Η ομάδα Rainbow Afghanistan ζητά από τον ΟΗΕ να ερευνήσει τα εγκλήματα των Ταλιμπάν

20/10/2023
από
Τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο Αφγανιστάν ζητούν από τον ΟΗΕ να διεξάγει έρευνα για την κακοποίηση που βιώνουν υπό το καθεστώς των Ταλιμπάν.

Μια ακτιβιστική οργάνωση, η Rainbow Afghanistan, η οποία αγωνίζεται για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα, στο ελεγχόμενο από τους Ταλιμπάν Αφγανιστάν, απευθύνθηκε στον ΟΗΕ αλλά και σε άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις, καθώς οι ίδιες φαίνεται να αδιαφορούν για την κατάσταση.

Με την ανοιχτή επιστολή που έστειλαν, καταγράφουν τα περιστατικά, μιλούν για τα άτομα που έχουν βασανιστεί και δολοφονηθεί, από το 2021 που πήραν οι Ταλιμπάν την εξουσία. Κάποια έχουν διαφύγει πηγαίνοντας σε κοντινές χώρες, σε μια προσπάθεια αναζήτησης ενός ασφαλούς μέρους. Ενώ άλλα, «έχουν καταλήξει να αυτοκτονούν», λέει η Rainbow Afghanistan.

Σύμφωνα με την οργάνωση, κάποια τρανς άτομα και λεσβίες έχουν υποβληθεί σε εξαναγκαστικό γάμο, ενώ άλλα έχουν σταλθεί στη φυλακή από το καθεστώς, λόγω της σεξουαλικότητάς τους ή της ταυτότητας φύλου τους.

«Πιστεύουμε ότι ο κόσμος παραμένει σιωπηλός μπροστά σε ένα τεράστιο και συστηματικό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας στο Αφγανιστάν», αναφέρεται στην επιστολή.

«Σε αυτά τα δύο χρόνια, έχουμε καταγράψει ένα μικρό μέρος των ειδεχθών εγκλημάτων που διαπράττουν οι Ταλιμπάν κατά της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας της χώρας.

Οι αναφορές μας δείχνουν ότι τουλάχιστον 10 άτομα της οργάνωσης βρίσκονται αυτήν τη στιγμή φυλακισμένα από τους Ταλιμπάν.

«Εμείς, οι ΛΟΑΤ ακτιβιστές της χώρας, έχουμε προσπαθήσει πολλές φορές να γίνουμε η φωνή των αόρατων ατόμων που αγωνίζονται στο Αφγανιστάν, αλλά από ό,τι φαίνεται τα μάτια και τα αυτιά του κόσμου δεν είναι σε θέση να ακούσουν».

Η ομάδα απευθύνθηκε στον ΟΗΕ, σε οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά και σε «δυτικές» κυβερνήσεις, με σκοπό να σπάσουν αυτή τη σιωπή και να υποστηρίξουν τη μάχη που δίνει η ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα της χώρας.

«Θέλουμε να δώσουμε ένα τέλος στη σιωπή της διεθνής κοινότητας, όσο το δυνατόν πιο σύντομα. Ζητάμε δικαιοσύνη για τη ΛΟΑΤ κοινότητα του Αφγανιστάν.

«Θέλουμε τα αμέτρητα εγκλήματα των Ταλιμπάν κατά της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας του Αφγανιστάν, να ερευνηθούν και να καταγραφούν, και οι δράστες να βρεθούν υπόλογοι στο δικαστήριο. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν πρέπει να περιορίζονται μέσα σε συγκεκριμένα γεωγραφικά όρια, ταυτότητες φύλων, και συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων».

Ζήτησαν επίσης από τους αρμόδιους να σταματήσουν «να ανέχονται τους Ταλιμπάν σε οποιαδήποτε μορφή και επίπεδο, διότι αυτό αποτελεί προδοσία της ανθρωπότητας και έρχεται σε σαφή αντίθεση με τις βασικές διατάξεις του Χάρτη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

Μπορείτε να διαβάσετε και να υπογράψετε την ανοιχτή επιστολή εδώ.
Δες και αυτό!