Το κοινοβούλιο της Ινδονησίας προτείνει αλλαγές στον ραδιοτηλεοπτικό νόμο που θα απαγορεύουν την ερευνητική δημοσιογραφία και το ΛΟΑΤΚΙ+ περιεχόμενο, προκαλώντας τις αντιδράσεις των ομάδων της κοινωνίας των πολιτών και των κινηματογραφιστών.
Οι αλλαγές στο νόμο περί ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών του 2002 συζητήθηκαν για πρώτη φορά το 2020, αλλά οι λεπτομέρειες των τελευταίων αναθεωρήσεων έχουν προκαλέσει ανησυχία, με το Συμβούλιο Τύπου της Ινδονησίας να λέει ότι θα υπονομεύσει την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης.
«Ο αντίκτυπος στην ελευθερία του Τύπου είναι πολύ σοβαρός», δήλωσε ο Arif Zulkifli, επικεφαλής του τμήματος νόμου και νομοθεσίας του Συμβουλίου. «Ο νόμος περί Τύπου της Ινδονησίας λέει ότι δεν πρέπει να υπάρχει λογοκρισία ή απαγόρευση της δημοσιογραφίας. Επομένως, αυτό είναι αντιφατικό».
Η κυβέρνηση δεν έχει λάβει ακόμη το νομοσχέδιο, όπως δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Επικοινωνιών, Budi Arie Setiadi, προσθέτοντας ότι οι αναθεωρήσεις δεν πρέπει να φιμώσουν την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης.
Οι περιορισμοί που σκοπεύουν να κάνει η κυβέρνηση της τρίτης μεγαλύτερης δημοκρατίας του κόσμου θα βλάψει την ελευθερία της έκφρασης και τις σκληρά κερδισμένες ελευθερίες από τότε που η Ινδονησία βγήκε από δεκαετίες αυταρχικής διακυβέρνησης το 1998, λένε δημοσιογραφικές οργανώσεις και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.
Το νομοσχέδιο δεν παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με την προτεινόμενη απαγόρευση των ερευνητικών ρεπορτάζ και τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά οι δημοσιογραφικές ομάδες ανησυχούν για λογοκρισία.
«Θα σημαίνει ότι εμείς ως δημοσιογράφοι δεν θα μπορούμε πλέον να αποκαλύπτουμε σημαντικές ιστορίες, όπως για τη διαφθορά, τον νεποτισμό και τα περιβαλλοντικά εγκλήματα», δήλωσε για το νομοσχέδιο ο Bayu Wardhana, επικεφαλής της ένωσης ανεξάρτητων δημοσιογράφων.
«Εάν το νομοσχέδιο εφαρμοστεί, δεν θα υπάρξει ανεξαρτησία του Τύπου», δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Τύπου της Ινδονησίας, Ninik Rahayu, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο δεν είχε ερωτηθεί κατά τη διαδικασία σύνταξης του νομοσχεδίου.
Ο διακεκριμένος κινηματογραφιστής Joko Anwar κατήγγειλε την πρόταση, χαρακτηρίζοντάς την «επικίνδυνη» και «αδύνατη» στην εφαρμογή της.
«Η απαγόρευση τέτοιου περιεχομένου όχι μόνο εμποδίζει τη δημιουργικότητα της δημιουργικής βιομηχανίας και την ελευθερία του Τύπου, αλλά και υπονομεύει την ικανότητα των ανθρώπων να φιλτράρουν αυτό που παρακολουθούν», δήλωσε.
Οι νομοθέτες της Επιτροπής 1, η οποία επιβλέπει το νομοσχέδιο, τόνισαν ότι οι αναθεωρήσεις του νομοσχεδίου βρίσκονται στα αρχικά στάδια και μπορούν να αλλάξουν.
«Δεν θέλουμε να δώσουμε την εντύπωση ότι είμαστε ομοφοβικοί και ότι παρακολουθούμε υπερβολικά», δήλωσε ο Nico Siahaan, μέλος της Επιτροπής 1, προσθέτοντας ότι ο νόμος θα συζητηθεί έντονα.
Η ομοφυλοφιλία συνεχίζει να αποτελεί θέμα ταμπού στην Ινδονησία, ενώ στην επαρχία Άτσεχ, όπου επικρατεί ο νόμος της σαρίας, είναι παράνομη.
Εάν περάσουν, οι αλλαγές θα ισχύουν για όλο το περιεχόμενο που μεταδίδεται στην Ινδονησία, συμπεριλαμβανομένων των διαδικτυακών πλατφορμών streaming.
Πληροφορίες από Reuters.