Ακτιβίστριες/στές στην Ιταλία χαιρέτισαν μια ψηφοφορία της Βουλής για να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο, που θα ορίζει τη βία εναντίον των ΛΟΑΤ ατόμων και των ΑμεΑ, καθώς και τις πράξεις που ενέχουν μισογυνισμό, ως εγκλήματα μίσους.

Το νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίστηκε με επιτυχία μετά από παρά πολλούς μήνες διαμαρτυριών από ακροδεξιές ομάδες και από Καθολικούς, χρειάζεται τώρα έγκριση από το ανώτερο σώμα, όπου υποστηρίζεται από τα κυβερνώντα κόμματα συνασπισμού, πριν γίνει νόμος.

«Εάν καταφέρουμε να εγκρίνουμε οριστικά αυτόν τον νόμο, η Ιταλία θα είναι επιτέλους μια χώρα, που αποδέχεται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤ πολιτών της, γιατί αυτή τη στιγμή είμαστε μεταξύ των τελευταίων χωρών στην Ευρώπη, όσον αφορά την κοινωνική αποδοχή των ΛΟΑΤ ανθρώπων» , δήλωσε ο Alessandro Zan, πολιτικός του Δημοκρατικού κόμματος, που συνέταξε το νόμο. «Επιπλέον, ποινικοποιεί το μίσος εναντίον ατόμων με αναπηρία και ποινικοποιεί και τον μισογυνισμό, οπότε είναι ένας πολύ προηγμένος νόμος.” 

Ο Zan αναμένει ότι ο νόμος, ο οποίος θα οδηγούσε άτομα που έχουν καταδικαστεί για τέτοια εγκλήματα στη φυλακή, έως και τέσσερα χρόνια, να εφαρμοστεί πριν από την επόμενη άνοιξη. Ο νόμος θα αποτελούσε επέκταση του υφιστάμενου νόμου που τιμωρεί τη ρατσιστική βία, το μίσος και τις διακρίσεις.

Η Luisa Rizzitelli, ΛΟΑΤ άτομο και ακτιβίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, είπε ότι ο νόμος θα είναι, επίσης, ένα σημαντικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της μισογυνιστικής στάσης απέναντι στις γυναίκες.

«Υπάρχει τόσο μεγάλο μίσος μόνο επειδή είσαι γυναίκα» , είπε. «Αυτός ο νόμος είναι ένα πολύ ισχυρό σήμα. Όχι μόνο επειδή θέτει το έγκλημα μισογυνισμού, αλλά και σε πολιτιστικό επίπεδο, σημαίνει ότι η χώρα μας δέχεται ότι το πρόβλημα υπάρχει, καθώς συχνά ο μισογυνισμός εκφράζεται με βία – οι άνθρωποι θα γνωρίζουν περισσότερο ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σωστή και τώρα θα υπάρξει τρόπος τιμωρίας του δράστη.” 

Η ακροδεξιά League of Matteo Salvini και οι Brothers of Italy, με επικεφαλής την Giorgia Meloni, διαμαρτυρήθηκαν κατά του νόμου, υποστηρίζοντας ότι θα καταστείλει την ελευθερία της έκφρασης. Η διάσκεψη των Ιταλών επισκόπων ανέφερε επίσης ότι το νομοσχέδιο σηματοδότησε «το θάνατο της ελευθερίας».

Ο νόμος θα επέτρεπε αύξηση της χρηματοδότησης ομάδων που εργάζονται για την καταπολέμηση των διακρίσεων και θα βοηθούν άτομα που είναι θύματα αυτής. «Θα τεθεί επίσης σε εκστρατεία ενημέρωσης στα σχολεία», δήλωσε ο Zan.