Μια μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων απάλλαξε μια γυναίκα από τον HIV, γνωστή ως «ασθενής της Νέας Υόρκης».

Η είδηση δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στις 16 Μαρτίου σε άρθρο στο επιστημονικό περιοδικό Cell. Είναι το τέταρτο άτομο που πέτυχε επιτυχώς ύφεση από το AIDS μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.

Όπως και άλλες επιτυχημένες περιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένου του ασθενή του Ντίσελντορφ, η ασθενής από τη Νέα Υόρκη είχε καρκίνο του αίματος. Ωστόσο, σε αντίθεση με τους τρεις άνδρες, που έχουν λάβει μεταμοσχεύσεις βλαστοκυττάρων, έλαβε και κύτταρα αίματος από τον ομφάλιο λώρο στο μόσχευμά της.

Η Yvonne Bryson, λοιμωξιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Λος Άντζελες, και μια από τις συγγραφείς της μελέτης, αναφέρθηκε στην ύφεση κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου μέσω βίντεο, λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή είναι κλινικά υγιής. Είναι απαλλαγμένη από τον καρκίνο και από τον HIV. Το ονομάζουμε πιθανή θεραπεία και όχι οριστική, γιατί θέλουμε να την παρακολουθούμε για μεγαλύτερη περίοδο».

Η τρέχουσα παρατήρηση έχει καλύψει 30 μήνες χωρίς ίχνος του ιού. Αν και αυτή η συγκεκριμένη διαδικασία δεν θα λειτουργούσε για όλα τα οροθετικά άτομα, εξακολουθεί να είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Η μικτής φυλής, μεσήλικη γυναίκα διαφέρει από τους άνδρες που θεραπεύτηκαν επειδή έπασχε επίσης από οξεία μυελογενή λευχαιμία τέσσερα χρόνια μετά τη διάγνωση του HIV. Η μεικτή της φυλή περιέπλεξε την αναζήτηση ενός συμβατού δότη, αλλά οι χειρουργοί κατάφεραν τελικά να εντοπίσουν έναν για να βοηθήσουν στη διαδικασία.

Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο για την καταπολέμηση του HIV, αλλά όλο και περισσότερες μελέτες με τη διαδικασία των βλαστοκυττάρων βρίσκονται σε εξέλιξη.

Πέμπτο άτομο που θεραπεύτηκε από τον HIV