Η Ρουμανία παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών αρνούμενη να αναγνωρίσει νομικά τις σχέσεις τους, αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΣΔΑ).

Επί του παρόντος, η Ρουμανία δεν αναγνωρίζει γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών ή συμβίωση συμβίωσης.

Την Τρίτη (23 Μαΐου), το ΕΔΑΔ έκρινε ότι ως αποτέλεσμα, η κυβέρνηση της Ρουμανίας παραβιάζει το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα – το δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενειακής ζωής.

Η απόφαση εκδόθηκε αφού 21 ζευγάρια, όλοι Ρουμάνοι υπήκοοι που γεννήθηκαν μεταξύ 1967 και 1996, υπέβαλαν καταγγελίες στο ΕΔΑΔ μεταξύ 2019 και 2020.

Στις αιτήσεις τους, τα ζευγάρια παραπονέθηκαν ότι δεν υπήρχε τρόπος να διαφυλάξουν νομικά τις σχέσεις τους στη Ρουμανία λόγω της έλλειψης αναγνώρισης.

Καθένα από τα ζευγάρια είχε ειδοποιήσει τα τοπικά ληξιαρχεία, εκφράζοντας την πρόθεσή του να συνάψει γάμο, αλλά τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν βάσει ενός άρθρου που ορίζει τον γάμο ως γάμο μεταξύ άνδρα και γυναίκας.

Τα αιτήματά τους απορρίφθηκαν, επίσης, βάσει χωριστού άρθρου, που αναφέρει ότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου είναι «απαγορευμένος» στη Ρουμανία.

Η πλειοψηφία επτά δικαστών έκρινε τελικά ότι η Ρουμανία παραβιάζει το άρθρο 8 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Στην απόφασή του, το δικαστήριο είπε ότι τα κράτη μέλη υποχρεούνται να παρέχουν κάποια μορφή νομικής αναγνώρισης για τα ομόφυλα ζευγάρια με βάση προηγούμενες αποφάσεις.

Το δικαστήριο διαπίστωσε ότι τα ζευγάρια στο επίκεντρο της υπόθεσης δεν είχαν πρόσβαση σε πολλά από τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα που παραχωρήθηκαν σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια λόγω της έλλειψης νομικής αναγνώρισης.

Το ΕΣΔΑ απέρριψε το επιχείρημα της ρουμανικής κυβέρνησης ότι αυτά τα δικαιώματα θα μπορούσαν να αναπαραχθούν με ιδιωτικές συμβατικές ρυθμίσεις.

Τέλος, το ΕΣΔΑ έκρινε ότι η κοινωνική αντίθεση προς τον γκέι γάμο στη Ρουμανία δεν πρέπει να παρακάμπτει το δικαίωμα των ομόφυλων ζευγαριών να αναγνωρίζονται νομικά οι σχέσεις τους.

Τελικά, κανένα από τα επιχειρήματα της ρουμανικής κυβέρνησης για να δικαιολογήσει τους περιοριστικούς νόμους της δεν βρέθηκε να υπερτερεί του δικαιώματος των queer ατόμων να αναγνωρίζονται νομικά οι σχέσεις τους.

Η απόφαση έρχεται λίγες εβδομάδες αφότου η ILGA-Europe έδωσε στη Ρουμανία βαθμολογία μόλις 18% για τα LGBTQ+ δικαιώματα. Η χώρα κατατάχθηκε ως ένα από τα χειρότερα μέρη για τα LGBTQ+ δικαιώματα στην Ευρώπη.

Σε μια δημοσκόπηση του 2019, το 53% των LGBTQ+ ατόμων στη Ρουμανία δήλωσε ότι «σχεδόν ποτέ δεν ζει ανοιχτά», ενώ το 23% είπε ότι ήταν «σπάνια ανοιχτά».

Το 2022, η ρουμανική κυβέρνηση δέχθηκε πυρά όταν εισήγαγε ένα νομοσχέδιο για την λεγόμενη LGBTQ+ «προπαγάνδα», το οποίο θα απαγόρευε τη χρήση υλικών στα σχολεία που «προωθούν» την queer ιδεολογία.