Η Παγκόσμια Ημέρα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου – την ημέρα που η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε το 1948 την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (UDHR): ένα έγγραφο ορόσημο που αναγγέλλει τα αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα, τα οποία κάθε άνθρωπος δικαιούται εγγενώς, ως άνθρωπος, ανεξαρτήτως φυλής, χρώματος, θρησκείας, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικού προσανατολισμού, γλώσσας, πολιτικής ή άλλης πεποίθησης, εθνικής ή κοινωνικής προέλευσης, περιουσιακής κατάστασης, γέννησης ή άλλου στάτους. Το έγγραφο αυτό υπάρχει σε περισσότερες από 500 γλώσσες και είναι το πιο μεταφρασμένο κείμενο στον κόσμο.

Θεματική 2019: Η νεολαία υψώνει τη φωνή της για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Μετά από ένα χρόνο που σηματοδοτήθηκε από τους εορτασμούς της 30ής επετείου της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που κορυφώθηκε στις 20 Νοεμβρίου 2019, το σχέδιό μας είναι να αξιοποιήσουμε την τρέχουσα δυναμική και να τονίσουμε τον ηγετικό ρόλο της νεολαίας στα συλλογικά κινήματα ως πηγή έμπνευση για ένα καλύτερο μέλλον.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας έκκλησης για δράση “Stand Up for Human Rights” , στοχεύουμε να γιορτάσουμε τις δυνατότητες της νεολαίας, ως εποικοδομητικού παράγοντα αλλαγής, να ενισχύσουμε τις φωνές της και να συγκροτήσουμε ένα ευρύ φάσμα κοινού παγκοσμίων, στην προώθηση και προστασία των δικαιωμάτων. Η εκστρατεία, με επικεφαλής το Γραφείο του Ύπατου Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (OHCHR), αποσκοπεί στην ενθάρρυνση, την προώθηση και την προβολή του τρόπου με τον οποίο η νεολαία σε όλο τον κόσμο υποστηρίζει τα δικαιώματα και στέκενται εναντίον του ρατσισμού, του μίσους, του εκφοβισμού, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας και των διακρίσεων.

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι για όλες/ους/α – ανεξάρτητα από το ποιες/οι/α είστε ή από το ποιο άτομο αγαπάτε!

Οι νέες/οι υποστηρίζουν τα ίσα δικαιώματα και τη δίκαιη μεταχείριση των ΛΟΑΤΚΙ+ ανθρώπων παντού. Σχεδόν στο ένα τρίτο των χωρών του κόσμου ποινικοποιούνται οι ομόφυλες σχέσεις. Αυτό οδηγεί σε ευρεία διάκριση εις βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ και απειλεί τα βασικά τους δικαιώματα.

Η νεολαία μας έχει το δικαίωμα να είναι ασφαλής και να χρήζει αξιοπρεπής μεταχείρισης. Σε όλο τον κόσμο, το 1/3 των εφήβων ατόμων βιώνει εκφοβισμό, αυτοπροσώπως ή μέσω διαδικτύου. Οι ακτιβίστριες/στές της νεολαίας σε όλο τον κόσμο υψώνουν τη φωνή τους, όταν νεαρά άτομα παρενοχλούνται ή κακοποιούνται, παλεύοντας για την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οχτώ στα δέκα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού αφορούν σε διακρίσεις στη βάση έμφυλων στερεοτύπων και έκφρασης ταυτότητας φύλου.

Γιατί η Νεολαία;

Ποτέ πολύ μικρό για να αλλάξω τον κόσμο!

 • Η συμμετοχή των νέων είναι απαραίτητη για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης για όλους.
 • Η συμμετοχή στη δημόσια ζωή αποτελεί θεμελιώδης αρχή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
 • Οι νέες/οι προσπαθούν να συμμετάσχουν σε όλες τις αποφάσεις που έχουν άμεσο και έμμεσο αντίκτυπο στην ευημερία τους. Πρέπει να ακουστούν για την αποτελεσματικότερη λήψη αποφάσεων και να επιτύχουν την αειφόρο ανάπτυξη για όλους.
Η νεολαία στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
Η νεολαία στο επίκεντρο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
 • Η νεολαία μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στις θετικές αλλαγές.
 • Οι νέες/οι ήταν πάντα η κινητήριως δύναμη του πολιτικού, οικονομικού και κοινωνικού μετασχηματισμού. Βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων της βάσης για θετικές αλλαγές και φέρνουν νέες ιδέες και λύσεις για έναν καλύτερο κόσμο.
 • Η ενδυνάμωση της νεολαίας για καλύτερη εκπαίδευση και διεκδίκηση των δικαιωμάτων της θα αποφέρει οφέλη σε παγκόσμιο επίπεδο.
 • Οι νέες/οι συχνά περιθωριοποιούνται και συναντούν δυσκολίες πρόσβασης και απόλαυσης των δικαιωμάτων τους λόγω της ηλικίας τους. Η κατοχύρωση των δικαιωμάτων τους και η ενδυνάμωσή τους για καλύτερη γνώση και διεκδίκηση αυτών θα αποφέρει οφέλη σε παγκόσμιο επίπεδο.
 • Τα ανθρώπινα δικαιώματα και τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης.
 • Τα ανθρώπινα δικαιώματα βρίσκονται στο επίκεντρο των Στόχων για την Αειφόρο Ανάπτυξη (SDG), καθώς στην απουσία ανθρώπινης αξιοπρέπειας δε μπορούμε να οδηγήσουμε την αειφόρο ανάπτυξη.

# StandUp4HumanRights

 • Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κοινά για όλες/ους μας, καθημερινά.
 • Η κοινή μας ανθρωπιά εδράζεται σε αυτές τις καθολικές αξίες.
 • Η ισότητα, η δικαιοσύνη και η ελευθερία εμποδίζουν τη βία και διατηρούν την ειρήνη.
 • Όποτε και όπου οι αξίες της ανθρωπότητας εγκαταλείπονται, όλες/οι διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.
 • Η Οικουμενική Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ενδυναμώνει όλες/ους μας.
 • Πρέπει να υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των άλλων.