Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας δέχεται νέες πιέσεις να τερματίσει την απαγόρευση των γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, καθώς οι εκκλήσεις για ισότητα γάμου αυξάνονται. Άλλο ένα δικαστήριο κρίνει ότι η απαγόρευση αυτή είναι αντισυνταγματική.
Η απόφαση από το περιφερειακό δικαστήριο της Ναγκόγια κρίνεται ως ένα βήμα προς τα εμπρός στην εκστρατεία για τον τερματισμό του καθεστώτος της Ιαπωνίας ως της μοναδικής χώρας της G7, που δεν αναγνωρίζει πλήρως την ισότητα στον γάμο.
Είναι η δεύτερη φορά που δικαστήριο στην Ιαπωνία έκρινε την απαγόρευση αντισυνταγματική, ενώ δύο άλλα δικαστήρια έκριναν ότι η απαγόρευση είναι σύμφωνη με το μεταπολεμικό σύνταγμα, το οποίο ορίζει τον γάμο ως βασισμένο στην «αμοιβαία συναίνεση και των δύο φύλων».
Όμως, το δικαστήριο της Ναγκόγια, αποφασίζοντας σε μήνυση δύο ανδρών που είναι σε σχέση, απέρριψε το αίτημα του ζευγαριού να τους καταβάλει το κράτος 1 εκατομμύριο γιεν (5.715 £) ως αποζημίωση, επειδή τους αρνήθηκε το δικαίωμα να παντρευτούν.
«Αυτή η απόφαση μάς έσωσε από τον πόνο της περσινής απόφασης, που έλεγε ότι δεν υπήρχε τίποτα κακό με την απαγόρευση και από το κακό που προκαλείται από αυτά που λέει συνέχεια η κυβέρνηση», είπε η δικηγόρος του ζευγαριού, Yoko Mizushima, σε δημοσιογράφους έξω από το δικαστήριο.
Η Mizushima αναφερόταν σε μια απόφαση στην Οσάκα πέρυσι ότι η απαγόρευση δεν ήταν αντισυνταγματική. Ένα δικαστήριο στο Τόκιο κατέληξε αργότερα σε ένα παρόμοιο συμπέρασμα, αλλά είπε ότι η έλλειψη νομικής προστασίας για τις ομόφυλες οικογένειες παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.
Ενώ τα δικαστήρια δεν μπορούν να αναγκάσουν την κυβέρνηση να ενεργήσει, η τελευταία απόφαση αναμένεται να αναζωπυρώσει τη συζήτηση, σε λιγότερο από ένα δεκαπενθήμερο, αφότου υπέβαλε νομοσχέδιο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, που αποσκοπούσε να αποτρέψει την κριτική ενόψει της συνόδου κορυφής των ηγετών των G7 στη Χιροσίμα.
Η κυβέρνηση είχε υποσχεθεί να περάσει νόμο για την προώθηση της «κατανόησης» των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων πριν από το G7, αλλά η αντίθεση από τους συντηρητικούς στο κυβερνών Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) την ανάγκασε να υποβάλει ένα αποδυναμωμένο νομοσχέδιο την ημέρα πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής.
Το νομοσχέδιο αρχικά έλεγε ότι «οι διακρίσεις είναι απαράδεκτες», αλλά τώρα λέει ότι οι «άδικες διακρίσεις» δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές – διατύπωση που οι ακτιβιστικοί κύκλοι χαρακτηρίζουν ως χωρίς νόημα.
Ενώ η άρση της απαγόρευσης των ενώσεων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών βρίσκει τους συντηρητικούς των «οικογενειακών αξιών» στο LDP αντίθετους, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η δημόσια υποστήριξη των γκέι γάμων φτάνει το 70%.
Περισσότεροι από 300 δήμοι στην Ιαπωνία επιτρέπουν σε ομόφυλα ζευγάρια να συνάπτουν συμφωνίες – που καλύπτουν περίπου το 65% του πληθυσμού – αλλά τα δικαιώματά τους είναι περιορισμένα.
Τα ομόφυλα ζευγάρια δεν μπορούν να κληρονομήσουν τα περιουσιακά στοιχεία της/του συντρόφου τους – όπως το σπίτι που μπορεί να μοιράζονταν – και δεν έχουν γονικά δικαιώματα για τυχόν παιδιά που μπορεί να έχουν οι σύντροφοί τους. Οι επισκέψεις στο νοσοκομείο είναι συχνά δυνατές μόνο κατά την κρίση του ιατρικού προσωπικού.
Ο πρωθυπουργός, Fumio Kishida, έχει προκαλέσει οργή υποστηρίζοντας ότι η απαγόρευση της Ιαπωνίας στους γάμους ομοφυλόφιλων «δεν εισάγει διακρίσεις» και ότι η νομιμοποίησή της θα «αλλάξει θεμελιωδώς την κοινωνία» και θα αμφισβητήσει τις λεγόμενες παραδοσιακές οικογενειακές αξίες.
Ιαπωνία: Μικτή απόφαση για την ισότητα του γάμου από δικαστήριο