7 + 1 Ευρωπαϊκά κράτη με ΛΟΑΤΚΙ αρχηγούς

Στην Ευρώπη παρατηρούνται τα μεγαλύτερα ποσοστά παγκοσμίως στον αριθμό των ανοιχτά γκέι πολιτικών αρχηγών. Στη συνέχεια, μπορείτε να βρείτε μια λίστα με τους ΛΟΑΤΚΙ+ προέδρους ή πρωθυπουργούς σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι σημαντικό, ωστόσο, να σημειώσουμε ότι η παρουσία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε αυτά τα αξιώματα δεν σημαίνει απαραίτητα πλήρη αποδοχή της κοινότητας σε εθνικό επίπεδο, ούτε απαραίτητα την υποστήριξη ριζοσπαστικών πολιτικών. Παραδείγματος χάρη, η Σέρβα Ana Brnabić παραμένει συντηρητική πολιτικός, διατηρώντας διφορούμενη στάση έναντι των δικαιωμάτων της κοινότητάς της, ενώ ο Γάλλος Gabriel Attal έχει υποστηρίξει ισλαμοφοβικές πολιτικές. Επιπλέον, παρατηρούμε ότι η λίστα δεν περιλαμβάνει τρανς άτομα, τα οποία παραμένουν υποεκπροσωπούμενα στην πολιτική.

Γαλλία

Ο νέος πρωθυπουργός της Γαλλίας, Gabriel Attal, αποτελεί όχι μόνο τον νεότερο αλλά και τον πρώτο ανοιχτά γκέι επικεφαλής κυβέρνησης στη χώρα. Ο 34χρονος πρωθυπουργός, διορίστηκε από από τον Emmanuel Macron και αντικατέστησε την Elisabeth Borne σε μια περίοδο που η γαλλική κυβέρνηση αντιμετωπίζει την τρομακτική άνοδο της ακροδεξιάς.

Μετά τη νίκη του Macron το 2017, ο Attal εξελέγη βουλευτής στα προάστια του Παρισιού και υπηρέτησε ως υφυπουργός Νεολαίας. Αργότερα, με την επανεκλογή του Προέδρου, ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών. Τον Ιούλιο του 2023, ανέλαβε το υπουργείο Εθνικής Παιδείας και προχώρησε στην ισλαμοβοφική πολιτική της απαγόρευσης της αμπάγια (μουσουλμανικό ένδυμα) στα σχολεία.

Ανδόρα

Coming out πραγματοποίησε πρόσφατα και ο πρωθυπουργός της Ανδόρας, Xavier Espot Zamora: «Είμαι γκέι. Δεν το έχω κρύψει ποτέ», είπε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τη Δευτέρα. «Βέβαια, αν δεν ερωτηθώ για αυτό, δεν χρειάζεται και να το πω, από την άποψη ότι δεν καθορίζει όλη μου την προσωπικότητα αυτό ή τις πολιτικές μου. Ταυτόχρονα όμως, θεωρώ ότι δεν θα έπρεπε να είναι πρόβλημα να το πεις. Και αν αυτό βοηθάει πολλά παιδιά, νέους ή εφήβους που περνούν δύσκολες στιγμές να δουν ότι τελικά, ανεξάρτητα από την κατάσταση ή τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό, μπορείς να ευτυχήσεις σε αυτήν τη χώρα, τότε χαίρομαι που το εκφράζω».

Ισλανδία

Η πρώην πρωθυπουργός Jóhanna Sigurðardóttir ήταν η πρώτη ανοιχτά λεσβία επικεφαλής κυβέρνησης στον κόσμο, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά της το 2009. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, συνεισέφερε στην οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η σεξουαλική της ταυτότητα ήταν ήδη γνωστή στους Ισλανδούς ψηφοφόρους, ενώ η δημοτικότητά της ήταν πάντα πολύ ψηλά. Μέχρι το 2012 που αποφάσισε να παραιτηθεί από την πολιτική, εξελέγη 8 φορές βουλευτής και είναι η μακροβιότερη βουλευτής στην ιστορία της Ισλανδίας. Το 2002 υπέγραψε σύμφωνο συμβίωσης με τη συγγραφέα Jónína Leósdóttir, και μόλις θεσμοθετήθηκε η ισότητα στον γάμο ήταν από τα πρώτα ζευγάρια που νυμφεύτηκαν.

Βέλγιο

Ο πρώην πρωθυπουργός Elio Di Rupo ήταν ο πρώτος ανοιχτά γκέι άνδρας πρωθυπουργός της ΕΕ το 2011. Υπηρέτησε μέχρι το 2014 και στη συνέχεια εξελέγη επικεφαλής της κυβέρνησης της περιφέρειας της Βαλλονίας, δίνοντας έμφαση στα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, και συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην ανακήρυξη της σε «ζώνη ελευθερίας για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα».

Λουξεμβούργο

Ο πρωθυπουργός Xavier Bettel ήταν ο δεύτερος ανοιχτά γκέι επικεφαλής κυβέρνησης σε χώρα της ΕΕ το 2013. Συνεπής υποστηρικτής των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, παντρεύτηκε τον σύντροφό του το 2015, όταν το Λουξεμβούργο νομιμοποίησε την ισότητα στον γάμο.

Ιρλανδία

Ο Ιρλανδός πολιτικός Leo Varadkar υπηρέτησε ως πρωθυπουργός από το 2017 μέχρι το 2020, αποτελώντας τον πρώτο ομοφυλόφιλο ηγέτη της Ιρλανδίας. Ο Varadkar έκανε coming out ως γκέι το 2015, πριν από το δημοψήφισμα-ορόσημο της Ιρλανδίας για την ισότητα στον γάμο.Μόλις εξελέγη, υπερασπίστηκε τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένης της ισότητας στον γάμο στη Βόρεια Ιρλανδία, η οποία δεν είχε εισαγάγει σχετική νομοθεσία μέχρι το 2017. Επανήλθε στην πολιτική σκηνή της χώρας το 2022 στα πλαίσια της ιρλανδικής κυβέρνησης συνασπισμού.

Λετονία

Ο πρόεδρος της Λετονίας, Edgars Rinkevics ανέλαβε το αξίωμα τον Ιούλιο του 2023, και έτσι έγινε ο πρώτος ανοιχτά γκέι αρχηγός κράτους της ΕΕ. Πραγματοποίησε το coming out του το 2014, όταν δημοσίευσε μέσω της πλατφόρμας του Twitter την εξής δήλωση: «Ανακοινώνω με υπερηφάνεια ότι είμαι γκέι».

Σερβία

Η πρωθυπουργός Ana Brnabić ανέλαβε τα καθήκοντά της το 2017, αποτελώντας την πρώτη λεσβία γυναίκα πολιτικό που κατείχε αυτό το αξίωμα. Παρόλο που η ισότητα στον γάμο δεν έχει νομοθετηθεί πλήρως στη Σερβία, η Brnabić σημείωσε ιστορικό επίτευγμα ως ανοιχτά λεσβία πρωθυπουργός. Έχει ωστόσο υπερψηφίσει αντί-λοατκι πολιτικές όπως η απαγόρευση της εξωσωματικής σε άτομα με ιστορικό ομόφυλων σχέσεων. 




Δες και αυτό!