Η Νορβηγία απαγόρευσε τη ρητορική μίσους εναντίον των αμφιφυλόφιλων και των τρανς ατόμων, επεκτείνοντας τις προστασίες, που πέρασε το 1981, για την προστασία των γκέι και των λεσβιών.

«Είμαι πολύ ανακουφισμένη στην πραγματικότητα, επειδή [η έλλειψη νομικής προστασίας] ήταν ζητούμενο για τους τρανς ανθρώπους για πολλά, πολλά χρόνια» , δήλωσε η Birna Rorslett από τον Σύνδεσμο Τρανς Ατόμων στη Νορβηγία.

Έως και τρία χρόνια φυλάκιση

Ο νόμος επιβάλλει ποινή φυλάκισης έως και τριών ετών για σχόλια μίσους που γίνονται δημόσια. Ο νόμος δεν απαγορεύει όλες τις μορφές ρητορικής μίσους, απλώς όσες υποκινούν βία εναντίον προστατευόμενων κατηγοριών, ή απάνθρωπες εκφράσεις.

Το 1981, η Νορβηγία πρόσθεσε τον «ομοφυλοφιλικό προσανατολισμό» στη λίστα των προστατευόμενων κατηγοριών στον νόμο περί ρητορικής μίσους, παρέχοντας προστασία για τους γκέι και τις λεσβίες. Όμως, ο νέος νόμος αλλάζει αυτή τη φράση σε «σεξουαλικό προσανατολισμό» προσθέτοντας αποτελεσματικά και τους αμφιφυλόφιλους ανθρώπους.

Ο νέος νόμος προσθέτει επίσης «φύλο, ταυτότητα φύλου ή έκφραση φύλου» στη λίστα των προστατευμένων κατηγοριών, συμπεριλαμβάνοντας έτσι και τα τρανς και non-binary άτομα.

“Επιτακτική ανάγκη”

Η υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Ασφάλειας Monica Maeland δήλωσε ότι τα τρανς άτομα είναι «μια εκτεθειμένη ομάδα σε διακρίσεις, παρενόχληση και βία. Είναι επιτακτική ανάγκη η προστασία από τις διακρίσεις, που προσφέρει η ποινική νομοθεσία να προσαρμόζεται στις πρακτικές καταστάσεις που προκύπτουν.» 

Το βασικό επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε κατά του νόμου από τους αντιπάλους ήταν ότι θα καταπιέζει την ελεύθερη του λόγου σε ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα.

Ωστόσο, η καθηγήτρια Νομικής του Πανεπιστημίου του Όσλο, Anine Kierulf, δήλωσε ότι είναι ήδη πολύ δύσκολο να διωχθεί κάποιο άτομο για ρητορική μίσους στη Νορβηγία, ενώ πρόσθεσε ότι: «Υπάρχουν πολλά πολύ μισητά πράγματα που μπορείτε να πείτε για τις προστατευόμενες ομάδες.» 

Το μήνυμα του υπουργού Πολιτισμού και Ισότητας της Νορβηγίας