ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση στην Οράντεα δεσμεύεται να πραγματοποιήσει το Pride

24/07/2026
από
Τα ακτιβιστά σε μια πόλη στη Ρουμανία έχουν δεσμευτεί να πραγματοποιήσουν το Pride, παρά την άρνηση των τοπικών αρχών να χορηγήσουν άδεια για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά.

Από το 2023, ακτιβιστά στη δυτική πόλη Οράντεα, η οποία έχει πληθυσμό περίπου 180.000 κατοίκων, ζητούν άδεια για τη διοργάνωση Pride. Ωστόσο, κάθε χρόνο αντιμετωπίζουν αντίσταση, γεγονός που καθιστά την Οράντεα τη μόνη μεγάλη πόλη στην ΕΕ όπου οι τοπικές αρχές έχουν επανειλημμένα εμποδίσει τις Pride πορείες.

«Κάθε χρόνο οι τοπικές αρχές καταφέρνουν να βρουν νομικές ή τεχνικές δικαιολογίες για να απαγορεύσουν τις εκδηλώσεις του Pride στην Οράντεα», δήλωσε ο Ιούλιαν Ντίτσιου, συνιδρυτής και πρόεδρος της Ark Oradea, της οργάνωσης που διοργανώνει το Pride.

Το 2024, τους είπαν ότι κανένα από τα πάρκα της πόλης δεν ήταν διαθέσιμο στις ώρες που είχαν ζητήσει, πρόσθεσε. Τον επόμενο χρόνο, τα διοργανωτά υπέβαλαν 12 πιθανές διαδρομές για την πορεία, αλλά τους είπαν ότι καμία δεν ήταν κατάλληλη.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την προτεινόμενη πορεία του Σαββάτου, τα διοργανωτά υπέβαλαν περισσότερες από 100 πιθανές διαδρομές. Την Τετάρτη, οι δημοτικές αρχές δήλωσαν ότι καμία από αυτές δεν ήταν εφικτή, καθώς συγκρούονταν με άλλες εκδηλώσεις ή έργα δημόσιας υποδομής.

Ο Ντίτσιου δήλωσε ότι οι επανειλημμένες αρνήσεις έστελναν ένα ευρύτερο μήνυμα. «Φαίνεται ότι το μήνυμα που προσπαθούν να μας στείλουν είναι ότι δεν είμαστε ευπρόσδεκτοι εδώ», είπε. «Ποτέ δεν έχουν δηλώσει ανοιχτά ότι απαγορεύουν το Pride για λόγους που σχετίζονται με τη ΛΟΑΤ κοινότητα. Πάντα κρύβονται πίσω από τεχνικούς λόγους».

Η διαμάχη έχει προσελκύσει αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον. Πάνω από 152 οργανώσεις από 30 χώρες έχουν υπογράψει μια δήλωση με την οποία καλούν τις αρχές να επιτρέψουν τη διεξαγωγή της πορείας «με απόλυτη ασφάλεια» και σε συμφωνία με τη νομοθεσία της ΕΕ.

Η έκκλησή τους, η οποία παραδόθηκε πρόσφατα στην τοπική διοίκηση της Οράντεα, προκάλεσε συγκρίσεις μεταξύ της πόλης και της Βουδαπέστης, όπου ο πρώην πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, είχε επιδιώξει να απαγορεύσει τα Pride.

Ο Ντίτσιου δήλωσε ότι τα διοργανωτά σκοπεύουν να προχωρήσουν στην πορεία το Σάββατο παρά την έλλειψη επίσημης άδειας, ακολουθώντας την προσέγγιση του περασμένου έτους.

Το 2025, μεταξύ 500 και 600 άτομα συμμετείχαν σε μια μη εγκεκριμένη πορεία, ενώ σε εννέα από αυτά επιβλήθηκε αργότερα πρόστιμο ύψους περίπου 4.000 ευρώ, όπως ανέφερε ο ίδιος.

Αυτή τη φορά, εκπρόσωποι από διάφορες διπλωματικές αποστολές έχουν δηλώσει ότι θα συμμετάσχουν, μαζί με τον διαμεσολαβητή (Συνήγορος του Πολίτη) της Ρουμανίας, πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από The Guardian.




Δες και αυτό!