Ηνωμένο Βασίλειο: Περαιτέρω αποκλεισμό των τρανς ατόμων υπόσχονται οι Συντηρητικοί

03/06/2024
από
Οι Συντηρητικοί δεσμεύτηκαν να αποκλείσουν τα τρανς άτομα από τους χώρους μονού φύλου, αν κερδίσουν τις γενικές εκλογές, ξαναγράφοντας τον νόμο περί ισότητας, ώστε το φύλο να σημαίνει «βιολογικό φύλο».

Αυτή είναι η πρώτη τέτοια προεκλογική πρόταση που εκδίδουν οι Συντηρητικοί σχετικά με την ισότητα και τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα από τότε που ανακοινώθηκαν οι γενικές εκλογές για τις 4 Ιουλίου.

Το κόμμα δήλωσε ότι η μεταρρύθμιση του νόμου θα ξεκαθαρίσει τη «σύγχυση» για τους δημόσιους φορείς, τις επιχειρήσεις και τα ιδρύματα σχετικά με τους χώρους μόνο για γυναίκες και θα καταστήσει «απλούστερο για τους παρόχους υπηρεσιών για γυναίκες και κορίτσια, όπως εκείνους που διοργανώνουν συνεδρίες για τα θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης, να αποτρέψουν τα βιολογικά αρσενικά [άτομα] από τη συμμετοχή τους».

Η αλλαγή του νόμου, η οποία έχει συζητηθεί στο παρελθόν, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις από ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις και άτομα, θα μπορούσε να απαγορεύσει στις τρανς γυναίκες να εισέρχονται σε χώρους μονού φύλου, όπως οι τουαλέτες, οι γυναικείες φυλακές και οι θάλαμοι νοσηλείας, ακόμη και αν έχουν προχωρήσει σε νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου.

Δεν είναι σαφές πώς αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν τους τρανς άνδρες που διαθέτουν GRC (Gender Recognition Certificate – Πιστοποιητικό Αναγνώρισης Φύλου) και έχουν πρόσβαση σε χώρους μόνο για άνδρες, καθώς φαίνεται ότι οι Συντηρητικοί έχουν ξεχάσει την ύπαρξή τους.

Σχολιάζοντας την πρόταση το βράδυ της Κυριακής (2 Ιουνίου), ο πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ δήλωσε ότι «η ασφάλεια των γυναικών και των κοριτσιών είναι πολύ σημαντική για να επιτρέψουμε να συνεχιστεί η τρέχουσα σύγχυση γύρω από τους ορισμούς του κοινωνικού φύλου και του βιολογικού φύλου».

Είπε ότι το κόμμα των Τόρις πιστεύει ότι η πραγματοποίηση της αλλαγής «θα ενισχύσει την προστασία με τρόπο που σέβεται την ιδιωτική ζωή και την αξιοπρέπεια όλων στην κοινωνία», επειδή το κόμμα «ακολουθεί μια προσέγγιση που βασίζεται σε στοιχεία για το θέμα αυτό, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να οικοδομούμε ένα ασφαλές μέλλον για όλους σε ολόκληρη τη χώρα».

Ο Σουνάκ έκανε επίσης μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης: «Το βιολογικό φύλο έχει σημασία. Προστατεύουμε τις γυναίκες και τα κορίτσια».

Ο επίσημος λογαριασμός των Συντηρητικών X/Twitter έγραψε στη συνέχεια: «Ξέρουμε τι είναι γυναίκα. Ο Keir Starmer δεν το ξέρει».

Η υπουργός Γυναικών και Ισότητας Kemi Badenoch δήλωσε επίσης την Κυριακή (2 Ιουνίου): «Είτε πρόκειται για βιαστές που φιλοξενούνται σε γυναικείες φυλακές, είτε για περιπτώσεις ανδρών που παίζουν σε γυναικεία αθλήματα, όπου έχουν αθέμιτο πλεονέκτημα, είναι σαφές ότι οι δημόσιες αρχές και οι ρυθμιστικοί φορείς βρίσκονται σε σύγχυση σχετικά με το τι λέει ο νόμος για το βιολογικό φύλο και κοινωνικό φύλο και πότε πρέπει να δράσουν – συχνά από φόβο μήπως κατηγορηθούν για τρανσφοβία ή ότι δεν είναι συμπεριληπτικοί».

Εάν ο ορισμός του φύλου αλλάξει και σημαίνει «βιολογικό φύλο», οι Συντηρητικοί δήλωσαν, ωστόσο, ότι η μεταρρύθμιση δεν θα αφαιρέσει την προστασία από τις διακρίσεις λόγω ταυτότητας φύλου, η οποία περιλαμβάνεται επίσης στο νόμο περί ισότητας.
Δες και αυτό!