Ήμασταν όλες εκεί… στην παρουσίαση βιβλίου της Μαρίας Cyber

01/12/2023
Ήμασταν όλες εκεί
Ήμασταν όλες εκεί. Δεν θα μπορούσαμε, δεν θα θέλαμε να λείπουμε από την παρουσίαση ενός βιβλίου με τίτλο «Μια λεσβιακή ζωή», απόσταγμα της ζωής της Μαρίας Cyber και πανόραμα της ελευθερίας και της ανθρώπινης δυνατότητας του να είσαι λεσβία (για να παραφράσουμε ένα παλιό σύνθημα του ΑΚΟΕ).

από τη Δήμητρα Κυρίλλου

Ήμασταν λοιπόν εκεί για τη Μαρία Cyber, την ακτιβίστρια, την φωτογράφο, την dj, την κινηματογραφίστρια, τον άνθρωπο που έχει το προτέρημα να μετατρέπει κάθε πάθος και αδυναμία, ακόμα και την ασθένεια του διαβήτη σε κοινωνική κατάσταση, να τα μοιράζεται με τον κόσμο και να τα επανοικειοποιείται, αφήνοντας το αποτύπωμά της.

Ήμασταν όλες εκεί

Λεσβία; Lesbian.gr. Cinema; Outview Film Festival. Μουσική παραγωγή; Mindradio.gr. Διαβήτης; Glykouli.gr. Η Μαρία Cyber, κατά κόσμον Μαρία Κατσικαδάκου βγήκε και βροντοφώναξε τον σεξουαλικό προσανατολισμό της όταν οι περισσότερες βρισκόμασταν κλειδαμπαρωμένες σε ντουλάπες. Μαγκιά; Ναι, αλλά όχι μόνο αυτό. Ακόμη περισσότερο ήταν διεκδίκηση να έρθει «το τέλος της ντροπής», φωνή για απελευθέρωση από τον σφιχτό κορσέ του σεξισμού και της ετεροκανονικότητας. Και το έκανε με τρόπο κραυγαλέο, μεθυστικό, με ατέλειωτα πάρτυ, σινε-γωγίες, φεστιβάλ, μαραθώνιους λεσβιασμού στην Ερεσό. Η Μαρία Cyber είναι η ζωντανή απόδειξη ότι το προσωπικό είναι πολιτικό, καθώς συνέβαλε για ν’αλλάξει όχι μόνο η ίδια και οι γύρω της, αλλά και το Ελληνικό κοινωνικό γίγνεσθαι.

Ήμασταν όλες εκεί

Η βραδιά που μας επεφύλασσε στη στέγη ήταν ο «δικός της τρόπος» να τα γιορτάσουμε όλα αυτά μαζί. Με έξι συνομιλήτριες που μας ξενάγησαν στον συναρπαστικό λεσβιακό κόσμο της Μαρίας, την Αφροδίτη Παναγιωτάκου, Διευθύντρια Πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, τη Τζούλια Τσιακίρη, από τις εκδόσεις «Το Ροδακιό», την Κρυστάλλη Γλυνιαδάκη, ποιήτρια, μεταφράστρια και συν-επιμελήτρια του βιβλίου (μαζί με την Ειρήνη Δαφέρμου και το Μυρτώ Τσιλιμπουνίδη), τη Λασκαρίνα Λιακάκου, αρθρογράφο και δημοσιογράφο, την Εύα Ξευγένη του womanlandia και τη συγγραφέα και μεταφράστρια Νίκη Σταυρίδη στον συντονισμό.

Ήμασταν όλες εκεί

Έχοντας διανύσει έναν ολόκληρο κύκλο αναζήτησης και αυτοπροσδιορισμού, η Μαρία επανέρχεται στον όρο «λεσβία, Λεσβιάρα, Dyke», στην επανοικειοποίηση του λεσβιανισμού και τη διεκδίκηση της λεσβιακής ορατότητας. Είναι μια συζήτηση που έρχεται από μακρυά και συνεχίζεται. Χάρη και στη Μαρία Cyber, η κατάσταση όχι μόνο για τις λεσβίες, αλλά για όλη τη λοατκι+ κοινότητα είναι σήμερα πολύ διαφορετική, σαφώς καλύτερη. Μαρία Cyber σου χρωστάμε γι’αυτό!

Ήμασταν όλες εκεί

Η παρουσίαση έγινε χθες (30/11) στη Μικρή Σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση.

Διαβάστε επίσης

«Λεσβία μόνο… το γκέι δεν αρκεί, είναι για τους άνδρες»

φωτογραφίες: Νίκος Κόκκας




Δες και αυτό!