Μιλώντας στην κάμερα του ANT1, η Γεωργία Λαλέ σχολίασε την απόσυρση της σημαίας, υποστηρίζοντας ότι η κίνηση αυτή ανεβάζει το έργο της ακόμα πιο ψηλά.
«Το έργο είναι ένας φόρος τιμής στις γυναίκες – θύματα γυναικοκτονιών και ενδοοικογενειακής βίας. Αυτές οι γυναίκες είναι ηρωίδες του έθνους μας και κάθε έθνους. Δέχτηκα πολλά μηνύματα από γυναίκες, οι οποίες έχουν περάσει ενδοοικογενειακή βία, θύματα βιασμών, φίλες γυναικών που σκοτώθηκαν από τους άνδρες τους το 2022», είπε η καλλιτέχνης.
Στη συνέχεια σχολίασε ότι το έργο δεν είναι η ελληνική σημαία, απλά αναφέρεται σε αυτήν, λέγοντας μάλιστα ότι η απόσυρση είναι ένας τρόπος αποσιώπησης των γυναίκειων φωνών.
Συγκεκριμένα είπε: «Το έργο δεν είναι η ελληνική σημαία, το έργο λέγεται “Σημαία”, έχει τετράγωνα και παραλληλόγραμμα που αναφέρονται στην ελληνική σημαία. Δεν είναι η ελληνική σημαία, είναι ένα εθνικό σύμβολο και ένα εθνικό σύμβολο αντιπροσωπεύει όλους τους Έλληνες.
«Με στενοχώρησε που θεώρησαν ότι το έργο μου προσβάλλει το εθνικό μας σύμβολο, στενοχωρήθηκα που το Υπουργείο Εξωτερικών ζήτησε να κατέβει το έργο μου από το προξενίο. Σαν καλλιτέχνης και σαν γυναίκα νιώθω ότι η “Σημαία” αποσύρθηκε γιατί μία μειονότητα του κράτους μας ήθελε να σιωπήσει τις γυναίκες και εμένα κατ’ επέκταση, και να μη μιλήσουμε γι’ αυτά τα συγκεκριμένα θέματα.
«Θεωρώ ότι το λάθος είναι στη διαχείριση που έγινε από το υπουργείο Εξωτερικών. Η έκθεση είχε ήδη εγκριθεί. Το υπουργείο Εξωτερικών έδωσε βάση σε μία ακραία πλευρά του κοινοβουλίου που δεν αντιπροσωπεύει τη χώρα μας και ζήτησε να κατέβει το έργο μου μόνο και μόνο γι’ αυτό τον λόγο».
Αποσύρθηκε η ροζ ελληνική σημαία | Η απάντηση της εικαστικού
Τέλος, η Γεωργία Λαλέ δήλωσε ότι η ίδια δεν χρειάζεται τη συγγνώμη του υπουργείου, συμπληρώνοντας ότι: «Είναι πολλά τα συγγνώμη που πρέπει να ζητηθούν απέναντι στις γυναίκες που χρειάζονται υποστήριξη και δεν υπάρχουν οι κοινωνικές βάσεις για τις υποστηρίξουν. Όταν μέλη της βουλής κάνουν ονομαστική επίθεση εναντίον μου, αυτό με εκθέτει σε πρακτικούς κινδύνους. Δέχτηκα απειλές, αλλά ήταν τόσο μεγάλο το κύμα της υποστήριξης, που πέρασαν και δεν άγγιξα.
«Θα έλεγα στον κ. Γεραπετρίτη ότι κατεβάζοντας ένα έργο από μία έκθεση, στην ουσία το ανεβάζεις πιο ψηλά. Είμαι χαρούμενη γιατί οι ειδήσεις μιλούν για τις γυναικοκτονίες και την ενδοοικογενειακή βία μετά το περιστατικό που έγινε. Είναι αυτό το θέμα στην επικαιρότητα χωρίς να έχει πεθάνει άλλη μια γυναίκα».