Ισότητα στον γάμο: Η Ινδία ετοιμάζεται να γίνει η επόμενη χώρα

04/01/2023
από
Ινδία
Ινδία

Στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας αναμένεται αυτήν την εβδομάδα ακρόαση σχετικά με την ισότητα στον γάμο και τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών. 

Ως μέρος μιας σειράς αναφορών, που υποβλήθηκαν από δύο ομόφυλα ζευγάρια, το δικαστήριο του Νέου Δελχί θα ακούσει επιχειρήματα για την αναγνώριση του γάμου μεταξύ ομοφύλων την Παρασκευή (6 Ιανουαρίου).

Η κύρια αναφορά, που υποβλήθηκε από το γκέι ζευγάρι Supriyo Chakraborty και Abhay Dange, υποστήριξε ότι η άρνηση των ΛΟΑΤΚΙ+ πολιτών του δικαιώματος να παντρευτούν αποτελεί προσβολή του δικαιώματός τους στην ισότητα.

Επί του παρόντος, η Ινδία δεν αναγνωρίζει επίσημα τους γάμους ομόφυλων ζευγαριών, αλλά επιτρέπει στα ζευγάρια να συμμετάσχουν σε μια «μη εγγεγραμμένη συμβίωση».

Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι τα ζευγάρια του ίδιου φύλου δεν επιτρέπεται νόμιμα να κληρονομήσουν περιουσιακά στοιχεία, ή να τεκνοθετήσουν. Μπορεί επίσης να περιπλέξει τις επισκέψεις στο νοσοκομείο, εάν το ένα άτομα του ζευγαριού υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες επίσκεψης, όταν νοσηλεύεται.

Η δεύτερη αναφορά, που υποβλήθηκε από τους Parth Phiroze Mehrotra και Uday Raj, υποστηρίζει ότι η απαγόρευση της ισότητας του γάμου σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια παραβιάζει πολλά άρθρα του συντάγματος.

«Εάν οι αναφέροντες, ως ομόφυλο ζευγάρι, απολάμβαναν πρόσβαση στον πολιτικό θεσμό του γάμου, δεν θα αντιμετώπιζαν ανείπωτες πρακτικές δυσκολίες, τόσο ο ένας απέναντι στον άλλον όσο και απέναντι στα παιδιά τους», αναφέρεται.

«Η άρνηση του θεμελιώδους δικαιώματος του γάμου σε πρόσωπα, όπως οι αναφέροντες, αποτελεί πλήρη παραβίαση του συνταγματικού δικαίου».

Στο πλαίσιο της ακρόασης της 6ης Ιανουαρίου, η ινδική κυβέρνηση αναμένεται να εκφράσει τη γνώμη της και για τις δύο αναφορές, καθώς και την τρέχουσα θέση της για τους γκέι γάμους.

Ομόφυλα ζευγάρια στην Ινδία ζητούν από το Ανώτατο Δικαστήριο να νομιμοποιήσει την ισότητα στον γάμο
Δες και αυτό!