Η πανδημία κάνει σχεδόν αδύνατο το να γίνεις γονιός αν είσαι κουήρ άτομο

28/04/2021
από
γονεϊκότητα

Έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο για τις κουήρ γυναίκες και τα non-binary άτομα να αποκτήσουν παιδιά και να μεγαλώνουν τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Οι ΛΟΑΤ+ γυναίκες και οι non-binary άνθρωποι αντιμετωπίζουν ήδη τεράστιες προκλήσεις στο να αποκτήσουν παιδιά, από τις υπερβολικές τιμές των θεραπειών γονιμότητας που δεν καλύπτονται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS), έως τις διακρίσεις και τις μικροεπιθέσεις από τις/τους παρόχους υπηρεσιών.

Η έρευνα του DIVA για το 2021, από το περιοδικό DIVA, την Kantar και τη Stonewall, που κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Λεσβιακής Ορατότητας αποκάλυψε ότι περισσότερο από το ένα τρίτο (36%) των κουήρ γυναικών και non-binary ατόμων με παιδιά αντιμετώπισαν σημαντικά εμπόδια στην ανάπτυξη των οικογενειών τους.

Με την πιο κοινή πρόκληση (19%), να μην είναι άλλη από το τεράστιο κόστος της ιδιωτικής θεραπείας γονιμότητας.

Η τρέχουσα τα στοιχεία της NICE (για την Υγεία και τη Φροντίδα στην Αγγλία) δηλώνει ότι τα ζευγάρια που και οι δύο είχαν αυτοπροσδιοριστεί θήλυ κατά τη γέννηση θα έπρεπε να έχουν προσπαθήσει να συλλάβουν τουλάχιστον έξι φορές, χρησιμοποιώντας αυτοχρηματοδοτούμενη τεχνητή γονιμοποίηση, πριν μπορέσουν να προχωρήσουν σε θεραπεία γονιμότητας, που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS. Τόσο η IUI (ενδομήτρια γονιμοποίηση) ,όσο και η εξωσωματική γονιμοποίηση (in vitro γονιμοποίηση) μπορούν να κοστίσουν χιλιάδες λίρες ανά κύκλο.

Το 7% των γυναικών είπε ότι αντιμετώπισε επιπλέον διακρίσεις σε αναπαραγωγικές υπηρεσίες, ή υπηρεσίες τεκνοθεσίας.

Από τις ερωτηθείσες με παιδιά, το 72% συνέλαβε με μη ιατρικά μέσα, το 11% χρησιμοποίησε εξωσωματική γονιμοποίηση, το 8% χρησιμοποίησε IUI σε κάποια κλινική, το 7% τεκνοθέτησε, το 2% μεγαλώνει ένα παιδί ως ανάδοχη οικογένεια, και το 1% χρησιμοποιούσε παρένθετη γυναίκα.

Όταν η ερευνητική ομάδα εξέτασε μόνο εκείνα τα ζευγάρια που συνέλαβαν μέσω IVF ή IUI, το ποσοστό που βρέθηκε ότι αντιμετώπισε εμπόδια και προκλήσεις αυξήθηκε στο 85%.

Το να αποκτήσεις παιδιά κατά τη διάρκεια της πανδημίας ήταν «φρικτό» για μερικά ΛΟΑΤ+ ζευγάρια.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, οι κουήρ γυναίκες και τα non-binary άτομα, που θέλουν να αποκτήσουν παιδιά αντιμετωπίζουν ακόμη μεγαλύτερα εμπόδια.

Η Laura-Rose είναι μια λεσβία μητέρα, που ίδρυσε το LGBT Mummies Tribe, έναν οργανισμό που παρέχει υποστήριξη σε κουήρ γονείς της κοινότητας, με εκστρατείες για την άρση των εμποδίων για τις ΛΟΑΤ γυναίκες και τα ΛΟΑΤ άτομα εν γένει στο ταξίδι τους προς τη γονεϊκότητα, συνεργαζόμενη με την κυβέρνηση και το Εθνικό Σύστημα Υγείας NHS.

Εκείνη και η σύζυγός της έφεραν στον κόσμο από ένα παιδί η καθεμιά, και η Laura-Rose είναι επί του παρόντος έγκυος στο τρίτο τους.

Laura-Rose (αριστερά) η σύζυγός της και τα δύο παιδιά τους. (Laura-Rose Thorogood)

Η Laura-Rose δήλωσε στο PinkNews ότι για τις ΛΟΑΤ+ οικογένειες που υποστηρίζει η οργάνωση, η πανδημία «ήταν πραγματικά επιζήμια για την ψυχική τους υγεία».

Πρόσθεσε: «Το βιώσαμε δύο φορές, είμαστε πραγματικά τυχερές, που έχουμε ήδη δύο παιδιά και οι δύο είμαστε βιολογικές και μη γονείς. =Αλλά υπάρχουν πολλοί άνθρωποι εκεί έξω που είναι στη θέση μου, που είναι έγκυοι, που είχαν αποτύχει σε προηγούμενους κύκλους, με δευτερογενή θεραπείες υπογονιμότητας, αποβολές, απώλειες, που το περνούν για πρώτη φορά».

Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα δύσκολο για μη βιολογικούς γονείς

«Δε φτάνουν μέχρι τον υπέρηχο… όταν πρόκειται να είναι το πρώτο και τελευταίο μωρό τους και δε θα μπορέσουν να κυοφορήσουν ποτέ ξανά, η/ο σύντροφός τους δε θα έχει ποτέ αυτήν την εμπειρία. Δεν μπορούν να το αντέξουν οικονομικά, είναι πάρα πολύ δυσχερές.

«Για αυτούς τους ανθρώπους είχε πολύ αρνητικές συνέπειες στην ψυχική τους υγεία.

«Έχουμε ανθρώπους που επικοινωνούν μαζί μας λέγοντας: «Δυσκολεύομαι πραγματικά, δεν είμαι η βιολογική μητέρα ή γονέας. Δε λαμβάνομαι υπόψιν, νιώθω ότι είμαι ο τελευταίος τροχός της αμάξης, δεν είμαι μέρος του ταξιδιού. Παλεύω πραγματικά, είμαι στ’ αλήθεια σε κατάθλιψη, νιώθω πραγματικά αποσπασμένη.»

Μερικοί μη βιολογικοί γονείς που υποστηρίζει η οργάνωση, είπε η Laura ότι έπρεπε να βρίσκονται έξω από το νοσοκομείο και να κλαίνε, όταν κάτι πήγαινε στραβά, ή «έχουν περάσει από πολλές αποβολές και απώλειες, και στην πανδημία έπρεπε να καθίσουν στο αυτοκίνητο και να περιμένουν γι’ αυτό το τηλεφώνημα από την/τον σύντροφό τους για να τους πει αν έχουν χάσει το επόμενο μωρό».

Όλα τα εμπόδια που επιβλήθηκαν από την πανδημία, πέρα ​​από εκείνα που υπάρχουν ήδη για τους κουήρ γονείς και το γεγονός ότι τα ΛΟΑΤ+ άτομα είναι πιο πιθανό να υποφέρουν από προκλήσεις ψυχικής υγείας, έχουν δημιουργήσει μια «φρικτή» κατάσταση.

Η Laura-Rose συνέχισε: «Έχεις εμπόδια στο να πηγαίνεις στον γιατρό [που λέει] «Ω, δεν έχετε πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το NHS», τότε θα πρέπει πρώτα να μαζέψετε τα χρήματα για να κάνετε θεραπεία, τότε εσείς πρέπει να μείνετε έγκυος, τότε μπορεί να έχετε μία αποβολή, τότε πρόκειται να κάνετε ραντεβού και η/ο μη βιολογική/ός γονέας δεν υπολογίζεται.

“Ή όταν το άτομο που κυοφορεί είναι non-binary δε χρησιμοποιούνται οι σωστές αντωνυμίες ή δεν τους νοιάζει. Όλες αυτές οι μικροεπιθέσεις και τα εμπόδια, για να φτάσεις στο σημείο  της γέννησης, μπορεί να είναι μια πραγματικά δύσκολη εμπειρία.

«Το να περνάμε μέσα από τα πανδημικά και ψυχικά προβλήματα, ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή για πολλούς ανθρώπους».

Το LGBT + Mummies Tribe διευθύνει ομάδες υποστήριξης για όλα τα είδη γονέων στην Αγγλία, συμπεριλαμβανομένων ομάδων για non-binary γονείς, για τρανς γονείς, για μη βιολογικούς γονείς και για οικογένειες που έχουν υποστεί απώλεια εγκυμοσύνης.

Ο οργανισμός διοργανώνει επίσης μια ετήσια συνάντηση στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου οι κουήρ οικογένειες μπορούν να διασυνδεθούν και να οικοδομήσουν κοινότητα.




Δες και αυτό!