Προϊόντα περιόδου είναι πλέον διαθέσιμα στις τουαλέτες των ανδρών στα κτίρια του κοινοβουλίου της Ιρλανδίας – σε μια κίνηση, που οι ακτιβιστικές ομάδες λένε, ότι θα βοηθήσει όλους τους ανθρώπους που έχουν έμμηνο ρύση.

Ο πολιτικός συντάκτης του Irish Independent, Philip Ryan, δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία ενός κουτιού με ταμπόν στις τουαλέτες των ανδρών στο Leinster House, όπου βρίσκεται το κοινοβούλιο της Ιρλανδίας.

Το ιρλανδικό κοινοβούλιο δέχτηκε επαίνους από πολλά άτομα, για το συμπεριληπτικό αυτό βήμα, επισημαίνοντας, ότι θα διευκολύνει τη ζωή των τρανς και non-binary ατόμων.

Η ευρύτερη διαθεσιμότητα προϊόντων περιόδου διαγράφει το στίγμα

Εκπρόσωπος του Trans and Intersex Pride Dublin είπε στο PinkNews «όλα τα άτομα που έχουν έμμηνο ρύση θα πρέπει να έχουν εύκολη πρόσβαση σε προϊόντα εμμήνου ρύσεως, χωρίς ντροπή ή στίγμα».

«Η συμπερίληψη προϊόντων εμμήνου ρύσεως στις ανδρικές τουαλέτες στο Leinster House σημαίνει ότι οι τρανς άνδρες και τα non-binary άτομα που έχουν έμμηνο ρύση μπορούν να έχουν πρόσβαση σε αυτά, αντί να πηγαίνουν στις τουαλέτες των γυναικών, εάν δεν αισθάνονται άνετα να το κάνουν», συμπλήρωσε προσθέτοντας: «Τα τρανς άτομα είναι πιο πιθανό να βιώσουν τη φτώχεια και να βρίσκονται σε χαμηλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, πράγμα που σημαίνει ότι πολλά τρανς άτομα που έχουν έμμηνο ρύση μπορεί να μην έχουν τα χρήματα για να αγοράσουν αυτά τα προϊόντα».

 Το Trans and Intersex Pride Dublin επεσήμανε, επίσης, ότι η κίνηση θα είναι επωφελής για τους cis άντρες «που μπορεί να είναι πατεράδες, θείοι, αδέρφια, ή φίλοι σε άτομα που έχουν έμμηνο ρύση».

Η έμμηνος ρύση «εξακολουθεί να θεωρείται ένα βρώμικο και ντροπιαστικό πράγμα»

Περισσότερο από οτιδήποτε άλλο, το Trans and Intersex Pride Dublin ελπίζει ότι η κίνηση θα βοηθήσει στην αποστιγματοποίηση της εμμήνου ρύσεως: «Τοποθετώντας προϊόντα εμμήνου ρύσης στις ανδρικές τουαλέτες σπάει, επίσης, η σιωπή ενός θέματος ταμπού. Η έμμηνος ρύση συμβαίνει στο μισό του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά εξακολουθεί να θεωρείται ένα βρώμικο και ντροπιαστικό πράγμα για να μιλήσουμε γι’ αυτό. Ας ελπίσουμε, ότι παρέχοντας αυτά τα προϊόντα ελεύθερα και εύκολα διαθέσιμα, μπορούμε να αρχίσουμε να έχουμε ανοιχτές και ειλικρινείς συζητήσεις σχετικά με την έμμηνο ρύση.»

Η Tina Kolos Orban, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Transgender Equality Network Ireland (TENI), είπε στο PinkNews ότι τα προϊόντα περιόδου, που διατίθενται ωφελούν τους ανθρώπους «όλων των φύλων»:

«Η φτώχεια της περιόδου οδηγεί στον αποκλεισμό των κοριτσιών, των ίντερσεξ, των τρανς, των non-binary ατόμων και των ατόμων που δεν συμμορφώνονται με το φύλο από δραστηριότητες της καθημερινής ζωής κατά την έμμηνο ρύση τους», είπε η Orban.

«Για ίντερσεξ, τρανς, non-binary άτομα και τα άτομα που δεν συμμορφώνονται με το φύλο, η έμμηνος ρύση μπορεί ήδη να προκαλέσει άγχος, που εντείνεται, όταν πρέπει να αγοράσουν ένα προϊόν που είναι για γυναίκες. Το κόστος των προϊόντων για την έμμηνο ρύση πλήττει όλα τα άτομα, αλλά θα μπορούσε να πλήξει ακόμη περισσότερο τα τρανς άτομα λόγω της φτώχειας, της ανεργίας και της υποαπασχόλησης σε υψηλότερα ποσοστά. Ενώ αυτά τα προϊόντα είναι μερικές φορές διαθέσιμα χωρίς κόστος στις γυναικείες τουαλέτες, όσα άτομα έχουν έμμηνο ρύση και αισθάνονται πιο άνετα να χρησιμοποιήσουν τις αντρικές τουαλέτες, δεν θα έχουν σχεδόν ποτέ πρόσβαση σε δωρεάν ταμπόν και σερβιέτες.» 

Τα προϊόντα περιόδου στις ανδρικές τουαλέτες βοηθούν στην ανακούφιση από το άγχος των τρανς ανδρών, και όπως επισήμανε κι ο Ruadhán Ó Críodáin, εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης LGBTQ+ ShoutOut, η συμπερίληψη προϊόντων περιόδου σε χώρους, όπως οι ανδρικές τουαλέτες, στέλνει ένα μήνυμα στους τρανς άνδρες και στα non-binary άτομα ότι είναι ένας ασφαλής χώρος για αυτούς/αυτά.