Ισότητα αλά καρτ, δεν είναι ισότητα

02/02/2024
Χθες το βράδυ κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο και στην οικογένεια. Με λύπη μας διαπιστώσαμε ότι δεν έχει επέλθει καμία τροποποίηση σε αυτό ως προς τα δικαιώματα των τρανς γονέων, καθώς και προς των ήδη υπαρχόντων τέκνων αυτών.

Γράφει η Άννα Απέργη*

Κάτι το οποίο έρχεται σε αντίθεση και παραβιάζει κατάφορα τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που αναφέρει με σαφήνεια ότι η χώρα μας υποχρεούται να προστατέψει όλες τις οικογένειες στην όποια μορφή αυτές μπορεί να έχουν, και φυσικά και τα παιδιά αυτών των οικογενειών.

Παράλληλα όμως, έρχεται και σε αντίθεση και με τα λεγόμενα του ίδιου του Πρωθυπουργού, οποίος κατά τη συνέντευξη του ανέφερε πως […]Η πραγματικότητα είναι ότι ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά, τα οποία σήμερα δεν έχουν ίσα δικαιώματα. Κύριο μέλημά μου είναι να εξασφαλίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών[…]

Όλων των παιδιών κύριε Πρωθυπουργέ; Γιατί εδώ βλέπουμε να γίνεται μία ξεκάθαρη επιλογή. Αναγνωρίζουμε τα cis ομοφυλόφιλα πρόσωπα και τα ήδη τυχόν υπάρχοντα παιδιά τους, αλλά όχι των τρανς. Πως κύριο μέλημα μας αποτελεί η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών, όταν δεν αναγνωρίζουμε τα παιδιά των τρανς γονέων;

Αν λοιπόν κύριο μέλημα του Πρωθυπουργού είναι η εξασφάλιση των δικαιωμάτων των ήδη υπαρχόντων παιδιών, αυτό θα πρέπει να αποδειχτεί και στην πράξη.

Θα πρέπει τώρα στις Επιτροπές να τροποποιηθεί η παράγραφος 5.2 του νόμου 4491/2017 έτσι ώστε να μεταβάλλονται οι ληξιαρχικές πράξεις των τέκνων, προκειμένου να συνάδουν ως προς το φύλο των γονέων τους.

Αυτό ακριβώς είναι και το σημείο που θα πρέπει σύσσωμη η αντιπολίτευση να δώσει βάρος και να θέσει τροπολογίες ώστε να διορθωθεί.

Ισότητα αλά καρτ, δεν είναι ισότητα.

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που θα νομοθετήσουμε είναι η ισότητα στον γάμο Kyriakos Mitsotakis 20.9K subscribers Subscribe 1,120 views Jan 10, 2024 Κυριάκος Μητσοτάκης: Αυτό που θα νομοθετήσουμε είναι 61 Share Download ισότητα στον γάμο o γάμος είναι το επιστέγασμα της αγάπης μεταξύ δύο ανθρώπων. Αυτό που θα νομοθετήσουμε είναι η ισότητα στον γάμο. H πραγματικότητα είναι ότι ομόφυλα ζευγάρια έχουν παιδιά, τα οποία σήμερα δεν έχουν ίσα δικαιώματα. Κύριο μέλημά μου είναι να εξασφαλίσουμε δικαιώματα των παιδιών. Kyriakos Mitsotakis 20.9K subscribers"


*Η Άννα Απέργη είναι πρόεδρος του Σωματείου Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ).
Δες και αυτό!