Χαιρετίζοντας τα μακροπρόθεσμα σχέδια για υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης που επιβεβαιώνουν το φύλο, η Transgender Equality Network Ireland (TENI) τόνισε την ανάγκη για πιο άμεση δράση.

Η Εκτελεστική Υπηρεσία Υγείας (HSE) σχεδιάζει να αναπτύξει ένα νέο, εξ ολοκλήρου εγχώριο μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης, που επιβεβαιώνει το φύλο στην Ιρλανδία, ανακοίνωσε ο επικεφαλής κλινικός διευθυντής, Colm Henry.

Στις 21 Φεβρουαρίου, η εκτελεστική επιτροπή διαχείρισης της HSE έδωσε στη δημοσιότητα μια έκθεση σχετικά με το θέμα της υγειονομικής περίθαλψης που επιβεβαιώνει το φύλο. Μάλιστα, αναμένεται να συσταθεί διεπιστημονική ομάδα για να εργαστεί σε ένα νέο μοντέλο περίθαλψης. Η HSE ελπίζει να συμμετάσχει σε ένα συνεργατικό, διεθνές ερευνητικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη ενός τέτοιου μοντέλου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, ο Δρ Henry είπε: «Σκοπεύουμε η ομάδα να καθοδηγείται από έναν κλινικό ιατρό από σχετική ειδικότητα, ο ρόλος του οποίου θα είναι να ηγείται αυτής της διαδικασίας, διασφαλίζοντας ευρεία συμμετοχή των ενδιαφερομένων».

«Θα καθιερώσουμε, μέσω του γραφείου μου, ένα νέο μοντέλο περίθαλψης, ένα διεπιστημονικό μοντέλο περίθαλψης, που θα καλύπτει πρωτοβάθμιες, δευτεροβάθμιες και τριτοβάθμιες υπηρεσίες, για να ενημερώσουμε και να αντικαταστήσουμε [το υπάρχον μοντέλο περίθαλψης]», συνέχισε. «Ο στόχος είναι να έχουμε μια εξ ολοκλήρου οικιακή υπηρεσία».

Το τρέχον μοντέλο υγειονομικής περίθαλψης που επιβεβαιώνει το φύλο στην Ιρλανδία έχει επικριθεί ευρέως από τρανς ακτιβίστριες, οι οποίες έχουν καταδικάσει τις 10ετείς λίστες αναμονής και την παρεμβατική και μεροληπτική διαδικασία για την πρόσβαση στην περίθαλψη. Επιπλέον, πολλά παιδιά από την Ιρλανδία που επιθυμούν να έχουν πρόσβαση σε φροντίδα που επιβεβαιώνει το φύλο πρέπει επί του παρόντος να παραπέμπονται σε κλινικές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τον περασμένο Οκτώβριο, ο οργανισμός Transgender Europe (TGEU) δημοσίευσε μια μελέτη που δείχνει ότι η Ιρλανδία κατείχε τη χαμηλότερη θέση στην ΕΕ ως προς τη συνολική της κατάσταση στην υγειονομική περίθαλψη των τρανς ατόμων.

Σχολιάζοντας στο GCN τα σχέδια της HSE, η Transgender Equality Network Ireland (TENI) είπε: «Η TENI χαιρετίζει τα μακροπρόθεσμα σχέδια της HSE για τη δημιουργία μιας εξ ολοκλήρου εγχώριας υπηρεσίας υγειονομικής περίθαλψης που επιβεβαιώνει το φύλο για ενήλικες και άτομα κάτω των 18 ετών στην Ιρλανδία. Ωστόσο, απαιτούνται πιο άμεσες λύσεις και η TENI καλεί σε δράση.

«Οποιοδήποτε μοντέλο περίθαλψης πρέπει να είναι σύμφωνο με τα πρότυπα του ΠΟΥ (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας) και η διασφάλιση της ένταξης με σεβασμό στα τρανς άτομα και τις κοινότητές τους είναι επίσης κρίσιμη σε όλη αυτή τη διαδικασία».