Η απόφαση έρχεται με τη νέα ιταλική κυβέρνηση υπό την ηγεσία της ακροδεξιάς πρωθυπουργού Giorgia Meloni.

Η πόλη του Μιλάνου σταμάτησε την πρακτική της να μεταγράφει πιστοποιητικά γέννησης που δημιουργήθηκαν στο εξωτερικό για παιδιά με ομόφυλους γονείς. Η απόφαση έρχεται αφότου η ιταλική ακροδεξιά κυβέρνηση έστειλε επιστολή για το θέμα σε όλους τους νομάρχες της χώρας.

Τον Ιανουάριο, ο υπουργός Εσωτερικών Piantedosi έστειλε επιστολή σε όλους τους νομάρχες της Ιταλίας, καλώντας τους να συμμορφωθούν με όσα καθορίστηκαν από το Ακυρωτικό Δικαστήριο τον περασμένο Δεκέμβριο. Το δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι δεν θα ήταν πλέον δυνατό και για τους δύο γονείς ενός ομόφυλου ζευγαριού να αναγράφονται στο πιστοποιητικό γέννησης του παιδιού τους. Αντίθετα, μόνο ο ένας γονέας θα μπορούσε να συμπεριληφθεί στο πιστοποιητικό, ενώ ο άλλος θα αναγκαζόταν να κινήσει διαδικασίες τεκνοθεσίας.

Η πόλη του Μιλάνου ήταν ένα από τα λίγα μέρη στην Ιταλία, όπου τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούσαν να εγγραφούν ως γονείς των παιδιών τους, σε μια χώρα όπου οι τεκνοθεσίες και οι γάμοι για ζευγάρια του ίδιου φύλου δεν είναι νόμιμες. Η επιστολή του Ιταλού υπουργού Piantedosi άσκησε πίεση στον δήμαρχο του Μιλάνου Giuseppe Sala να διακόψει την πρακτική αναγνώρισης.

Χαρακτηρίζοντας την αναστολή των μεταγραφών των πιστοποιητικών γέννησης «βήμα προς τα πίσω», ο Δήμαρχος εξήγησε ότι δεν του δόθηκε καμία εναλλακτική, καθώς δεν μπορούσε να εκθέσει τους υπαλλήλους του δημοτικού συμβουλίου στην πιθανότητα που αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις εάν συνεχίσουν με τις εγγραφές. Συνέχισε, λέγοντας ότι η Ιταλία χρειάζεται έναν συγκεκριμένο νόμο, που θα επιτρέπει και στα δύο μέλη ενός ομόφυλου ζευγαριού να αναγνωρίζονται νομικά ως γονείς των παιδιών τους.

Ο Sala πρόσθεσε επίσης: «Από σήμερα, ακόμη περισσότερο από πριν, αναλαμβάνω να συνεχίσω αυτή τη μάχη πολιτικά και να παρακολουθήσω με τη μέγιστη προσοχή κάθε ρυθμιστική και δικαστική εξέλιξη αυτής της περίπλοκης υπόθεσης».

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστριες/στές στην Ιταλία χαρακτήρισαν αυτή την απόφαση ως την τελευταία επίθεση στα δικαιώματα της κουήρ κοινότητας που πραγματοποίησε η ιταλική κυβέρνηση, η οποία θεωρείται η πιο ακροδεξιά κυβέρνηση της χώρας από τον Benito Mussolini και έχει επανειλημμένα χρησιμοποιήσει ρητορική κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

Η Famiglie Arcobaleno, μια οργάνωση που εκπροσωπεί τις ΛΟΑΤΚΙ+ οικογένειες στην Ιταλία, δήλωσε ότι ο δήμαρχος Sala αντιμετώπισε μια απόφαση που ήταν «οδυνηρή και άδικη». Η πρόεδρος της ομάδας, Alessia Crocini, σχολίασε: «Μάθαμε τα νέα με βαθιά απογοήτευση, γνωρίζοντας πόσο πολύ αυτή η κυβέρνηση εργάζεται για να αφαιρέσει οποιοδήποτε ελάχιστο δικαίωμα από οικογένειες ομόφυλων γονέων στην Ιταλία».

Η Crocini συνέχισε λέγοντας ότι «παιδιά με δύο μαμάδες και δύο μπαμπάδες υπάρχουν ήδη στην Ιταλία, ο υπουργός Piantedosi και η πρωθυπουργός Meloni θα πρέπει να το ξεπεράσουν. Καθημερινά πηγαίνουν σχολείο, μπαίνουν σε παιδιατρικές κλινικές, παίζουν σε πάρκα και γήπεδα, παρακολουθούν μαθήματα μουσικής, όπως όλοι οι συνομήλικοί τους, χωρίς να έχουν τα δικαιώματα όλων των συνομηλίκων τους.»

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.