Ισότητα Γάμου: Μια ιστοσελίδα για τις πολύχρωμες οικογένειες

11/01/2024
από
Μια ιστοσελίδα για τις πολύχρωμες οικογένειες, η «Ισότητα Γάμου», αναδεικνύει όλες εκείνες τις αόρατες για τον δημόσιο λόγο ιστορίες, και αναδυκνεύει τη σημασία του επικείμενου νομοσχεδίου.

«Το site αυτό αποτελεί μια πρωτοβουλία οικογενειών ομόφυλων ζευγαριών. Ίσως μια από τις οικογένειες αυτές να είναι η οικογένεια της διπλανής σας πόρτας. Ίσως και όχι. Αλλά υπάρχουμε. Και αυτές είναι οι ιστορίες μας», αναφέρεται στην ιστοσελίδα.

Στην ιστοσελίδα συμπεριλαμβάνονται επτά ιστορίες κουήρ οικογενειών, στις οποίες τα άτομα μιλούν για τις ζωές τους και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της απουσίας της ισότητας στον γάμο.

Ενώ οι οικογένειες συστήνονται, παράλληλα περιγράφουν και «τι θέλουν». Για παράδειγμα, η Νικολέτα, η οποία έχει ένα παιδί με την Κατερίνα, λέει: «Στο σχολείο δηλώνομαι ως κάποιος που μπορεί να παραλάβει το παιδί και όχι ως δεύτερος γονιός. Αν είμαι μόνη με το παιδί βόλτα και μας σταματήσει η αστυνομία μπορεί να έχω πρόβλημα. Χρειάστηκε να την πάω στο νοσοκομείο και μες στους πυρετούς και το άγχος αναρωτιόμασταν αν πρέπει να έχω εξουσιοδότηση. Δεν θέλω να αγχώνομαι και γι’ αυτό. Δεν είναι δίκαιο».

Σε μια άλλη ιστορία, σε αυτήν του Σταμάτη Άνθη, ο οποίος ζει με τον Μαλτέζο σύντροφό του και τα παιδιά του στις Βρυξέλλες, αναφέρεται: «Το παράδοξο όμως είναι ότι [τα παιδιά] δεν μπορούν να αποκτήσουν την ιθαγένεια του Σταμάτη, την ελληνική, παρά το γεγονός ότι ο Σταμάτης είναι Έλληνας πολίτης. Η ελληνική νομοθεσία δεν αναγνωρίζει τους οικογενειακούς δεσμούς της οικογένειας του Σταμάτη. Και καθώς ο Σταμάτης και η οικογένειά του επισκέπτονται συχνά την Ελλάδα, η μη αναγνώριση αυτή δημιουργεί πρακτικά προβλήματα καθημερινότητας».

Παράλληλα, παρουσιάζονται οι χώρες στις οποίες έχει θεσμοθετηθεί η ισότητα στον γάμο, το νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα και τα ζητήματα που δεν επιλύει το σύμφωνο συμβίωσης.

Μπορείτε να περιηγηθείτε στην ιστοσελίδα εδώ.
Δες και αυτό!