Πέμπτο άτομο που θεραπεύτηκε από τον HIV

02/03/2023
από
HIV, θεραπεία, βλαστοκύτταρα
HIV, θεραπεία, βλαστοκύτταρα

Μια μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων αντικατέστησε αποτελεσματικά ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς, σύμφωνα με αναφορές.

Ένας 53χρονος Γερμανός, που ονομάστηκε «ο ασθενής του Ντίσελντορφ» για να προστατεύσει την ταυτότητά του, έγινε το πέμπτο επιβεβαιωμένο άτομο που θεραπεύτηκε από τον HIV.

Οι λεπτομέρειες της επιτυχημένης θεραπείας αποκαλύφθηκαν για πρώτη φορά σε ένα συνέδριο το 2019, αλλά οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν εκείνη τη στιγμή, ότι ο άνδρας στην πραγματικότητα είχε θεραπευτεί. Σήμερα, αφού έμεινε εκτός φαρμακευτικής αγωγής για περισσότερα από τέσσερα χρόνια, οι ερευνητές επιβεβαιώνουν ότι ο ασθενής του Ντίσελντορφ δεν έχει ανιχνεύσιμο ιό στο σώμα του.

«Είναι πραγματική θεραπεία, και όχι μόνο, ξέρετε, μακροχρόνια ύφεση», είπε ο Δρ Bjorn-Erik Ole Jensen σε μια δήλωση. «Αυτό το προφανώς θετικό σύμβολο [μας δίνει] ελπίδα, αλλά έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε».

Ο ασθενής του Ντίσελντορφ εντάσσεται σε μια μικρή ομάδα ανθρώπων που έχουν θεραπευτεί μετά από μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων, μια διαδικασία υψηλού κινδύνου που αντικαθιστά αποτελεσματικά ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου.

Η πρώτη τεκμηριωμένη περίπτωση θεραπείας του HIV από τον «ασθενή του Βερολίνου» ήρθε το 2009, με τον ασθενή να ταυτοποιείται τελικά ως ο Timothy Ray Brown. Ακολούθησαν ο «ασθενής του Λονδίνου» το 2019 και το 2022 ο «ασθενή του The City of Hope» και ο «ασθενής της Νέας Υόρκης» που προχώρησαν στο να βρίσκουν θεραπεία.

«Νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε πολλές γνώσεις από αυτόν τον ασθενή και από αυτές τις παρόμοιες περιπτώσεις θεραπείας του HIV», είπε ο Jensen. «Αυτές οι πληροφορίες μας δίνουν κάποιες ενδείξεις για το πού θα μπορούσαμε να πάμε για να κάνουμε τη στρατηγική πιο ασφαλή».

Ο δρ. Todd Ellerin, διευθυντής στο South Shore Health, είπε: «Όταν ακούτε για αυτές τις θεραπείες για τον HIV, είναι προφανώς, ξέρετε, απίστευτο, δεδομένου του πόσο δύσκολο ήταν. Ωστόσο, παραμένει η εξαίρεση στον κανόνα».

Η εξαίρεση δείχνει ότι μόνο το 1% του συνολικού πληθυσμού φέρει τη γενετική μετάλλαξη που είναι απαραίτητη για να γίνει ανθεκτικό το άτομο στον HIV με τη μεταμόσχευση βλαστοκυττάρων.

Ωστόσο, οι επιστήμονες παραμένουν αισιόδοξοι, με τον Ellerin να προσθέτει: «Είναι προφανώς ένα βήμα προς τα εμπρός για την πρόοδο της επιστήμης και την κατανόηση, κατά κάποιο τρόπο, του τι χρειάζεται για τη θεραπεία του HIV».




Δες και αυτό!