Πηγή: QueerAF

Η ιδρύτρια της Εβδομάδας Τρανς+ Ιστορίας λέει ότι «ήμασταν πάντα εδώ»

09/05/2024
από
Η πρώτη Εβδομάδα Τρανς+ Ιστορίας είναι εδώ και η ιδρύτριά της, Marty Davies, θέλει ο κόσμος να μάθει ότι τα τρανς άτομα υπήρχαν πάντα.

Η πρωτοβουλία, που δημιουργήθηκε από τη Davies και τη μη κερδοσκοπική οργάνωση QueerAF, ξεκίνησε για πρώτη φορά στις 6 Μαΐου και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Μαΐου.

Η εβδομαδιαία εκστρατεία ευαισθητοποίησης επιδιώκει να γιορτάσει την πλούσια και σημαντική ιστορία των τρανς και non-binary προσώπων και γεγονότων και να εκπαιδεύσει το κοινό σχετικά με την ιστορική ύπαρξη των τρανς ταυτοτήτων, με τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες που θα αναρτηθούν σε πόλεις σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Davies, η οποία ίδρυσε τη γιορτή στα τέλη του 2023, και σχεδίασε για φέτος, δήλωσε στο PinkNews ότι το πρωταρχικό μήνυμα που πρέπει να πάρουμε είναι ότι οι τρανς άνθρωποι «ήταν πάντα εδώ».

«Βλέποντας τη συμβολή των τρανς ανθρώπων σε όλο το χρόνο και το χώρο, δείχνει ότι, ξέρετε, έχουμε προσφέρει θαυμάσια πράγματα στην πλούσια ιστορία της κοινωνίας μας», λέει η Davies. «Δεν περιοριζόμαστε μόνο σε ένα μέρος της ταυτότητάς μας … είμαστε κάτι περισσότερο από απλά τρανς.

«Και στη συνέχεια, ξέρετε, πρόκειται επίσης να υπενθυμίσουμε στην κοινότητά μας ότι είμαστε ισχυρότερα μαζί, φέρνοντας στην επιφάνεια τα διδάγματα από το παρελθόν μας. Είναι τόσο σημαντικό σε αυτό το σημερινό κλίμα [να γνωρίζουμε] ότι είμαστε ενωμένα ως κοινότητα, όταν υπάρχουν δυνάμεις που προσπαθούν να μας διασπάσουν».

Η ιδέα για μια εβδομαδιαία γιορτή ευαισθητοποίησης με επίκεντρο τα ιστορικά κατορθώματα των τρανς ατόμων σε όλο τον κόσμο προήλθε αρχικά από ένα άρθρο που έγραψε η Davies σχετικά με την περιβόητη επιδρομή του Ναζιστικού Κόμματος στο Ινστιτούτο Σεξολογίας – μια τρανς+ κλινική στη Γερμανία – κατά την οποία πάνω από 20.000 βιβλία και πηγές κάηκαν στην πρώτη δημόσια καύση βιβλίων του ακροδεξιού κόμματος.

Προς σοκ της Davies, καθώς και του ιδρυτή της QueerAF Jamie Wareham, το άρθρο έγινε κάτι σαν πηγή για τα μέλη της κοινότητας που ήθελαν να μοιραστούν με άλλους την ιστορικά σημαντική καύση βιβλίων και τη σχέση της με τις τρανς ζωές.

«[Ο Jamie Wareham] μου επισήμανε ότι έβλεπαν συνεχώς να χρησιμοποιείται στο Twitter προκειμένου να αποκλείσουν την ιδέα ότι είμαστε καινούργια ή ότι είμαστε κατά κάποιο τρόπο μια τάση», λέει η Davies. «Σκέφτηκα ότι ήταν πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ως εργαλείο.

«Ξεκίνησε κάπως από αυτή την ιδέα, όπως, τι θα γινόταν αν μπορούσαμε να δημιουργήσουμε περισσότερες αφηγήσεις για την ιστορία μας, και απλά γιορτάζοντας την ιστορία μας, θα βοηθούσαμε την κοινότητά μας αυτή τη στιγμή. Και μετά σκεφτήκαμε ότι χρειαζόμαστε έναν χώρο για να μάθουν οι άνθρωποι αυτές τις ιστορίες και να εμπνευστούν, ώστε να θέλουν να ασχοληθούν με αυτές.

«Τι κάνει η κοινότητά μας όταν θέλει να δημιουργήσει κάτι τέτοιο; Η γλώσσα της κοινότητάς μας είναι να ευαισθητοποιεί».

Για να βοηθήσει στην εκκίνηση αυτού που η Davies ελπίζει ότι θα είναι μια βιβλιοθήκη με πηγές, σχετικά με την πλούσια και σημαντική ιστορία των τρανς ατόμων, μια σειρά από άρθρα, podcasts και ένα workbook από την QueerAF πρόκειται να κυκλοφορήσουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Μια σειρά από διαφημιστικές πινακίδες, που παρουσιάζουν κολάζ ιστορικών φωτογραφιών σε μεγάλες πόλεις του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Μάντσεστερ, το Λίβερπουλ, το Λονδίνο και το Νιούκαστλ, είναι επίσης διαθέσιμες.

Πληροφορίες από PinkNews.
Δες και αυτό!