Η Πολωνία θέλει να αποχωρήσει από ευρωπαϊκή συνθήκη κατά της βίας των γυναικών

0
12

Η Πολωνία σκοπεύει την επόμενη εβδομάδα να αποσυρθεί από μια ευρωπαϊκή συνθήκη κατά της βίας των γυναικών, η οποία όπως δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης το Σάββατο, παραβιάζει τα δικαιώματα των γονέων, απαιτώντας από τα σχολεία να διδάσκουν στα παιδιά σχετικά με την ταυτότητα φύλου.

Ο Zbigniew Ziobro δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι το υπουργείο του θα υποβάλει αίτημα στο υπουργείο Εργασίας και Οικογενειών τη Δευτέρα για έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης από τη συνθήκη, γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

«Περιέχει στοιχεία ιδεολογικής τοποθέτησης, τα οποία θεωρούμε επιβλαβή», δήλωσε ο Ziobro.

Το κυβερνών κόμμα της Πολωνίας (PiS) και οι συνεργάτες του συνασπισμού συνδέονται στενά με την Καθολική Εκκλησία και προωθούν μια συντηρητική κοινωνική ατζέντα. Η εχθρότητα στα δικαιώματα των ΛΟΑΤ+ ήταν ένα από τα κύρια ζητήματα που προώθησε ο Πρόεδρος Andrej Duda κατά τη διάρκεια της εκλογικής του εκστρατείας.

Την Παρασκευή, χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως γυναίκες, διαδήλωσαν στη Βαρσοβία και σε άλλες πόλεις ενάντια στην απόφαση αυτή.

«Στόχος είναι η νομιμοποίηση της ενδοοικογενειακής βίας», δήλωσε η Μάρτα Λέμπαρτ, μία από τις διοργανώτριες της διαμαρτυρίας στη Βαρσοβία. Ορισμένοι διαδηλωτές έφεραν πανό που έλεγαν «Το PiS είναι η κόλαση των γυναικών».

Το PiS έχει διαμαρτυρηθεί εδώ και πολύ καιρό για τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία η Πολωνία επικύρωσε με την προηγούμενη κεντροκεντρική κυβέρνηση το 2015. Η κυβέρνηση λέει ότι η συνθήκη δε σέβεται τη θρησκεία και απαιτεί τη διδασκαλία φιλελεύθερων κοινωνικών πολιτικών στα σχολεία.

Ο Ζιόμπρο, υπουργός Δικαιοσύνης, εκπροσωπεί ένα μικρότερο δεξιό κόμμα στον κυβερνών συνασπισμό. Ένας κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήταν διαθέσιμος το Σάββατο για σχόλια σχετικά με το αν η ανακοίνωση του Ziobro για σχέδια εγκατάλειψης της συνθήκης αντιπροσώπευε συλλογική απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η ενδοοικογενειακή βία έχει αυξηθεί φέτος στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

 

Από μικρός ήθελα να γίνω αστροναύτης. Εξάλλου, πάντα θυμάμαι να μου λένε ότι "πετάω στα αστέρια". Λόγω όμως σχετικής υψοφοβίας αποφάσισα να αλλάξω επαγγελματικό προσανατολισμό και να γίνω δημοσιογράφος (απ' το κακό στο χειρότερο), Μπήκα στο Πάντειο (Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) και λίγους καφέδες αργότερα πήρα το πτυχίο μου. Έκτοτε το επαγγελματικό μου μετερίζι με έχει οδηγήσει στην πόρτα ανθρωπιστικών οργανισμών (Διεθνή Αμνηστία, Έλιξ) αλλά και πολλών έντυπων και διαδικτυακών μέσων (Esquire, Nitro, Protagon, κλπ). Η σχέση μου με το Antivirus ξεκίνησε τυχαία τον Μάρτιο του 2013. Έκτοτε έγινε λατρεία... Είτε εδώ είτε στο περιοδικό, όλο και κάπου θα με πετύχετε. Αν τώρα θέλετε να κάνετε και κάποιο σχόλιο... θα με βρείτε στο [email protected] Cu!