Η Kathleen Turner μιλά για τον ρόλο της ως τρανς μητέρα του Chandler

13/01/2023
από
Kathleen Turner, Chandler
Kathleen Turner

Η αγαπημένη, εμβληματική κωμική σειρά “Friends” κυριάρχησε κατά τη διάρκεια της 10χρονης προβολής της από το 1994-2004, αλλά ορισμένες πτυχές της σειράς είναι αμφιλεγόμενες στη σύγχρονη εποχή.

Μια τέτοια πτυχή σχετίζεται με την αναπαράσταση της τρανς μητέρας του Chandler Bing. Εμφανιζόμενη στη σειρά ως drag queen με το όνομα Helena Handbasket, που εμφανίζεται στο Λας Βέγκας, η συνδημιουργός Marta Kauffman αργότερα επιβεβαίωσε, ότι ο χαρακτήρας ήταν πραγματικά τρανς, και εξέφρασε τη λύπη της, για το πώς διαχειρίστηκαν την κακοποίηση του φύλου της Helena.

«Έμαθα πολλά τα τελευταία 20 χρόνια», είπε η Kauffman στους Los Angeles Times σχετικά με την έλλειψη διαφορετικότητας της σειράς. «Η παραδοχή και η αποδοχή της ενοχής δεν είναι εύκολη. Είναι οδυνηρό να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη. Ντρέπομαι που δεν ήξερα καλύτερα τα πράγματα πριν από 25 χρόνια».

Η Kathleen Turner, η ηθοποιός που ανέλαβε τον ρόλο, αναγνώρισε τρόπους με τους οποίους η σειρά δεν τα έχει καταφέρει σε κάποια σημεία, και είπε στους Gay Times το 2018: «Ήταν μια κωμική σειρά 30 λεπτών. Έγινε φαινόμενο, αλλά κανείς δεν την πήρε ποτέ στα σοβαρά ως κοινωνικό σχόλιο».

Παρά το γεγονός ότι η σειρά φιλοξενούσε ένα από τα πρώτα ζευγάρια λεσβιών, πολλοί πιστεύουν ότι αυτό ήταν περισσότερο για να κατευνάσει το ανδρικό κοινό, επειδή, εκείνη την εποχή, οι λεσβίες θεωρούνταν «οριακά καλές και μοναδικές». Έχοντας αυτό κατά νου, η ομοφοβία και η τρανσφοβία παραμένουν μεταξύ των κύριων ζητημάτων, τα οποία είναι προβληματικά για τους σύγχρονους θεατές της σειράς.

Σχετικά με την αποδοχή του ρόλου της τρανς γονέα του Chandler, η Turner αποκάλυψε πώς της έγινε η -προβληματική- πρόταση: «Το πώς με προσέγγισαν, ήταν κάπως έτσι: «θα ήθελες να είσαι η πρώτη γυναίκα, που θα υποδυθεί έναν άντρα που υποδύεται μια γυναίκα;» Είπα ναι, γιατί δεν ήταν πολλά τρανς άτομα στην τηλεόραση εκείνη την εποχή».

Η Turner συζήτησε πρόσφατα τον ρόλο αυτό με τον The Guardian, όπου είπε: «Δεν υπήρχε θέμα επιλογής ενός τρανς ατόμου ή μιας drag queen – ποτέ δεν εξετάστηκε. Δεν μου πέρασε ποτέ από το μυαλό ότι έπαιρνα ρόλο από κάποιο άτομο».

Όταν ρωτήθηκε, αν θα έπαιρνε ξανά τον ρόλο, αν της προσφερόταν σήμερα, είπε, «Μάλλον όχι. Αλλά σίγουρα δεν μετανιώνω που τον πήρα τότε. Ήταν μια πρόκληση!»

Στο παρελθόν είχε πει το ίδιο και στον Andy Cohen στην εκπομπή “Watch What Happens Live”, λέγοντας ότι δεν θα το έκανε σήμερα «επειδή θα υπήρχαν άνθρωποι, που θα μπορούσαν να το κάνουν».
Δες και αυτό!