Την Πέμπτη, 22 Δεκεμβρίου, τόσο η Σκωτία όσο και η Ισπανία πέρασαν ιστορικά νομοσχέδια για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων, που επιτρέπουν σε άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω να διορθώσουν νόμιμα το φύλο τους στις εθνικές τους ταυτότητες, χωρίς να απαιτείται ιατρική τεκμηρίωση.

Η Κάτω Βουλή της Ισπανίας ενέκρινε το νέο νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων με 188 ψήφους υπέρ, 150 κατά, και 7 αποχές, ενώ το κοινοβούλιο της Σκωτίας ενέκρινε τις προτάσεις με 86 υπέρ και 39 κατά.

Πριν από αυτά τα νομοσχέδια, τα τρανς άτομα έπρεπε να παρέχουν ιατρικές αναφορές με διάγνωση δυσφορίας φύλου και να υποβάλλουν αποδείξεις ορμονικής θεραπείας προτού μπορέσουν να ενημερώσουν τα αναγνωριστικά φύλου τους.

Η νέα νομοθεσία επιτρέπει σε οποιοδήποτε άτομο άνω των 16 ετών να διορθώσει το φύλο στο δελτίο ταυτότητας συμπληρώνοντας ένα απλό έντυπο δήλωσης.

Ισπανία

Η Ισπανία ενέκρινε αρχικά το νομοσχέδιο που επιτρέπει στους ανθρώπους να υποβάλουν αίτηση για διόρθωση των στοιχείων που σχετίζονται με το φύλο τους, χωρίς να χρειάζεται να υποβληθούν σε ιατρικές διαδικασίες ή να παρευρεθούν σε δικαστήρια νωρίτερα φέτος, αλλά η χώρα διεξήγαγε έντονες συζητήσεις για μήνες γύρω από τις λεπτομέρειες του νομοσχεδίου με εντάσεις που διχάζουν την αριστερά της Ισπανίας – πτέρυγα κυβέρνηση.

 Παρά την αντίθεση, το νομοσχέδιο πέρασε, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής που επιτρέπει σε παιδιά ηλικίας 12 ετών να διορθώσουν την ταυτότητα φύλου τους με δικαστική έγκριση. Επίσης, απαιτεί από τα σχολεία να χρησιμοποιούν το όνομα που έχουν επιλέξει και όχι το καταχωρημένο τους όνομα.

Το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των τρανς ατόμων είναι ένα από τα εμβληματικά έργα του υπουργείου Ισότητας. Αναγνωρίζοντας το βήμα προς τα εμπρός για τα τρανς δικαιώματα, η υπουργός Ισότητας Irene Montero, η οποία έχει υποστηρίξει εδώ και καιρό τη φροντίδα για την επιβεβαίωση του φύλου, είπε: «Σήμερα η φεμινιστική πλειοψηφία σε αυτό το Σώμα ανταποκρίνεται στην τρανσφοβία».

Οι συζητήσεις μεταξύ του Σοσιαλιστικού Κόμματος ώθησαν τελικά τη ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια, Carla Antonelli να παραιτηθεί από το κόμμα, λόγω των διαφωνιών. Η Antonelli είναι η πρώτη και μοναδική τρανς γυναίκα, που υπηρέτησε ποτέ ως Ισπανίδα πολιτικός.

Σκωτία

Στη Σκωτία, όχι μόνο μειώθηκε το όριο ηλικίας για την υποβολή αίτησης για Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου από τα 18 στα 16, αλλά τα τρανς άτομα θα πρέπει πλέον να έχουν προσδιορίσει το προτιμώμενο φύλο τους για τρεις μήνες, αντί για τα δύο έτη που απαιτούνταν προηγουμένως.

 Πριν προτείνει την τελική έκδοση του νομοσχεδίου στο κοινοβούλιο, η Σόνα Ρόμπισον, υπουργός Κοινωνικής Δικαιοσύνης, είπε πως, «αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα για τη δημιουργία μιας πιο ισότιμης Σκωτίας».

Αφού πέρασε το πρώτο στάδιο την Πέμπτη, το νομοσχέδιο στην Ισπανία θα περάσει στη Γερουσία και θα μπορούσε να γίνει νόμος μέσα σε λίγες εβδομάδες, ενώ ο νέος νόμος στη Σκωτία είναι πιθανό να ψηφιστεί στις αρχές του 2023.