ΗΠΑ: Νομοσχέδιο για τη δημιουργία Εθνικού Μουσείου ΛΟΑΤΚΙ+ Ιστορίας

30/10/2023
από
Στις ΗΠΑ, ο γκέι νομοθέτης Mark Pocan εισήγαγε δύο νέα νομοσχέδια για την έρευνα και τη δημιουργία ενός Εθνικού Μουσείου Αμερικανικής ΛΟΑΤΚΙ+ Ιστορίας και Πολιτισμού. Ωστόσο, είναι σχεδόν απίθανο να περάσουν στη Βουλή των Αντιπροσώπων που ηγούνται οι Ρεπουμπλικάνοι.

Το πρώτο νομοσχέδιο θα δημιουργήσει μια οκταμελή επιτροπή από σχεδιαστές μουσείων και ΛΟΑΤΚΙ+ ερευνητές για να εντοπίσει πιθανές τοποθεσίες για το μουσείο και να αναπτύξει ένα σχέδιο συγκέντρωσης κεφαλαίων, ώστε να μπορεί να λειτουργήσει πλήρως χωρίς κρατική χρηματοδότηση. Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά στην επίσημη δημιουργία του μουσείου.

«Πρόκειται για ένα μουσείο, όπως αυτό για την αναγνώριση των Αφροαμερικανών, των ιθαγενών Αμερικανών, των Λατίνων και πιο πρόσφατα των Ασιατών-Αμερικανών», εξήγησε ο Pocan σε ένα βίντεο στο Twitter την περασμένη Παρασκευή. «Καθώς η κοινότητά μας αντιμετωπίζει πρωτοφανείς επιθέσεις και προσπάθειες να διαγράψουμε την ιστορία μας, πρέπει να διατηρήσουμε και να προστατεύσουμε τις ιστορίες μας για τις μελλοντικές γενιές».

«Είναι ζωτικής σημασίας να θυμόμαστε το συλλογικό μας παρελθόν – ιδιαίτερα όταν ορισμένες πολιτείες, ακόμη και μέλη του Κογκρέσου, προσπαθούν να περιορίσουν και να καταργήσουν τα υπάρχοντα δικαιώματα, ψηφίζοντας νομοσχέδια που βλάπτουν τους ΛΟΑΤΚΙ+ νέους και την κοινότητά μας στο σύνολό της», πρόσθεσε ο Pocan. «Ας αφηγηθούμε αυτές τις ιστορίες, τις καλές και τις κακές, και ας τιμήσουμε τις πολλές συνεισφορές της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας σε αυτό το έθνος με ένα μουσείο στην Ουάσιγκτον».

Υπάρχουν ήδη αρκετά μουσεία, γκαλερί και αρχεία ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορίας στις ΗΠΑ, όπως το Μουσείο GLBT Historical Society Museum στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας, το Stonewall National Museum & Archives στο Fort Lauderdale της Φλόριντα, το Leslie-Lohman Museum of Art στη Νέα Υόρκη, το ONE National Gay & Lesbian Archives στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνιας, το Legacy Walk στο Σικάγο του Ιλινόις και το Lesbian Herstory Archives στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης.

Ωστόσο, αυτό θα αποτελεί Εθνικό Μουσείο αναδεικνύοντας έτσι τη σημασία και την αξία της ΛΟΑΤΚΙ+ ιστορίας.

Πληροφορίες από LGBTQ Nation. 
Δες και αυτό!