Σύμφωνα με το τμήμα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Έκφρασης και Ταυτότητας Φύλου του Τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, η κατάθεση του ν/σ «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας» αποτελεί δείγμα της σταθερής προσήλωσης στον αγώνα άμβλυνσης κοινωνικών αδικιών.
Η κατάθεση του νομοσχεδίου «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας» του υπουργείου Εργασίας αποτελεί ένα ακόμα δείγμα σταθερής προσήλωσης στον αγώνα άμβλυνσης κοινωνικών αδικιών που λιμνάζουν για δεκαετίες, σημειώνει το τμήμα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Έκφρασης και Ταυτότητας Φύλου του Τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ, για το θέμα της αναδοχής παιδιών από πολίτες σε Σύμφωνο Συμβίωσης.
Στην ίδια ανακοίνωση τονίζεται ότι «η διεύρυνση του πλαισίου του θεσμού, ώστε ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (συμπεριλαμβανομένων των ομόφυλων ζευγαριών) να έχουν το δικαίωμα να γίνουν ανάδοχοι γονείς, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ρυθμίσεων των σχέσεων που προβλέπει το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015. Θυμίζουμε πως είτε μέσω του νόμου, είτε μέσω των Υπουργικών Αποφάσεων, έχουν ρυθμιστεί μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στα κληρονομικά, τα οικονομικά, τα ασφαλιστικά καθώς και άλλα ζητήματα».
Επιπλέον, το τμήμα Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Έκφρασης και Ταυτότητας Φύλου προσθέτει ότι η ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής συνιστά απαραίτητη πρωτοβουλία προστασίας και ενδυνάμωσης του παιδιού.
«Η αντιπολίτευση να σταματήσει να παίζει παιχνίδια στις πλάτες κοινωνικών ομάδων που δεν της είναι “απαραίτητες”» τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση. «Η κοινωνία είναι πολύ πιο ώριμη από όσο θέλουν κάποιοι να νομίζουν στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα στείρο αντιπολιτευτικό κλίμα».
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τμήματος Σεξουαλικού Προσανατολισμού, Έκφρασης και Ταυτότητας Φύλου του Τομέα Δικαιωμάτων ΣΥΡΙΖΑ
Για το θέμα της αναδοχής παιδιών από πολίτες σε Σύμφωνο Συμβίωσης
Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερά πιστός στη δέσμευσή του προς την κοινωνία και τις πάγιες πολιτικές του θέσεις, συνεχίζει να παίρνει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες που, ακόμα και μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής επιτήρησης, μπορούν να αμβλύνουν κοινωνικές αδικίες που λιμνάζουν για δεκαετίες.
Η κατάθεση του σχεδίου νόμου «Μέτρα για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και υιοθεσίας» του Υπ. Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, αποτελεί ένα ακόμα δείγμα σταθερής προσήλωσης σε αυτό τον αγώνα.
Η διεύρυνση του πλαισίου του θεσμού της αναδοχής ώστε ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης (συμπεριλαμβανομένων των ομόφυλων ζευγαριών) να έχουν το δικαίωμα να γίνουν ανάδοχοι γονείς, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά ρυθμίσεων των σχέσεων που προβλέπει το νέο Σύμφωνο Συμβίωσης που ψηφίστηκε τον Δεκέμβριο του 2015.
Θυμίζουμε πως είτε μέσω του νόμου είτε μέσω των Υπουργικών Αποφάσεων που το ακολούθησαν, έχουν ρυθμιστεί μια σειρά ζητημάτων που αφορούν στα κληρονομικά, τα φορολογικά, τα ασφαλιστικά και άλλα ζητήματα.
Η ενίσχυση του θεσμού της αναδοχής, μια απαραίτητη πρωτοβουλία προστασίας και ενδυνάμωσης του παιδιού
Θα ήταν άδικο ως προς το νέο σχέδιο νόμου η δημόσια συζήτηση να περιοριστεί στο θέμα της αναδοχής μόνο ως προς το κομμάτι των ομόφυλων ζευγαριών. Άλλωστε το άρθρο 8 καλύπτει ένα μεγάλο φάσμα περιπτώσεων και συγκεκριμένα «οικογένειες που αποτελούνται από συζύγους ή έχοντες συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, με ή χωρίς παιδιά, ή μεμονωμένα άτομα, άγαμα, ή διαζευγμένα ή σε χηρεία με ή χωρίς παιδιά, που μπορεί να είναι συγγενείς εξ αίματος οποιουδήποτε βαθμού με το ανήλικο τέκνο (συγγενική αναδοχή)».
Κύριο στόχο του νέου νόμου αποτελεί η αποιδρυματοποίηση των παιδιών που φιλοξενούνται σήμερα σε ιδρύματα, η διαφάνεια και η πάταξη παρακυκλωμάτων διαμεσολάβησης και εκμετάλλευσης, η αποτελεσματικότερη παρακολούθηση της πορείας της κάθε περίπτωσης, καθώς και η εγκυρότερη καταγραφή των υποψήφιων/ενδιαφερόμενων ανάδοχων γονέων με την απόδοση κινήτρων για περιπτώσεις παιδιών με αναπηρία ή άλλες δυσκολίες.
Τεκνοθεσία, συνεπιμέλεια τέκνου και δικαίωμα στην οικογένεια για όλους οι απαραίτητες επόμενες πρωτοβουλίες
Τονίζουμε ωστόσο πως το ζήτημα του δικαιώματος τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια και γενικότερα μερών που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης αποτελεί κομμάτι του αστικού κώδικα και ως τέτοιο θα ήταν αδύνατο να ρυθμιστεί με τις παρούσες διατάξεις. Γι αυτό το λόγο η εκμετάλλευση ενός τόσο ευαίσθητου θέματος για αντιπολιτευτικούς λόγους αποτελεί για άλλη μια φορά σκόπιμη διαστρέβλωση της πραγματικότητας κατά τη συνήθη τακτική ενός πολύ συγκεκριμένου κομματιού του πολιτικού κόσμου και των δημοσιογραφικών κύκλων που το περιβάλλουν.
Το ζήτημα του δικαιώματος στην τεκνοθεσία για όλους/ες καθώς και της συνεπιμέλειας τέκνου από μη βιολογικό γονέα αποτελεί μέρος των επεξεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ, τα αποτελέσματα των οποίων θα παρουσιαστούν σε επόμενο στάδιο με ξεκάθαρο τρόπο και σε ανοιχτό διάλογο με την κοινωνία.
Το πλαίσιο που θα διέπει το συγκεκριμένο ζήτημα δεν πρέπει και δεν θα περιορίζεται απλά στην ανάγκη κάλυψης αναγκών ζήτησης για παιδιά που βρίσκονται σε δυσμενή κατάσταση, αλλά θα αφορά συνολικά στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να αποκτήσουν το δικαίωμα στην πλήρη ανάπτυξη των σχέσεων διαβίωσης που επιθυμούν ή και έχουν ήδη επιλέξει για τους ίδιους και τους οικείους τους.
Η κοινωνία ώριμη – Η αντιπολίτευση να σταματήσει να παίζει παιχνίδια στις πλάτες κοινωνικών ομάδων που δεν της είναι «απαραίτητες»
Η κοινωνία είναι πολύ πιο ώριμη από όσο θέλουν κάποιοι να νομίζουν στην προσπάθειά τους να δημιουργήσουν ένα στείρο αντιπολιτευτικό κλίμα με μόνο όπλο τους πλέον την όξυνση των συντηρητικών ανακλαστικών μιας μερίδας της κοινωνίας. Ελπίζουμε πως κάποια μέρα θα βρουν την αυτοπεποίθηση να διαμορφώσουν την πολιτική τους γραμμή μακριά από την αναζήτηση ακροατηρίων σε πολιτικούς χώρους που διακατέχονται από παρωχημένες και βαθειά αντικοινωνικές αντιλήψεις και θα σταματήσουν να παίζουν παιχνίδια πάνω στις πλάτες των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων.
Μέχρι τότε, τους διαβεβαιώνουμε πως η τακτική τους είναι καταδικασμένη να ηττηθεί και πως θα συνεχίσουν να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στο μονοπάτι που ακολουθούν όλο αυτό το διάστημα τόσο οι ίδιοι όσο και στο σύνολό τους αυτές οι αντιλήψεις: Την κοινωνική απομόνωση και την παντελή πλέον απαγκίστρωση από τις ανάγκες της κοινωνίας.
πηγή: avgi.gr