Καλλιτεχνική εγκατάσταση στο Λονδίνο φωτίζει την τρανς ιστορία

14/06/2024
από
Στα πλαίσια του Μήνα Υπερηφάνειας, μια νέα εντυπωσιακή δράση στο κέντρο του Λονδίνου αναδεικνύει ότι τα τρανς+ άτομα ήταν «πάντα εδώ».

Η εγκατάσταση προέρχεται από την Εβδομάδα Τρανς+ Ιστορίας, μια πρώτη δράση της πλατφόρμας Queer AF, και αποτελεί συνέχεια της εναρκτήριας εκστρατείας και εβδομάδας ευαισθητοποίησης, κατά τη διάρκεια της οποίας ψηφιακές πινακίδες διέδωσαν το μήνυμα «always been here» (πάντα υπήρχαμε εδώ) σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η οθόνη αποτελεί μέρος μιας συνεργασίας με την Outvertising και ταξιδεύει τους επισκέπτες στην χιλιόχρονη ιστορία των τρανς+, non-binary κοινοτήτων, ενώ παράλληλα βυθίζονται στους χορωδιακούς ήχους της πρώτης επαγγελματικής τρανς+ χορωδίας του Ηνωμένου Βασιλείου, Trans Voices.

Μέσα σε ένα έντονα αντί-τρανς κλίμα σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, η ορατότητα και ο εορτασμός της πλούσιας ιστορίας της κοινότητας αμφισβητεί τις τρανσφοβικές αφηγήσεις.

Ο Marty Davies, ο ιδρυτής του Εβδομάδα Τρανς+ Ιστορίας, δήλωσε: «Το γεγονός ότι αυτό το μήνυμα βρίσκει μια τόσο ορατή στέγη αμέσως πριν από τις γενικές εκλογές είναι σημαντικό. Το θεμελιώδες ψέμα πάνω στο οποίο χτίζεται όλο το κακό είναι η ιδέα ότι τα τρανς+ άτομα είναι μια τάση ή μια μόδα που πρέπει να απορριφθεί. Αυτό μας αποανθρωποποιεί».

Χρησιμοποιώντας την τέχνη ως αγωγό για να εξερευνήσει τα συχνά αθέατα νήματα της τρανς+ ιστορίας, το έργο αψηφά τις συμβατικές αναγνώσεις. Μέσα από τρεις ξεχωριστές αφηγήσεις, η εγκατάσταση φωτίζει τις ιέρειες Galli της Αρχαίας Ρώμης, την κληρονομιά της Αμερικανίδας ακτιβίστριας Marsha P. Johnson και τον ζωντανό κόσμο της rave κουλτούρας. Κάθε ιστορία ζωντανεύεται από μια καλλιτεχνική φωνή από ένα παγκόσμιο δίκτυο τρανς+ δημιουργών.

Μετά το τέλος του προγράμματος, οι επισκέπτες ενθαρρύνονται να συνεχίσουν την εξερεύνηση των ιστοριών από 20 ανερχόμενους τρανς+ δημιουργούς, χρησιμοποιώντας έναν QR κωδικό που οδηγεί στην πλατφόρμα του QueerAF.

«Το κλίμα σήμερα είναι ένα κλίμα όπου όλοι μιλούν για τα τρανς+ άτομα, αλλά κανείς δεν μιλάει μαζί μας», δήλωσε ο Davies. «Αρνούμαστε να αφήσουμε τη γενιά μας να οριστεί από άλλους.

«Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο ισχυρό το γεγονός ότι τα τρανς+ άτομα μοιράζονται τις δικές μας ιστορίες και ότι εμείς είμαστε αυτοί που μοιραζόμαστε τις ιστορίες των προγόνων μας».
Δες και αυτό!