Η νέα τρανσφοβική δήλωση της JK Rowling

416
JK Rowling
JK Rowling
Η JK Rowiling ισχυρίστηκε ότι η φιλική προς τα τρανς δικαιώματα στάση της βουλεύτριας των Εργατικών Lisa Nandy, είναι ο λόγος που «οι γυναίκες δεν εμπιστεύονται το Κόμμα των Εργατικών».

Η συγγραφέας του Harry Potter, η οποία είναι γνωστή για τις αντί-τρανς θέσεις της, επέκρινε τη Nandy, τη σκιώδη γραμματέα διεθνών υποθέσεων, σε ένα παραλήρημα στο X μετά την ομιλία της στο συνέδριο των Εργατικών.

Σε ανάρτησή της τη Δευτέρα (9 Οκτωβρίου) μετά την ομιλία της, η Nandy έγραψε ότι η «απόλυτη προτεραιότητά» της θα ήταν η «ενδυνάμωση των γυναικών και των κοριτσιών» αν οι Εργατικοί κέρδιζαν τις επόμενες γενικές εκλογές.

«Τα δικαιώματα των γυναικών είναι ανθρώπινα δικαιώματα και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα», συνέχισε.

Σε απάντηση, η Rowling κατηγόρησε τη Nandy ότι είπε ότι «οι βιαστές θα πρέπει να μεταφέρονται σε γυναικείες φυλακές αν αυτοπροσδιορίζονται ως γυναίκες» και ότι αποκάλεσε την οργάνωση που ασκεί κριτική στην «ιδεολογία του φύλου», Women’s Place UK, «ομάδα μίσους».

«Δεδομένου ότι είστε ένας από τους σημαντικότερους λόγους που πολλές γυναίκες της Αριστεράς δεν εμπιστεύονται πλέον τους Εργατικούς για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους,  υποστηρίζετε αυτά τα σχόλια;», έγραψε η Rowling.

Τα σχόλια της Rowling φαίνεται να αναφέρονται σε μια απάντηση που έδωσε η Nandy κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Εργατικών το 2020, στην οποία επανέλαβε την υποστήριξή της για τον αυτοπροσδιορισμό.

Στην πραγματικότητα, η ίδια δήλωσε ότι πιστεύει ότι ο νόμος για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι σημαντικός, καθώς επιτρέπει στα τρανς άτομα να αυτοπροσδιορίζονται όπως εκείνα επιθυμούν, προσθέτοντας ότι αυτό ισχύει και για τα άτομα που οδηγούνται στη φυλακή.

«Πιστεύω ότι οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες και πιστεύω ότι οι τρανς άνδρες είναι άνδρες, οπότε πρέπει να βρίσκονται στη φυλακή της επιλογής τους», δήλωσε η Nandy.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το 2022 έδειξαν ότι υπήρχαν μόλις 230 τρανς κρατούμενοι στην Αγγλία και την Ουαλία, και μόλις έξι τρανς γυναίκες στις γυναικείες φυλακές σε σύνολο 78.058 κρατουμένων.

Τα σχόλια της Rowling για το Women’s Place UK αναφέρονται σε ανοιχτή επιστολή που υπογράφει η Nandy και στην οποία καλεί να διαγραφούν τα μέλη των Εργατικών που έχουν «φανατικές, τρανσφοβικές απόψεις».

Χαρακτηρίζει επίσης την ομάδα, η οποία κατά κύριο λόγο αντιτίθεται στον αυτοπροσδιορισμό μέσω της «κριτικής στην ιδεολογία του φύλου», ως ομάδα μίσους που αποκλείει τα τρανς άτομα.

Η Nandy έχει δηλώσει προηγουμένως ότι οι βουλευτές των Εργατικών που «θέτουν ερωτήματα» σχετικά με τον αυτοπροσδιορισμό δεν πρέπει να αποβάλλονται, προσθέτοντας ότι υπέγραψε την ανοιχτή επιστολή επειδή πίστευε ότι είναι «πραγματικά σημαντικό».

«Δεν νομίζω ότι η απαγόρευση οργανώσεων είναι στην πραγματικότητα ο σωστός τρόπος αντιμετώπισης πειθαρχικών ζητημάτων στο Εργατικό Κόμμα».

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στατιστικά στοιχεία του YouGov, περίπου το 17% των γυναικών έχουν δυσμενή άποψη για τη Lisa Nandy, ενώ για το 13% είναι θετική. Ωστόσο, το 70% είτε δεν γνώριζε ποια είναι είτε δεν είχε γνώμη γι’ αυτήν.

Εν τω μεταξύ, το 40% των γυναικών είχε θετική άποψη για το Εργατικό Κόμμα, ενώ μόλις το 23% των γυναικών απάντησε θετικά για το Συντηρητικό Κόμμα.

Αντίστοιχα, το 46% των γυναικών βλέπει το Εργατικό Κόμμα με αρνητικό τρόπο, ενώ το 66% αισθάνεται το ίδιο για το Συντηρητικό Κόμμα.