Ιαπωνία: ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις απαιτούν από τα νοσοκομεία να σταματήσουν τις διακρίσεις

09/11/2023
από
Μια ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστική οργάνωση κάλεσε την ιαπωνική κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι όλα τα άτομα που κυοφορούν έχουν ίση πρόσβαση στην ιατρική υποστήριξη, μετά την άρνηση παροχής θεραπείας σε έγκυο ΛΟΑΤΚΙ+ γυναίκα.

Στο αίτημα που υποβλήθηκε στην Υπηρεσία Παιδιών και Οικογενειών, η οργάνωση Kodomap με έδρα το Τόκιο επισήμανε επίσης μια άλλη περίπτωση κατά την οποία ένα νοσοκομείο αρνήθηκε να κάνει εξετάσεις σε μια άγαμη έγκυο γυναίκα που σχεδίαζε να μεγαλώσει μόνη της το παιδί.

Οι περιπτώσεις αυτές συνέβησαν σε μια περίοδο όπου τα ιαπωνικά νοσοκομεία έχουν γίνει επιφυλακτικά ως προς την αποδοχή εγκύων γυναικών συγκεκριμένα, λόγω της έλλειψης νομοθεσίας γύρω από τη σύλληψη με δωρεάς σπέρματος.

Η Ιαπωνία απαιτεί από τις γυναίκες να βρίσκονται σε στρέιτ γάμο για να έχουν πρόσβαση σε εξωσωματική γονιμοποίηση, γεγονός που οδηγεί τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια να ταξιδεύουν σε άλλες χώρες ώστε να λάβουν θεραπείες γονιμότητας.

Η Kodomap κάλεσε την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι «όλες οι γυναίκες, ανεξάρτητα από την οικογενειακή τους κατάσταση ή τον τρόπο με τον οποίο ξεκίνησε η εγκυμοσύνη τους, μπορούν να λάβουν την κατάλληλη θεραπεία».

Ο Koji Takahashi, ανώτερος υπάλληλος της υπηρεσίας που έλαβε το αίτημα, επανέλαβε την άποψη αυτή, λέγοντας: «Ανεξάρτητα από το πώς έμεινε έγκυος, δεν θα πρέπει να υπάρχει περίπτωση όπου ένα μαιευτικό τμήμα αρνείται να εξετάσει μια έγκυο γυναίκα».

Ο Takahashi πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα στείλει σύντομα ειδοποιήσεις στα νοσοκομεία δίνοντάς τους οδηγίες ώστε να αποφευχθούν παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.

Στη περίπτωση της ΛΟΑΤΚΙ+ γυναίκας, η οποία βρίσκεται σε σχέση με μια άλλη γυναίκα, το νοσοκομείο διεξήγαγε αξιολόγηση από επιτροπή δεοντολογίας για να καθορίσει τι μέτρα έπρεπε να λάβει.

Η επιτροπή αποφάσισε ότι, καθώς πρόκειται για μια πρωτοφανή κατάσταση, το ίδρυμα θα πρέπει να αρνηθεί της πρόσβαση της γυναίκας στις υπηρεσίες του.

Στην άλλη περίπτωση της μόνης μητέρας, το νοσοκομείο την ενημέρωσε ότι πλέον δεν θα μπορεί να της παρέχει σχετικές εξετάσεις, καθώς δεν έχει επαρκή έγγραφα από την κλινική όπου υποβλήθηκε σε εξωσωματική γονιμοποίηση με τη χρήση δωρεά σπέρματος.

Η Satoko Nagamura, εκπρόσωπος της Kodomap, δήλωσε ότι τέτοιες περιπτώσεις συμβαίνουν επειδή ορισμένοι ιατρικοί υπάλληλοι είναι προκατειλημμένοι ή δεν έχουν κατανόηση για τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης.

«Είναι απαράδεκτο τα νοσοκομεία να αρνούνται τις εξετάσεις μόνο και μόνο επειδή η γυναίκα ανήκει σε σεξουαλική μειονότητα ή έχει χρησιμοποιήσει δωρεά σπέρματος», δήλωσε η Nagamura.
Δες και αυτό!