Η Λιζ Τρας γίνεται η νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου – ανησυχίες από τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα

0
488
H Λιζ Τρας είναι η νέα αρχηγός του Συντηρητικού κόμματος, κερδίζοντας τον πρώην καγκελάριο Ρίσι Σουνάκ. Είναι, επίσης, η τρίτη γυναίκα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Τρας υποσχέθηκε, κατά τη διάρκεια της ομιλίας, της να «κυβερνήσει ως Συντηρητική» παρουσιάζοντας ένα «τολμηρό σχέδιο μείωσης των φόρων και ανάπτυξης της οικονομίας». Γίνεται πρωθυπουργός σε μια περίοδο που το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει μια διαφαινόμενη κρίση κόστους ζωής, αυξανόμενο πληθωρισμό και υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας.

Η Νάνσι Κέλλεϊ, CEO της Stonewall, συνεχάρη την Τρας για τη νίκη της. Είπε ότι η επερχόμενη πρωθυπουργός πρέπει τώρα να «χτίσει γέφυρες με την ΛOATΚI+ κοινότητα», τηρώντας τις μακροχρόνιες υποσχέσεις της να απαγορεύσει τις θεραπείες μεταστροφής.

«Είναι καιρός για ηγεσία και ελπίζουμε ότι η νέα πρωθυπουργός μας θα υπερασπιστεί έναν κόσμο στον οποίο όλοι οι ΛΟΑΤΚΙ+ άνθρωποι μπορούν να ζήσουν τη ζωή τους στο έπακρο», είπε η Κέλλεϊ.

Αρκετοί ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβιστές δήλωσαν ότι η πρωθυπουργός Λιζ Τρας θα πρέπει να «ακούει τις πραγματικές εμπειρίες των μελών της κοινότητας» για να χτίσει μελλοντικές πολιτικές.
Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι ΛΟΑΤΚΙ+ ομάδες που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Η Τρας αναλαμβάνει τα καθήκοντά της, μετά από μια κούρσα ηγεσίας που «αμαυρώθηκε από τρανσφοβία», σημείωσε η Κλέο Μαντλέν, υπεύθυνη επικοινωνίας για την Gendered Intelligence.

Ωστόσο, σημείωσε ότι ως υπουργός για την ισότητα, η Τρας επέβλεπε ένα γραφείο «που συχνά εργαζόταν για την υποστήριξη των τρανς ατόμων και δεσμεύτηκε ρητά να απαγορεύσει τις θεραπείες μεταστροφής».

Η Τρας φέρεται να επηρεάστηκε από την απόφαση του Μπόρις Τζόνσον να εξαιρέσει τα τρανς άτομα από την απαγόρευση των θεραπειών μεταστροφής.

Η Μαντλέν είπε ότι είναι καιρός για την Τρας να «δείξει ότι μπορεί να τηρήσει τις υποσχέσεις» και να αντιμετωπίσει ζητήματα που έχουν σημασία.

«Η κυβέρνηση έχει την ευκαιρία να σταματήσει την εκστρατεία διακρίσεων και μίσους προς τα τρανς άτομα που έχει οδηγήσει σε διεθνή καταδίκη αλλά και τα εγκλήματα μίσους στα ύψη».

Ο Ιμπτισάμ Αχμέντ, επικεφαλής πολιτικής και έρευνας για το LGBT Foundation, είπε ότι η Τρας και το γραφείο της πρέπει «να ακούσουν τις πραγματικές εμπειρίες των μελών της κοινότητας» και «να αναγνωρίσουν τα κενά στην ισότητα για τα περιθωριοποιημένα μέλη» της queer κοινότητας.

«Τα ζητήματα που αντιμετωπίζει η χώρα, όλα επηρεάζουν τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα», σχολίασε ο Αχμέντ.

Ως υπουργός, η Τρας ακύρωσε τις μεταρρυθμίσεις στον νόμο για την αναγνώριση φύλου. Η προηγούμενη κυβέρνηση είδε επίσης τις αναφορές για τα εγκλήματα μίσους να εκτινάσσονται στα ύψη και οι χρόνοι αναμονής για την υγειονομική περίθαλψη των τρανς ατόμων να ξεφεύγουν από τον έλεγχο.

Ένας εκπρόσωπος της τρανς οργάνωσης Mermaids είπε ότι η κυβέρνηση των Τόρις πρέπει επειγόντως «να επαναπροσδιορίσει την υγειονομική περίθαλψη των τρανς ατόμων ως ζήτημα δημόσιας υγείας», με το σύστημα να έχει «αυστηρή ανάγκη χρηματοδότησης, ειδικών πόρων και τεχνογνωσίας».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να «διαλέξει και να επιλέξει» τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που προστατεύονται από τις θεραπείες μεταστροφής.

«Οι τρανς άνθρωποι αξίζουμε την ελευθερία να είμαστε ο εαυτός μας, όπως κάθε άτομο», ανέφερε η οργάνωση.

«Η κοινότητά μας αντιμετωπίζει ένα συντριπτικά εχθρικό κοινωνικό και πολιτικό τοπίο που με τη σειρά του δημιουργεί κρίση ψυχικής υγείας και κυριολεκτικά κοστίζει ζωές. Φτάνει πια, χρειαζόμαστε δράση».

με πληροφορίες από pinknews