλέπει ως εχθρό του τον πιο αδύναμο και τον πιο ευάλωτο άνθρωπο.

Βέβαιά, το «κόκκινο χαλί» το είχαν ξετυλίξει από την αρχή μιας και η κατηγορία με την οποία παραπέμφθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων ήταν «απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη από κοινού», χωρίς να υπάρχει μέσα το ρατσιστικό κίνητρο της επίθεσης, λόγω ταυτότητας φύλου.

Ήβη – Πορτραίτο Δημήτρης Αστερίου

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Ήβης Καϊσερλη:

«Στις 9 αυτού του μήνα, ειρωνικά ακριβώς μετά την παγκόσμια ημέρα που τιμούνται οι αγώνες των γυναικών, καλούμαι -ως κατηγορούμενη αυτή τη φορά- να αντιμετωπίσω τον άνθρωπο που μου επιτέθηκε, με τραυμάτισε κι αν δεν τον εμπόδιζαν παραλίγο να μου έκανε μόνιμη ζημιά η να με σκότωνε.
Σας το ξαναλέω πως από καθαρή τύχη στέκομαι ακόμη στα πόδια μου. Σας το ξαναλέω πως ενώ ο άνθρωπος αυτός έχει δικαστεί και καταδικαστεί ,έχει το απύθμενο θράσος να με κατηγορεί εκ νέου.
Σας το ξαναλέω πως ακόμη και στην πρώτη δίκη όπου ήταν αυτός κατηγορούμενος κι όπου αποδείχτηκε περίτρανα από το οπτικό υλικό ότι μου επιτέθηκε και μάλιστα πισώπλατα ,αφήνοντας με αναίσθητη κι επιχειρώντας όντας αναίσθητη να μου προκαλέσει μεγαλύτερη βλάβη αρπάζοντας μια καρέκλα για να με αποτελειώσει, αντιμετωπίστηκα εγώ ως κατηγορούμενη..
Σας το ξαναλέω πως ενώ η αστυνομία έκανε δεκτή την αγωγή με βάση το ρατσιστικό κίνητρο, η ίδια εισαγγελία δεν δέχτηκε να απαγγείλει κατηγορίες με βάση αυτό, προεξοφλώντας κατά μεγάλο μέρος την έκβαση της δίκης και μεταθέτοντας μου στην ουσία το βάρος της απόδειξης.
Σας το ξαναλέω πως ενώ υπήρχε οπτικό υλικό, βρέθηκα εγώ να πρέπει να εξηγήσω τι φορούσα, αν προκάλεσα, γιατί δεν έφυγα ,σε βαθμό που χρειάστηκε να υπενθυμίσω ότι δεν είμαι εγώ η κατηγορούμενη σε αυτή τη δίκη, ενώ άκουσα και το απαράδεκτο από την ίδια την εισαγγελέα “πως δεν μπορεί να ποινικοποιηθεί το γέλιο” ως παρατήρηση στην απάντηση πως εξοργίστηκα που ενώ ζητούσα τον λόγο που με κορόιδεψαν αυτοί οι άνθρωποι, εκείνοι γελούσαν και με απαξίωναν .
Σας το ξαναλέω πως μετά από αυτά αλλά και μετά τις εξελίξεις και τις εκβάσεις σε δικές επι διαφόρων εμφυλων κακοποιήσεων, εγκλημάτων και γυναικοκτονιων καθώς και της αντιμετώπισης που αυτά τυγχάνουν από τις αρχές και το σύστημα δε μπορώ παρά να νιώθω μόνο ανασφαλής και να μην έχω καμία εμπιστοσύνη στη δικαστική εξουσία παρά μόνο στην κοινωνική αντίδραση ως μοχλό πίεσης προς μια πιο δίκαιη αντιμετώπιση..
Ειλικρινά δεν ξέρω τι να περιμένω ενώ όλη αυτή η κατάσταση με έχει εξαντλήσει ψυχολογικά και οικονομικά . ευτυχώς με τη βοήθεια των συλλογικοτήτων της πόλης θα καταφέρω να ανταπεξέλθω και αυτή τη φορά όμως πολυτιμότερη για μένα είναι η ψυχολογική υποστήριξη, η ενθάρρυνση και η γνώση ότι κάποιος με πιστεύει..
Οπότε καλώ όποιον δίκαιο άνθρωπο μπορέσει να παραστεί και να ενώσει τη φωνή του μαζί μου τη Τετάρτη 9 Μαρτίου στα δικαστήρια των Χανίων να έρθει να με στηρίξει. Καμία μόνη».

Στις 9 Μαρτίου, όλες και όλοι στεκόμαστε δίπλα στην Ήβη, μαζί με την Ήβη στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων!

πηγή: t-zine.gr