Τέσσερα ομόφυλα ζευγάρια ζήτησαν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Ινδίας να αναγνωρίσει την ισότητα στον γάμο.

Σε μια ιστορική ετυμηγορία το 2018, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας αποποινικοποίησε την ομοφυλοφιλία καταργώντας την απαγόρευση της αποικιακής εποχής για το γκέι σεξ.

Παρά όμως την απόφαση του 2018, μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας διαμαρτύρονται για έλλειψη αποδοχής και διακρίσεων σε βάρος τους στην ινδική κοινωνία.

Οι ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές λένε ότι ενώ η απόφαση του 2018 επιβεβαίωσε τα συνταγματικά τους δικαιώματα, εξακολουθούν να στερούνται αρκετά απ΄αυτά, όπως είναι η πρόσβαση στον γάμο.

Σε τρεις καταθέσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου που γνωστοποιήθηκαν στο Reuters, τα ζευγάρια λένε ότι χωρίς τη νομική αναγνώριση ότι είναι παντρεμένοι, τους στερούνται δικαιώματα όπως αυτά που συνδέονται με ιατρική συναίνεση, συντάξεις, τεκνοθεσία ή ακόμα πιο απλά πράγματα, όπως συνδρομές σε κλαμπ για ζευγάρια.

Οι δικηγόροι και ένα δικαστικό έγγραφο επιβεβαίωσαν ότι κατατέθηκε επίσης στο δικαστήριο μια τέταρτη αναφορά με παρόμοιο περιεχόμενο.

«Δεν μπορούμε να κάνουμε τόσα πολλά πράγματα στη διαδικασία της συμβίωσης και της οικοδόμησης μιας ζωής μαζί», είπε ένας από τους διαδίκους, ο επιχειρηματίας Uday Raj Anand, ο οποίος θέλει να παντρευτεί τον σύντροφό του Parth Mehrotra, αρχισυντάκτη του India’s Juggernaut Books.

Ένα άλλο ζευγάρι, ο Supriyo Chakraborty και ο Abhay Dang, λένε στην υποβολή τους ότι πραγματοποίησαν μια διήμερη τελετή δέσμευσης πέρυσι, αλλά μόλις η χαρά έσβησε, συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούσαν να λάβουν ασφάλιση υγείας ως ζευγάρι ή να προτείνουν ο ένας τον άλλον σε συμβόλαια ζωής.

Τα τέσσερα ομόφυλα ζευγάρια προσδοκούν σε μια απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου που θα τροποποιεί ή θα ερμηνεύει τους νόμους με τρόπο που να επιτρέπει την ισότητα στον γάμο.

Είναι ένα ευαίσθητο θέμα στην κοινωνικά συντηρητική χώρα των 1,4 δισεκατομμυρίων ανθρώπων, όπου το να μιλάς ανοιχτά για την ομοφυλοφιλία είναι ταμπού για πολλούς.

Οι εκκλήσεις έχουν ήδη πυροδοτήσει μια συζήτηση στις τηλεοπτικές εκπομπές της χώρας.