Ιστορική Απόφαση: Οι πρώτες δηλώσεις πολιτικών αρχηγών και Πολιτείας

07/10/2020
από
Presiding judge Maria Lepenioti speaks at the beginning the trial of leaders and members of the Golden Dawn far-right party in a court in Athens, Greece, October 7, 2020. REUTERS/Alkis Konstantinidis

Ομόφωνα η ελληνική δικαιοσύνη αποφάνθηκε σήμερα, ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση σε μία ιστορική απόφαση.

Την ανακοίνωση της ιστορικής απόφασης ακολούθησαν δηλώσεις από τις/τους αρχηγούς των κομμάτων, καθώς και από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Για “σημαντική για την Δημοκρατία” ημέρα έκανε λόγο η Προέδρος Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Σε “εγγραφή στην ιστορία” αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η ΝΔ “ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε” με φασιστικές ιδεολογίες. Την ευγνωμοσύνη του εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν, και αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ” . Η Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, υπογράμμισε ότι “ο φασισμός δε χωρά στη ζωή μας” , ενώ ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε ότι “η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων.” Τέλος, ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάννης Βαρουφάκης, προειδοποιήσε ότι ο αγώνας συνεχίζεται “ξανά από την αρχή, εναντίον των ιδεών” του φασισμού.

Η δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας

Η Προέδρος Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, σε συνάντησή της με τον Αναπληρωτή Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Γιώργο Κουμουτσάκο, δήλωσε για την καταδικαστική απόφαση:

«Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία. Στην μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήτανε πάντοτε ξένα. Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι Θεσμοί της έχουν πάντα την δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους» .


Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε:

“Με τη σημερινή απόφαση, του τριμελούς εφετείου κακουργημάτων, για τη δράση της Χρυσής Αυγής κλείνει ένας τραυματικός κύκλος της δημόσιας ζωής της χώρας. Η πολιτική του διάσταση έχει ευτυχώς κριθεί με τη νίκη της δημοκρατίας που εξόρισε από τη Βουλή το ναζιστικό μόρφωμα. Τώρα, η ανεξάρτητη δικαιοσύνη δίνει κι αυτή τη δική της απάντηση. Ως πρωθυπουργός απέχω συνειδητά από τον σχολιασμό δικαστικών κρίσεων.

Ως Έλληνας πολίτης όμως συμμετέχω στην καθολική ικανοποίηση για την αναγνώριση του εγκληματικού της χαρακτήρα. Και είμαι περήφανος για την αταλάντευτη στάση της παράταξής μας, που έθεσε ως στρατηγικό της στόχο την πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση της Χρυσής Αυγής. Γιατί, η Νέα Δημοκρατία πολέμησε ανέκαθεν, σταθερά και παντού τον φασισμό, κατήγγειλε τον λαϊκισμό, που τον ανέθρεψε στις πλατείες του τυφλού μίσους και της βίας. Ούτε στιγμή δεν συνέπλευσε με εκπροσώπους του είτε σε πολιτικές επιλογές είτε σε κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες. Με διάταξη που εκείνη ψήφισε τους απέκλεισε από την κρατική χρηματοδότηση. Αρνήθηκε μάλιστα να νομιμοποιήσει την παρουσία τους ακόμη και σε απλές εθιμοτυπικές εκδηλώσεις.

Η ιστορία έγραψε ότι επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας άνοιξε ο δρόμος για τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Επί των ημερών της, επίσης, διευκολύνθηκε και επιταχύνθηκε μία διαδικασία που βάλτωνε επί τεσσεράμισι χρόνια, ώστε να φτάσουμε σήμερα, η δικαιοσύνη να πάρει τις αποφάσεις της. Το ναζιστικό μόρφωμα μετά τις κάλπες καταδικάστηκε και στο δικαστήριο. Είναι μία απόδειξη της δύναμης που εκπέμπει το κοινοβουλευτικό πολίτευμα και η διάκριση των εξουσιών. Η ενότητα, η αλήθεια και η ομαλότητα. Ωστόσο, η δίκη του ρατσισμού, της μισαλλοδοξίας και της βίας, μέσα στην κοινωνία παραμένει διαρκής. Η δημοκρατία σήμερα νίκησε. Είναι στο χέρι όλων μας να νικά καθημερινά.


Ο Αλέξης Τσίπρας, πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε:

«Ο λαός της Αθήνας δίνει σήμερα την ετυμηγορία του: Δεν είναι αθώοι. Στη συνείδηση του ελληνικού λαού είναι εγκληματική οργάνωση και θα πάει εκεί που πρέπει, δηλαδή στον σκουπιδοτενεκέ της Ιστορίας. Το πιο μεγάλο ευχαριστώ, όμως, το χρωστάμε στη Μάγδα Φύσσα. Για τον επίμονο και μοναχικό της αγώνα, εφτά χρόνια τώρα. Για τον Παύλο της, αλλά και για τα παιδιά όλων μας. Για να μπορούν να ζήσουν σε αυτή τη χώρα, χωρίς τη βία και το δηλητήριο του φασισμού. Όλοι μας οφείλουμε ευγνωμοσύνη στους ανθρώπους που δεν έσκυψαν, και αγωνίστηκαν για να φτάσουμε εδώ. Στους μάρτυρες κατηγορίας, στους συνηγόρους και σε κάθε πολίτη που ένωσε το βηματισμό του με το αντιφασιστικό κίνημα. Δεν ήταν ποτέ αθώοι. Το γνώριζαν, το γνωρίζαμε. Σήμερα η ελληνική Δικαιοσύνη το επιβεβαίωσε με μια απόφαση που θα μείνει στην ιστορία. Είναι μια μεγάλη μέρα για τη Δημοκρατία μας. Μέρα δικαίωσης και υπερηφάνειας


Η Φώφη Γεννηματά, η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, έκανε λόγο για δικαίωση για τη Δημοκρατία:

«Εγκληματική οργάνωση η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα και με την ιστορική απόφαση της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Δικαίωση για τα θύματα και τη Δημοκρατία. Η Ελλάδα στέλνει ξανά ένα ισχυρό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο: «Ο φασισμός δε χωρά στη ζωή μας.» Ο αγώνας μας συνεχίζεται. Μόνο μαζί τελειώνουμε τους Νεοναζί» .


Η δήλωση του Γενικού Γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας,  Δημήτρη Κουτσούμπα είναι η εξής:

«Το δικαστήριο, με οδηγό την αλήθεια, όπως προέκυψε από πλήθος αποδεικτικών στοιχείων, καταδίκασε σήμερα ποινικά τους Χρυσαυγίτες δολοφόνους. Η καταδίκη αυτή πρέπει να συνοδευτεί με την παραδειγματική τιμωρία των ενόχων, που είναι η επιβολή ανώτατων ποινών και φυσικά να οδηγηθούν στη φυλακή. Στη δίκη, βέβαια, προέκυψαν και τα πλοκάμια και οι διασυνδέσεις των ναζιστών, που τους κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνους. Δεν επιτρέπεται κανένας εφησυχασμός. Το κυριότερο είναι ο λαός να αντιμετωπίσει το κακό στη ρίζα του, με την ανατροπή του συστήματος, που επωάζει αυτό το αυγό του φιδιού, το ναζισμό, το φασισμό. Γι’ αυτό είναι πολύ επίκαιρα τα λόγια του ποιητή : “Το φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δε θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον.”


Ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάννης Βαρουφάκης δήλωσε:

«Σήμερα, ελπίζουμε να καταδικαστούν τα αυγά του φιδιού. Εάν καταδικαστούν θα γιορτάσουμε μόνο για πέντε λεπτά. Από το έκτο λεπτό θα αρχίσουμε τον αγώνα για να ξεριζωθούν οι δηλητηριώδεις ιδέες τους, που αυτές δυστυχώς δεν έχουν καταδικαστεί, έχουν εμποτίσει το κυβερνητικό αφήγημα, το κυρίαρχο αφήγημα ακόμα και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, το αφήγημα το ξενοφοβικό, το εθνικιστικό. Οι φασίστες, οι ναζί κατάφεραν τα τελευταία χρόνια να εμποτίσουν την ελληνική κοινωνία με αυτές τις δηλητηριώδεις αφηγήσεις. Το ΜέΡΑ25, μετά την καταδίκη των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής, θα αρχίσει τον αγώνα, ξανά από την αρχή, εναντίον των ιδεών τους.»

 
Δες και αυτό!