Η Γκάνα οδεύει προς την ψήφιση νέου αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νομοσχεδίου

22/02/2024
από
Το κοινοβούλιο της Γκάνας προχώρησε την Τετάρτη ένα βήμα πιο κοντά στην ψηφοφορία ενός νομοσχεδίου που επιδιώκει τον περαιτέρω περιορισμό των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων.

Ένας συνασπισμός χριστιανών, μουσουλμάνων και παραδοσιακών ηγετών της Γκάνας υποστηρίξει νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία θα τιμωρείται η προώθηση των ΛΟΑΤ δικαιωμάτων, με ποινή φυλάκισης έως και 10 ετών.

Το γκέι σεξ τιμωρείται ήδη στη χώρα με φυλάκιση έως και τριών ετών και αυτό θα αυξηθεί σε πέντε έτη σύμφωνα με το νομοσχέδιο.

Τροπολογία πρότεινε την αντικατάσταση της ποινής φυλάκισης με πιο χαλαρές ποινές, όπως η συμβουλευτικής. Ωστόσο, ο νομοθέτης του κυβερνώντος κόμματος Alexander Afenyo-Markin απέσυρε την πρότασή του μετά την απόρριψή της την Τετάρτη. Είχε υποστηρίξει ότι η φυλάκιση ανθρώπων για τέτοιου είδους αδικήματα θα «επιδείνωνε την ομοφυλοφιλία και την προώθησή της», κάτι που, όπως είπε, θα αναιρούσε την αρχική πρόθεση του νομοσχεδίου.

Το νομοσχέδιο, ένα από τα αυστηρότερα του είδους του στην Αφρική, θα τελειοποιηθεί τώρα για ψήφιση στο κοινοβούλιο. Εάν εγκριθεί, θα χρειαστεί η σύμφωνη γνώμη του προέδρου για να τεθεί σε ισχύ. Ο πρόεδρος Nana Akufo-Addo δεν έχει επιβεβαιώσει αν θα υπογράψει το νομοσχέδιο σε νόμο.

Οι εισηγητές επιδιώκουν να έχει ψηφιστεί μέχρι τον Μάρτιο.

Η συζήτηση για το προτεινόμενο νομοσχέδιο έχει εντείνει τους φόβους σε μια ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα που ήδη αντιμετωπίζει κακοποίηση και εχθρότητα, σύμφωνα με ακτιβιστές.

Μια 27χρονη λεσβία και ΛΟΑΤΚΙ+ ακτιβίστρια που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε στο Reuters ότι η κοινότητα βρίσκεται σε πανικό καθώς το νομοσχέδιο πλησιάζει στην ψήφισή του.

«Τώρα θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικά με τον τρόπο ζωής μας», είπε.

Τα Ηνωμένα Έθνη ανέφεραν το 2021 ότι ο προτεινόμενος νόμος, «Η προώθηση των σωστών ανθρώπινων σεξουαλικών δικαιωμάτων και των οικογενειακών αξιών της Γκάνας», θα δημιουργήσει «ένα σύστημα κρατικά υποστηριζόμενων διακρίσεων και βίας» κατά των σεξουαλικών μειονοτήτων.

Τον Μάιο του 2023, η Ουγκάντα υπέγραψε έναν από τους αυστηρούς αντί-ΛΟΑΤΚΙ+ νόμους στον κόσμο, που περιλαμβάνει τη θανατική ποινή για την «επιβαρυμένη ομοφυλοφιλία», προκαλώντας παγκόσμιες αντιδράσεις.
Δες και αυτό!