Η Κυβερνήτης του Μίσιγκαν υπέγραψε την απαγόρευση των “θεραπειών μεταστροφής”

28/07/2023
από
Η Κυβερνήτης του Μίσιγκαν Gretchen Whitmer υπέγραψε την απαγόρευση των ‘θεραπειών μεταστροφής’ στην πολιτεία και επαινέθηκε από ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεις και ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Δημοκρατική Κυβερνήτης υπέγραψε δύο σαρωτικά νομοσχέδια που τέθηκαν σε ισχύ κατά τη διάρκεια μιας νομοθετικής τελετής την Τετάρτη (26 Ιουλίου), τα οποία θα θέσουν εκτός νόμου τις υποτιθέμενα ‘θεραπευτικές’ διαδικασίες σε ολόκληρη την πολιτεία.

Η ‘θεραπεία μεταστροφής’ αναφέρεται σε άχρηστες προσπάθειες «αλλαγής της σεξουαλικότητας ή της ταυτότητας φύλου ενός ατόμου». Η πρακτική αυτή βασίζεται συχνά στην θρησκευτική πίστη, ιδίως στις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ως μητέρα ενός μέλους της κοινότητας και περήφανη, παντοτινή σύμμαχος, είμαι ευγνώμων που σήμερα απαγορεύουμε την τρομακτική πρακτική της ‘θεραπείας μεταστροφής’ στο Μίσιγκαν», έγραψε η Whitmer στο Twitter.

«Με τον τρόπο αυτό, αναλαμβάνουμε δράση για να κάνουμε το Μίσιγκαν ένα πιο φιλόξενο και συμπεριληπτικό μέρος».

Και τα δύο νομοσχέδια, τα οποία απαγορεύουν στους επαγγελματίες ψυχικής υγείας να ασκούν ή να συνταγογραφούν συνεδρίες ‘θεραπείας μεταστροφής’, πέρασαν από την πολιτειακή Γερουσία με ψήφους 21 προς 15, με ένα ρεπουμπλικανικό μέλος να προσχωρεί στους Δημοκρατικούς για να υποστηρίξει τη νομοθεσία.

Αναμένεται να τεθεί σε ισχύ 90 ημέρες μετά τη διακοπή του νομοθετικού σώματος, λόγω της έλλειψης υποστήριξης των Ρεπουμπλικάνων για την άμεση εφαρμογή του.

«Υπογράφοντας σήμερα την απαγόρευση της ‘θεραπείας μεταστροφής’ σε νόμο, η κυβερνήτης Whitmer συνέχισε να αποδεικνύει ότι είναι υπέρμαχος της ισότητας των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων», δήλωσε η νομική αντιπρόεδρος της Εκστρατείας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Sarah Warbelow.

«Η λεγόμενη ‘θεραπεία μεταστροφής’ είναι μια επικίνδυνη και παρωχημένη πρακτική που ελπίζουμε ότι δεν θα δει ποτέ το φως της ημέρας εδώ στο Μίσιγκαν.

«Ευχαριστούμε όλους όσων οι προσπάθειες κατέστησαν δυνατή τη σημερινή ημέρα, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής κοινότητας, των πολιτειακών και τοπικών ΛΟΑΤΚΙ+ οργανώσεων και των νομοθετών που τάσσονται υπέρ της ισότητας».

Η υπογραφή του νομοσχεδίου από την Whitmer δεν είναι η μοναδική της δέσμευση προς τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.

Τον Μάρτιο, έκανε το Μίσιγκαν την πρώτη πολιτεία των ΗΠΑ που εφάρμοσε την προστασία των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, μετά την υπογραφή των τροποποιήσεων του νόμου Elliott-Larsen για τα πολιτικά δικαιώματα (ELCRA).

Το νομοσχέδιο προσφέρει αυξημένη προστασία στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα τόσο από τις συστημικές όσο και από τις κοινωνικές διακρίσεις.

«Κάνουμε ένα πολύ καθυστερημένο βήμα για να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να απολυθεί από τη δουλειά του ή να του κάνουν έξωση από το σπίτι του εξαιτίας αυτού που είναι ή του τρόπου με τον οποίο αυτοπροσδιορίζεται», δήλωσε η Whitmer μετά την υπογραφή της προηγούμενης νομοθεσίας.

Η εκτελεστική διευθύντρια της οργάνωσης Equality Michigan, Erin Knott, δήλωσε τότε ότι η κυβερνήτης είχε «επιδείξει την ακλόνητη δέσμευση της» για την ευημερία των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων.

«Επιβεβαιώνοντας ότι τα νέα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα πρέπει να αγκαλιάζονται, να υποστηρίζονται και να αγαπιούνται γι’ αυτό ακριβώς που είναι, το Μίσιγκαν ανοίγει το δρόμο για ένα πιο φωτεινό και συμπεριληπτικό μέλλον για όλα όσα ζουν, εργάζονται και έρχονται εδώ», πρόσθεσε.

Παρά τα καλά νέα στο Μίσιγκαν, τα νομοθετικά σώματα σε άλλες πολιτείες έχουν περιορίσει κατά πολύ τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Η Εκστρατεία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων φέρεται να έχει αντιταχθεί σε περισσότερα από 570 νομοσχέδια κατά των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων σε διάφορες πολιτειακές πρωτεύουσες από την αρχή του έτους. Από αυτά, τα 82 έχουν τεθεί σε νομική ισχύ.

Σε αυτά περιλαμβάνονται 132 απαγορεύσεις περίθαλψης για την επιβεβαίωση του φύλου είτε για τρανς ανηλίκους είτε για ενήλικες, 30 νομοσχέδια κατά της ελευθερίας χρήσης μπάνιου, περισσότερα από 100 νομοσχέδια λογοκρισίας της διδακτέας ύλης και 44 νομοσχέδια που στοχεύουν τα drag shows.

Εν τω μεταξύ, μια έρευνα σε 1.220 ψηφοφόρους των ΗΠΑ που δημοσίευσε η ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων Data For Progress διαπίστωσε ότι το 72% των Δημοκρατικών, το 55% των Ρεπουμπλικάνων και το 65% των ανεξάρτητων πιστεύουν ότι ο αριθμός της αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοθεσίας είναι υπερβολικός.
Δες και αυτό!