Η τιμωρία του ποδοσφαιριστή που κάλυψε λογότυπο κατά της ομοφοβίας

31/05/2024
από
Ο ποδοσφαιριστής της Μονακό, Μοχάμεντ Καμαρά, τιμωρήθηκε με αποκλεισμό τεσσάρων αγωνιστικών, αφού κάλυψε ένα λογότυπο κατά της ομοφοβίας στη φανέλα του.

Ο 24χρονος έπαιζε εναντίον της Ναντ στην τελευταία αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος, αλλά, σε αντίθεση με τους συμπαίκτες του, το σήμα στη φανέλα του, με τη λέξη «homophobie» – γαλλικά για την ομοφοβία – με έναν κόκκινο σταυρό που έσβηνε τη λέξη, ήταν καλυμμένο.

Ο Καμαρά επέλεξε επίσης να μην εμφανιστεί στη φωτογραφία, όπου οι παίκτες στέκονταν πίσω από ένα πανό που υποστήριζε τη Διεθνή Ημέρα κατά της Ομοφοβίας, Αμφιφοβίας, Ιντερφοβίας και Τρανσφοβίας (IDAHOBIT).

Σε απάντηση, η Ligue de Football Professionnel (LFP) ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο σταρ θα αποκλειστεί για τέσσερα παιχνίδια στην αρχή της επόμενης σεζόν της Ligue 1 – της κορυφαίας κατηγορίας της Γαλλίας.

Η LFP πρόσθεσε ότι ο αποκλεισμός ακολουθεί την ακρόαση σχετικά με την «άρνηση του παίκτη κατά τη διάρκεια της σεζόν να πραγματοποιήσει μία ή περισσότερες δράσεις ευαισθητοποίησης για την καταπολέμηση της ομοφοβίας».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Μονακό, Τιάγκο Σκούρο, δήλωσε ότι ο σύλλογος σέβεται την απόφαση και δεν θα ασκήσει έφεση.

«Το μέλημά μας ήταν, πάνω απ’ όλα, να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, να καταστήσουμε σαφή τη θέση του συλλόγου μας επί του θέματος και να εξηγήσουμε στον Μο (Καμαρά) ότι η συμπεριφορά του θα μπορούσε να είναι διαφορετική», πρόσθεσε ο Σκούρο, σύμφωνα με το AFP.

«Η Μονακό υποστηρίζει τη δράση του πρωταθλήματος, τον αγώνα κατά των διακρίσεων, τη δράση κατά της ομοφοβίας, είναι ξεκάθαρο για εμάς, είναι επίσης ξεκάθαρο για τον Μο».

Ο Σκούρο δήλωσε προηγουμένως ότι ο Καμαρά δεν συμμετείχε στην εκστρατεία για θρησκευτικούς λόγους.

«Είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα σε όλα τα επίπεδα, επειδή πρέπει επίσης να σεβόμαστε όλες τις θρησκείες. Αλλά, ως οργάνωση, είμαστε πολύ λυπημένοι για αυτό το επεισόδιο και θέλουμε να καταστήσουμε σαφές ότι δεν το υποστηρίζουμε».

Ωστόσο, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Μάλι επαίνεσε τον Καμαρά για τις ενέργειές του, λέγοντας: «Οι παίκτες είναι πολίτες όπως όλοι οι άλλοι, των οποίων τα θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει να προστατεύονται σε κάθε περίπτωση».

Όλοι οι σύλλογοι της Ligue 1 φόρεσαν το λογότυπο της εκστρατείας στις στολές τους την τελευταία ημέρα της σεζόν.
Δες και αυτό!