Η Ρωσία στοχοποιεί τη LGBTQ+ κοινότητα με οδηγίες για την ψυχική υγεία

05/07/2023
από
Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ζήτησε από σεξολόγους να “βοηθήσουν” τους ομοφυλόφιλους να ξεπεράσουν αυτό που αποκαλεί την «ψυχική διαταραχή» της σεξουαλικής έλξης μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου.

Σύμφωνα με το Reuters, ο Πούτιν ζήτησε από τους ειδικούς του σεξ της Ρωσίας να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεπεράσουν «μη τυπικές προτιμήσεις» που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την ομοφυλοφιλία, την κτηνοβασία και τον αυτοερωτισμό. Η νέα οδηγία τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουλίου.

Τον περασμένο μήνα ο Πούτιν διέταξε, επίσης, το Υπουργείο Υγείας να δημιουργήσει ένα ινστιτούτο για τη μελέτη ομοφυλόφιλων στο Κέντρο Ψυχιατρικής και Ναρκολογίας Serbsky, σύμφωνα με το istories.

«Η βοήθεια τέτοιων ειδικών είναι απαραίτητη, εάν ένα άτομο θέλει να αναρρώσει από ψυχρότητα, ανικανότητα, ή παραβιάσεις της σεξουαλικής συμπεριφοράς, όπως ο φετιχισμός, ο μαζοχισμός και ο σαδισμός», ανέφερε η Δούμα, το κοινοβούλιο της χώρας, μέσω της επίσημης εφημερίδας της, σύμφωνα με το Reuters.

Η εντολή για τη δημιουργία του ινστιτούτου στο Serbsky Center ήρθε στη Δούμα στις 14 Ιουνίου κατά την πρώτη ανάγνωση ενός νομοσχεδίου που απαγορεύει τη θεραπεία και τη χειρουργική επέμβαση επιβεβαίωσης του φύλου. Ο αναπληρωτής Anatoly Wasserman ρώτησε τον υπουργό Υγείας, Mikhail Murashko, σχετικά με τις «ψυχιατρικές μεθόδους» που χρησιμοποιούνται για «να ευθυγραμμιστούν αυτές οι ιδέες [σχετικά με τη σεξουαλική ταυτότητα και την ταυτότητα φύλου] με την πραγματικότητα».

«Τώρα υπάρχει μια οδηγία από τον πρόεδρο να δημιουργηθεί ένα πρόσθετο ινστιτούτο με βάση το ομοσπονδιακό μας κέντρο ψυχιατρικής για να μελετήσει όχι μόνο αυτούς, αλλά και μια σειρά από τομείς συμπεριφοράς, συμπεριλαμβανομένης της κοινωνικής συμπεριφοράς», είπε ο Murashko απαντώντας. «Ως εκ τούτου, αυτή η κατεύθυνση θα ενταχθεί περαιτέρω σε υποχρεωτική επιστημονική μελέτη, πέρα από αυτό που κάνουμε σήμερα».

Το νομοσχέδιο που απαγορεύει τις χειρουργικές επεμβάσεις και τη θεραπεία επιβεβαίωσης φύλου πέρασε από τη Δούμα στις 14 Ιουνίου. Το νομοσχέδιο απαγορεύει επίσης την διόρθωση των επίσημων εγγράφων για να ευθυγραμμιστεί με το πραγματικό φύλο ενός ατόμου. Το νομοσχέδιο συντάχθηκε από 400 βουλευτές.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Πούτιν υπέγραψε έναν νόμο που ενισχύει την απαγόρευση της LGBTQ «προπαγάνδας» στη Ρωσία και καθιστά παράνομη την προώθηση σεξουαλικών σχέσεων μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου, ή την πρόταση για μη ετεροφυλοφιλικές έλξεις ως «φυσιολογικές». Σε άτομα μπορεί να επιβληθεί πρόστιμο έως και 400.000 ρούβλια (6.370 $) για «LGBT προπαγάνδα» και έως 200.000 ρούβλια (3.185 $) για «LGBT διαδηλώσεις και πληροφορίες που ενθαρρύνουν τη φυλομετάβαση μεταξύ των εφήβων». Τα πρόστιμα αυξάνονται σε 5 εκατομμύρια ρούβλια (80.000 $) και 4 εκατομμύρια ρούβλια (64.000 $) αντίστοιχα για νομικά πρόσωπα.

Με τις ενέργειές της τον περασμένο μήνα, η Ρωσία ανατρέπει τη δική της απόφαση του 1999 για την αφαίρεση της σεξουαλικής έλξης ατόμων του ίδιου φύλου από τη λίστα των ψυχικών διαταραχών. 

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αφαίρεσε την ομοφυλοφιλία από τη λίστα το 1990.

 
Δες και αυτό!