Η ισότητα στον γάμο μπορεί να γίνει σύντομα νόμιμη στην Εσθονία

110
Η νέα κυβέρνηση της Εσθονίας δεν περιλαμβάνει κανένα συντηρητικό πολιτικό κόμμα στον συνασπισμό. Αυτή μπορεί να είναι η ευκαιρία για το ΛΟΑΤΚΙ+ κίνημα να πιέσει για τη νομιμοποίηση της ισότητας στον γάμο.

Ο γάμος για όλους είναι ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στις συνομιλίες για τον συνασπισμό στην Εσθονία, αναφέρει το Politico. Η πρωθυπουργός Kaja Kallas από το φιλελεύθερο μεταρρυθμιστικό κόμμα (liberal Reform party), γνωστή για τη θερμή υποστήριξή της στην Ουκρανία, κάλεσε δύο ακόμη φιλελεύθερα κόμματα στον συνασπισμό. Με αυτό, ο δρόμος για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών φαίνεται να ανοίγει.

Αν και η χώρα αναγνώριζε στα ομόφυλα ζευγάρια κάποια δικαιώματα από το 2014, όταν εισήχθη ο νόμος για το σύμφωνο συμβίωσης, τα συντηρητικά κόμματα που ήταν μέρος της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια φρόντισαν να μην εφαρμοστεί πλήρως αυτός νόμος.

Η ισόττηαΟ υπουργός Εσωτερικών Lauri Läänemets, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος του Εσθονικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, επισημαίνει στο Politico ότι και τα τρία κόμματα που συμμετέχουν σε συνομιλίες συνασπισμού είναι προοδευτικά και ότι, σίγουρα, δύο από αυτά υποστηρίζουν την ισότητα στον γάμο.

Η Liisa Pakosta από το κόμμα Estonia 200, το οποίο είναι ένα δυνητικό μικρό κόμμα του συνασπισμού, συμφωνεί με τον Läänemets, αλλά αναγνωρίζει επίσης ότι ο γάμος είναι ένα ευαίσθητο θέμα για τη χώρα. «Εάν η αντιπολίτευση είναι πολύ ισχυρή, το κόμμα μας θα διερευνήσει όλες τις δυνατότητες υλοποίησης του φιλόδοξου και καινοτόμου του προγράμματος στο σύνολό του».

Ο διευθυντής Επικοινωνιών του Μεταρρυθμιστικού Κόμματος, Kajar Kase, πιστεύει ότι η ισότητα στον γάμο θα βρεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών για τον συνασπισμό αυτή την εβδομάδα. Ωστόσο, επισημαίνει ότι το Κόμμα εστιάζει προς το παρόν στην εφαρμογή του νόμου περί συμφώνου συμβίωσης.