Ιρλανδία: Επιδιώκει να απαγορεύσει τη θεραπεία μεταστροφής

05/01/2023
από

Ο Roderic O’Gorman, υπουργός της Ιρλανδίας για τα παιδιά, την ισότητα, την αναπηρία, την ένταξη και τη νεολαία, υποσχέθηκε να εισαγάγει νομοθεσία για την απαγόρευση της θεραπείας μεταστροφής.

Ο O’Gorman, ο οποίος είναι γκέι, έχει περιγράψει τη θεραπεία μεταστροφής ως εκμεταλλευτική και «μια σκληρή διαδικασία που έχει τις ρίζες της στην προώθηση της ντροπής», αναφέρει η Irish Mirror.

Roderic O'Gorman
Roderic O’Gorman

«Προφανώς, η νομοθεσία απαιτεί χρόνο, αλλά νομίζω ότι είναι πιθανό να την εγκρίνουμε μέχρι το τέλος του έτους», είπε πρόσφατα στη Mirror. Θα εισαγάγει το νομοσχέδιο στο Dáil, την κάτω βουλή του κοινοβουλίου της Ιρλανδίας.

«Έχω γνωρίσει ανθρώπους, που έχουν υποβληθεί σε θεραπεία μεταστροφής», συνέχισε. «Δεν συμβαίνει πολύ συχνά στην Ιρλανδία, αλλά όταν συμβαίνει, ο αντίκτυπός της μπορεί να είναι πραγματικά καταστροφικός για τους ανθρώπους. Ιδιαίτερα σε νεαρά άτομα, που μόλις έχουν κάνει coming out και εξερευνούν, ή κατανοούν τη σεξουαλική τους ταυτότητα. Από την άποψη, ότι έχω κάποια κατανόηση της ζημιάς, που μπορεί να προκαλέσει στους ανθρώπους, είναι κάτι για το οποίο έχω έντονα συναισθήματα, και θέλω πραγματικά να προχωρήσω ως υπουργός Ισότητας».

Η ψευτο-θεραπεία μεταστροφής, που καταδικάζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πολλούς άλλους ειδικούς και οργανισμούς στον τομέα της υγείας παγκοσμίως, χρησιμοποιεί “εργαλεία”, όπως ηλεκτροσόκ, προσευχή και τη “θεραπεία” αποστροφής, σε μια προσπάθεια να μετατρέψει τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε στρέιτ ή cisgender. Έχει αποδειχθεί ότι είναι αναποτελεσματική και επιδεινώνει την ψυχική υγεία όσων υποβάλλονται σε αυτήν, είναι κακοποιητική και πολλές φορές αγγίζει τα όρια των βασανιστηρίων. Το να είσαι ΛΟΑΤΚΙ+ άτομο δεν είναι ελάττωμα και δεν χρειάζεται να «διορθωθεί.»

Στην Ευρώπη, η Γαλλία και η Μάλτα έχουν απαγορεύσει συνολικά την πρακτική, σύμφωνα με τη ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδα δικαιωμάτων ILGA-Europe. Η Ελλάδα και η Γερμανία έχουν απαγορεύσει τη χρήση της σε ανήλικα, όπως και αρκετές περιοχές της Ισπανίας. Στις ΗΠΑ, η χρήση σε ανήλικα απαγορεύεται σε 20 πολιτείες και σε περισσότερους από 100 δήμους. Ο Καναδάς έχει επίσης απαγορεύσει τη θεραπεία μεταστροφής.

Ο O’Gorman έχει επιπλέον σχέδια για την επόμενη χρονιά, είπε στη Mirror. «Προσπαθούμε να προωθήσουμε μηχανισμούς, όπως ότι δεν πρέπει να γίνεται διάκριση σε βάρος κανενός λόγω της φυλής, ή του σεξουαλικού του προσανατολισμού, δεν θα πρέπει να υφίστανται διακρίσεις για κοινωνικοοικονομικούς λόγους. Χαίρομαι που βρίσκομαι σε ένα τμήμα που ασχολείται με θέματα για τα οποία έχω πολύ πάθος», είπε.
Δες και αυτό!