Η πρώτη γυναίκα που θα “αναλάβει” τη δικαιοσύνη στην (ομοφοβική) Κένυα

0
111

Η Μάρθα Κοόμ υπερασπίστηκε τους αντιφρονούντες και βοήθησε να εδραιωθούν τα δικαιώματα των γυναικών στο σύνταγμα. Τώρα βρίσκεται πολύ κοντά στο να γίνει η πρώτη γυναίκα επικεφαλής δικαιοσύνης.

Η Κοόμ παιδί αγροτών μετρά περισσότερα από 33 χρόνια νομικής εμπειρίας. Πριν λίγο καιρό επιλέχθηκε από τη δικαστική επιτροπή ως επικεφαλής, έναντι του δικηγόρου που υποστήριξε την υπόθεση του προέδρου Ουχούρου Κενιάτα, σε μια νομική μάχη με το Ανώτατο Δικαστήριο. Ήταν επίσης αυτή που εκπροσώπησε πολιτικούς κρατούμενους, όπως τον πρώην πρωθυπουργό Ρίλα Οντίγκα.

“Έπαιξε βασικό ρόλο στον αγώνα για τη δεύτερη απελευθέρωση από το αυταρχικό καθεστώς του Προέδρου Μόι”, δήλωσε η Πρισίλα Νιοκάμπι, δικηγόρος και πρώην νομοθέτης.

Η Κοόμ προεδρεύει της Ομοσπονδίας Δικηγόρων Γυναικών, η οποία παλεύει για τα δικαιώματα των γυναικών και προσφέρει στις φτωχές γυναίκες δωρεάν νομικές υπηρεσίες.

Η ίδια προώθησε και τον νόμο για τα δικαιώματα των γυναικών, απαγορεύοντας τις διακρίσεις εις βάρος τους, επιτρέποντας στα παιδιά να αποκτήσουν υπηκοότητα από τις μητέρες τους για πρώτη φορά και αναγνωρίζοντας δικαιώματα ιδιοκτησίας στις γυναίκες.

Το 2019, στο Εφετείο, υποστήριξε μια απόφαση που ανέφερε ότι δεν ήταν παράνομο να χαρακτηριστεί κάποιος ομοφυλόφιλος. Στην Κένυα, το γκέι σεξ τιμωρείται με φυλάκιση 14 ετών, αν και ο νόμος σπάνια χρησιμοποιείται.

“Δεν μπορείτε να κάνετε διακρίσεις εναντίον ενός ατόμου επειδή υποθέτετε ότι θα διαπράξει αδίκημα”, είπε στη συνέντευξή της για τη θέση της επικεφαλής δικαιοσύνης.